PRÁCE 🧰

Máme pro vás aktuální ceníky povinného ručení u vybraných pojišťoven

5. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení v letošním roce mimořádně zdražilo. Oproti minulému roku šlo o bezprecedentních 15 procent! Jak vypadají aktuální ceníky povinného ručení u jednotlivých pojišťoven? A můžete na zákonné pojistce v letošním roce ušetřit?

Povinné ručení podražilo. Jak vypadá aktuální ceník pojišťoven?

U které pojišťovny vzrostla cena povinného ručení nejvíce?

Oproti únoru předchozího roku zdražily nejvíce ČPP a Kooperativa, a to o více než třetinu! Citelné zdražení zaznamenali i klienti Slavie pojišťovny, která za stejné období zdražila povinné ručení o 31 procent. Ostatní pojišťovny ve většině případů sice také zvýšily ceny povinného ručení na auto, zdražení se ale v těchto případech pohybovalo okolo 5 – 7 procent.

Průměrné ceny povinného ručení v meziročním srovnání mapuje tato tabulka

Srovnání průměrných cen povinného ručení auta vybraných pojišťoven
PojišťovnaÚnor 2023Únor 2024   Meziroční nárůst
ČPP4 530 Kč   6 170 Kč  36 %
Kooperativa pojišťovna4 453 Kč  5 961 Kč34 %
Slavia pojišťovna3 896 Kč5 088 Kč31 Kč
ČSOB Pojišťovna4 688 Kč4 939 Kč5 %
UNIQUA4 194 Kč4 171 Kč-1 %
Pillow pojišťovna4 117 Kč3 885 Kč- 6%

Proč cena povinného ručení na auto stoupla?

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že zdražení povinného ručení jde ruku v ruce s navýšením minimálních zákonných limitů z původních 35 mil. Kč na současných 50 mil. Kč. Tato změna se ovšem u naprosté většiny řidičů do zvyšujících se cen povinného ručení nepromítla.

Nejnižší zákonné limity si totiž podle zástupců pojišťoven platí zhruba jen 10 % jejich klientů, kterým pojišťovny upravují ceny povinného ručení průběžně. Hlavním důvodem, proč se průměrná cena povinného ručení auta navyšuje, je snaha o vyrovnání obecných důsledků inflace, tedy navyšujících se škodních závazků (a to nejen u majetku, ale také na zdraví a životech poškozených).

Co bude dál?

Ani do budoucna se dalšímu zdražování povinného ručení pravděpodobně nevyhneme. Protože ovšem pojišťovny mění ceny a podmínky poměrně často, jejich klientům se neustále otevírají možnosti, jak na pojistce výrazně ušetřit.

Pokud vás tedy pojišťovna obeslala s výročním dopisem, ve kterém oznamuje navýšení ceny za povinné ručení auta, nemusíte tuto změnu akceptovat a pojistnou smlouvu bez sankcí vypovědět do 30 dnů ode dne doručení informace o změně pojistného.

V takovém případě se vyplatí využít nezávislé online kalkulačky a srovnávače, prostřednictvím kterých si uděláte přehled o aktuálních nabídkách a orientačních cenách povinného ručení. Pokud najdete výhodnější nabídku, která vám bude vyhovovat nejen pojistnou ochranou, ale zejména krytými riziky a limity, jednoduše stávající pojišťovně zašlete výpověď a sjednejte si novou pojistku online.

Zdroj info: Top-Pojištění, nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články