PRÁCE 🧰

Policejní akce Speed Marathon odhalila nejčastější prohřešky řidičů

23. 8. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

V rámci celorepublikového měření, kdy policie na 150 místech hlídala dodržování maximální povolené rychlosti, zaznamenala celkem 2281 dopravních přestupků. Z toho 1740 bylo právě porušení stanovených rychlostí. Jednotlivé lokality vybrali nejen policisté, ale také veřejnost.

Speed Marathon

Články na téma Speed Marathon:

  1. Policejní akce Speed marathon odhalila nejčastější prohřešky řidičů - právě čtete
  2. Co je policejní akce Speed Marathon
  3. Speed Marathon 2022

Bezpečnostní akce zvaná Speed Marathon probíhá každý rok. V pátek 14. srpna se konal již 5. ročník.

Byla to čtyřiadvacetihodinová celorepubliková akce, kdy policisté měřili rychlost na místech, která mimo jiné vytipovali lidé,“ prozradil o letošním ročníku  ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Další podobná akce je naplánovaná na konec srpna. Policisté během 24 hodin zkontrolovali 5300 vozidel, z nichž se 2281 řidičů dopustilo dopravních přestupků

V 91 případech se dle mluvčí policie jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů. Dále pak o nevyhovující technický stav vozidel (62 případů), vozidla bez dálničních známek (27 případů) a 40 řidičů bylo pod vlivem návykových látek. 1740 řidičů porušilo povolenou rychlost.

Podle příslušníků policie je právě překročení povolené rychlosti jedním z nejčastějších příčin dopravních nehod v Česku. V prvním půlroce tohoto roku byla vyšší rychlost důvodem 15,4 % všech nehod, které se v tomto období staly. Zemřelo při nich 103 lidí. Další častou příčinou dopravních nehod je alkohol za volantem.

Cílem dopravně bezpečnostních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. I z tohoto důvodů o akci předem informujeme,“ komentuje mluvčí policejního prezídia Hana Rubášová. „Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně desítky zmařených lidských životů.“

Zdroj médií: pcr.cz.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články