PRÁCE 🧰

Pokyny policisty a řízení provozu policistou je pro řadu řidičů problém

23. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Učí se to v autoškole, přesto když dojde na reálné situace, řidiči neví. Často zmatkují a chovají se nelogicky oproti pokynům, které jim policista ukazuje. Jak se tedy správně chovat v řízené křižovatce?

Pokyny policisty a řízení provozu policistou

Byl by to normální den, kdyby se na křižovatce neobjevil policista, který ji začal řídit. Co teď? Také rychle pátráte v paměti, abyste náhodou neudělali nějakou botu a nevysloužili si zapískání píšťalky nebo vytroubení ostatními řidiči? Situace se reálně stane jen párkrát za život, i tak je třeba být na ni řádně připraven.

Řízení provozu policistou má nejvyšší prioritu

Pokud řidič neví, kam má jet, je nejlepší, aby zůstal stát - následně bude policistou upozorněn, kam a jak jet - bude to opravdu názorné, takže se nikdo nemusí bát, že by něco spletl. Nicméně, pokud takový řidič nechce být zahanben ostatními, měl by číst dál.

V žádném případě by řidič neměl sledovat jiné dopravní značení, protože řízení provozu policistou je nadřazeno všemu ostatnímu.

Ještě než policista zahájí jakékoli úkony v křižovatce, musí se do ní nejprve dostat. To nastává v momentě, kdy vztyčí ruku - samotnou nebo se směrovkou - a zahájí chůzi doprostřed křižovatky. Na tento úkon musí řidiči zareagovat a nejlépe zastavením vozu. Pokyny policisty se musí řídit i chodci.

Pokyny policisty

Vhodné je také zmínit, aby řidič nezastavoval příliš blízko policisty, ale klasicky na čáře (hranici) křižovatky - logicky, aby byl volný průjezd pro ostatní vozidla z jiných směrů. Před každým novým pokynem policista vztyčí ruku spolu se směrovkou (někdy i bez) a je možné využít i píšťalky - vhodné upozornění pro zmatkující řidiče - v tomto momentě by měl dávat každý pozor.

Foto: Policie ČR - Pokyny policisty

Stůj

Policista k řidičům bude stát předem nebo zády - bez dalších pohybů. Teď opravdu není ten správný okamžik, kdybyste měli šlápnout na plyn. V tomto momentě také můžou chodci přejít silnici - bude to vždy v místech, ke kterým policista stojí zády nebo čelem. Nezapomeňte, že pokud nezastavíte, hrozí stejný postih, jako kdybyste projeli křižovatkou na červenou.

Volno

Opačná situace nastává, pokud se k řidičům policista otočí bokem - pro lepší pochopení úkonu je možné, že roztáhne paže - postoji připomínající písmeno T. V tomto momentě může také řidič odbočovat - vpravo i vlevo. Pozor, ale při odbočování vlevo musíte dát přednost protijedoucí vozidlům. Nezapomeňte, že se vždy odbočuje před policistou, nikoli až za ním - to je chyba.

Trojstranný uzávěr

V takovém případě má policista pravou ruku předpaženou a druhou nataženou - postoj bude připomínat písmeno L. Nutné si zapamatovat předchozí body. Tedy auta, která přijíždějí k policistovým zádům musí zastavit, stejně tak auta, která přijedou k pravému boku - kde je předpažená ruka - i oni musí zastavit.

Řidič, který pojede k čelu policisty smí pouze odbočit daným směrem uzávěrky - tedy doprava, kdežto řidič, který se do křižovatky dostane a je tak k levému boku policisty, smí jet rovně nebo odbočit do obou směrů, samozřejmě s ohledem na dopravní předpisy o odbočování.

Kývání rukou

Setkat se můžete ještě s dvěma způsoby pokynů policisty. Jedním z nich je, že policista bude směrovkou pomalu kývat nahoru a dolů ve vodorovné poloze - to znamená, že by řidič měl zpomalit. V opačném případě, kdy mají řidiči přidat na rychlosti je pohyb směrovkou ze shora vodorovné polohy dolu a opakovaně.

Zdroj médií: Besip, Policie ČR.

Fotogalerie (1 fotek)

Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články