PRÁCE 🧰

Aktuální ceny povinného ručení pro rok 2024

16. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

V Česku pokračuje meziroční zdražování povinného ručení. V minulém roce se jeho průměrná cena zvedla o 2,4 %, letos to bude podle odhadů ještě víc. Kolik za pojistku zaplatí jednotlivé skupiny řidičů?

Jak vypadají aktuální ceny povinného ručení v roce 2024?

Články na téma aktuální ceny povinného ručení:

  1. Ceník povinného ručení pro rok 2023 řidiče příliš nepotěší
  2. Povinné ručení v roce 2023: Velké shrnutí důležitých informací
  3. Na kolik vychází aktuálně nejlevnější povinné ručení?
  4. Jak vypadají aktuální ceny povinného ručení v roce 2024? - právě čtete

Zdražení potkalo prakticky všechny kraje

Pokud bychom se podívali na průměrnou cenu povinného ručení v roce 2023, pak se dostaneme na částku 3 842 korun. Zdražování v minulém roce postihlo prakticky všechny kraje. Nejvíce za autopojištění zaplatili řidiči v Ústeckém kraji, Praze a Karlovarském kraji. Nejméně stojí pojištění vozidel v Jihlavě, Zlíně a Pardubicích. Zdražování, které by se v letošním roce mělo podle statistiků a zástupců pojišťoven pohybovat okolo 5 %, pocítí zejména tři skupiny řidičů.

Kdo měl povinné ručení nejdražší? V roce 2023 za povinné ručení zaplatili nejvíce mladí řidiči okolo 20 let, u kterých se průměrná cena ročního pojistného pohybovala okolo 7 600 korun. Nejdražší pojistky byly sjednávány pro vozidla značky BMW (cca 6 000 Kč).

Jak vypadají aktuální ceny povinného ručení dle věku řidičů?

Obecně platí, že nejdražší pojistky mají mladí řidiči do 25 let věku a poté řidiči-senioři nad 65 let. Abychom tato slova potvrdili, provedli jsme modelaci povinného ručení pro Škodu KODIAQ (nafta) s výkonem 140 kW, objemem motoru 1968 a rokem výroby 2019. Provozovatel vozidla bydlí v Praze-Vršovicích a má maximální bonusy. Kalkulace pro jednotlivé věkové skupiny vypadají následovně:

Průměrné ceny povinného ručení v roce 2024 pro jednotlivé skupiny řidičů
Věk pojistníkaCena povinného ručení v roce 2024
20 let9 255 – 18 419 Kč
33 let2 883 – 11 446 Kč
65 let3 163 – 15 410 Kč

Kolik zaplatíte za traktor, motorku nebo přívěsný vozík?

Novela silničního zákona letos rozšířila okruh vozidel, která musí mít povinné ručení. Nově budou muset pojistku platit například provozovatelé některých elektrokol, elektrokoloběžek, segwayů, sněžných roleb, traktorů nebo golfových vozítek. Ti se přidají k provozovatelům traktorů, motocyklů, skútrů, přívěsných vozíků apod. Jak vypadají aktuální ceny pro méně obvyklé skupiny vozidel?

  • Povinné ručení na motocykl: Cena od 114 do 980 Kč
  • Povinné ručení na traktor: Cena od 650 Kč do 1 500 Kč
  • Povinné ručení na skútr (125 cm³): Cena od 350 do 650 Kč
  • Povinné ručení na přívěsný vozík: Cena od 110 do 315 Kč
  • Povinné ručení pro autobus: Cena od 15 000 do 25 000 Kč

Jak na povinném ručení ušetřit?

Na cenu povinného ručení má samozřejmě vliv řada faktorů. Pokud vám ale pojišťovna zašle dopis, ve kterém oznámí zdražení ročního pojistného, změnu nemusíte akceptovat. Jak vypovědět smlouvu bez sankcí, se dočtete v jednom z našich dřívějších článků.

Porovnat aktuální nabídky konkurence potom můžete za pomocí nejrůznějších srovnávačů a online kalkulaček. Tady stačí zadat jenom několik vstupních údajů o vozidle a jeho provozovateli a nabídku seřadit buď podle ceny, anebo podle nejlepšího poměru cena vs. rozsah pojistné ochrany.

Závěrem doplníme, že výběr vhodného povinného ručení byste neměli přizpůsobovat pouze jeho ceně, ale zejména rozsahu pojistné ochrany a limitům pojistného plnění. Pozornost věnujte také výlukám, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články