PRÁCE 🧰

Co je to Speed Marathon a kdy proběhne další v roce 2022?

20. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jednou z možností, jak ukáznit řidiče na silnicích, jsou různé policejní akce. Speed Marathon patří mezi ně a zaměřuje se na rychlost jízdy.

Co je policejní akce Speed Marathon

Články na téma Speed Marathon:

  1. Policejní akce Speed marathon odhalila nejčastější prohřešky řidičů
  2. Co je policejní akce Speed Marathon - právě čtete
  3. Speed Marathon 2022

Akce se koná napříč celou Evropou a lidé mají možnost ovlivnit, jaká místa budou policisté kontrolovat. Hlasuje se prostřednictvím online formuláře, kam lze zanést nové tipy nebo podpořit ty stávající. Policie se následně může zaměřit na kontrolu těch nejkritičtějších úseků, kde řada motoristů nedodržuje předepsanou maximální rychlost a ohrožuje tím nejen sebe, ale i ostatní. Cílem akce je snížení nehodovosti, protože dopravní nehody vlivem nedodržení povolené rychlosti patří k těm nejčastějším nehodám vůbec a rovněž při nich zbytečně častěji vyhasínají lidské životy.

Speed Marathon již podle názvu napovídá, že se rychlost měří po celý den a to na vybraných místech, kterých je několik stovek. Ovšem nejedná se pouze o stacionární radary, ale v provozu jsou radary na motorkách i policejních maskovaných autech

Má taková akce smysl?

Před začátkem události jsou totiž motoristé informování, většinou přes online média, že tato akce proběhne. Dle mého názoru by to mělo vyšší nápravný účinek, kdyby probíhala tajně, bez předem zadaného data a místa. Takto se na něj řada řidičů připraví a na jeden den se z nich stanou ukáznění motoristé, kteří ale na druhý den zase šlápnou zvesela na plyn nehledě na dodržování rychlosti a takto budou jezdit dál, dokud se něco nestane. Pak už ale bude pozdě.

Na prevenci by se tak mělo dohlížet po celý rok a nikoli v jeden předepsaný den, kdy se z vlků stanou beránci. Na druhou stranu může někdo oponovat, že tato akce trošku sklouzává do nevítaného dohledu policistů a takřka bezpracného vybrání peněz do státní kasy. I když je akce avizovaná dopředu, stále se najdou tací, kteří na to zapomenou a nebo prostě zkouší štěstí a ti pak za svou těžkou nohu zaplatí samozřejmě pokutu. Kdyby ale lidé jezdili ohleduplně ke svému okolí, nemusely by se žádné takové akce pořádat. Vše je to tedy o samotných motoristech.

Ostatně stačí se podívat na dokument 13 minut, který připravil Vít Klusák ve spolupráci s BESIP. Ten mimo jiné uvádí, že více jak 80 % řidičů denně jezdí nepřiměřenou rychlostí, což je alarmující fakt. V dokumentu najdete mrazivé zpovědi přímých účastníků nehod, kteří v nich dnes litují, že jeli rychleji, než museli a zbytečně tím někomu vzali život. Ale je tam zanesen i případ muže, který se neponaučil a na otázku, zdali příště pojede pomaleji, odpověděl, jestli má lhát nebo ne. Tudíž, jak již bylo řečeno, je to opravdu všechno jen o nastavení lidského chování a morálky. Jestliže někdo jezdí jako blázen, bohužel ho od toho neodradí žádná preventivní akce nebo kampaň.

Speed Marathon 2022

Jak už z textu vyznělo tato akce se koná každý rok. V roce 2021 se Speed Marathon konal 21. dubna. Podle údajů Roadpol, což je evropská síť sdružující silniční policisty napříč celým kontinentem, bude další akce vyhlášena zřejmě na konec března. Výsledné datum se také bude odvíjet od vývoje pandemie, protože například ta loňská byla posunuta z dubna až na srpen.

Nespoléhejte se tedy na Speed Marathon, kdy se 24 hodin budete chovat ukázněně, ale jezděte bezpečně už dnes. 

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články