PRÁCE 🧰

Koho se v roce 2024 dotkne zdražení povinného ručení nejvíc?

29. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Legislativní změny, které mimo jiné navýší minimální limit pro pojistné plnění škod motoristům od pojišťoven, zdraží některým klientům povinné ručení. Kdo se musí připravit na dražší pojistku?

Kdo zaplatí za povinné ručení nejvíce v roce 2024?

Ti, kdo si u pojišťovny sjednali jenom zákonné limity

Nejvíce pocítí zdražení povinného ručení řidiči, kteří si dlouhodobě platili levné povinné ručení s těmi nejnižšími a zákonem danými limity, které do konce minulého roku činily 35 milionů korun při škodách na zdraví nebo na majetku. Nově se tato nejnižší zákonná hranice zvedá na 50 milionů, což se musí nepochybně promítnout do vyšších cen pojistného.

Navýšení pojistného provedou pojišťovny automaticky. Klient tedy nemusí změnu aktivně řešit. O zvýšeného pojistného jej pojišťovna uvědomí zpravidla výročním dopisem. S dražším pojistným ovšem nemusí klient souhlasit a může ho dle pravidel uvedených v našem dřívějším článku bez sankcí vypovědět. Zástupci pojišťoven nicméně dodávají, že tato změna se dotkne zhruba jen deseti procent klientů, kteří si nejnižší limity u povinného ručení sjednávají.

Náš tip: Levnější povinné ručení můžete získat ve chvíli, kdy u vybrané pojišťovny zvolíte roční platbu povinného ručení. Čtvrtletní, půlroční, nebo dokonce měsíční platba povinného ručení je u některých pojišťoven méně výhodná než jednorázová platba pojistného na celý rok.

Mladí řidiči a senioři

Na mírné zdražení se musí v letošním roce připravit zpravidla i mladí řidiči nebo senioři. Zmínění řidiči totiž patří do rizikové skupiny, přičemž na tomto místě je potřeba doplnit, že jejich dražší pojistné rozhodně není obyčejným výmyslem pojišťoven, ale vychází z dlouhodobých statistických dat.

Statistiky pojišťoven totiž jasně ukazují, že mladí řidiči jezdí riskantněji, mají méně řidičských zkušenosti a způsobují více nehod než starší motoristé. Bohužel více dopravních nehod způsobují také řidiči-senioři, kteří jsou sice obezřetnější, ale jejich reakce jsou obvykle pomalejší. Naopak řidiči kolem čtyřicítky jsou pro pojišťovny nejméně rizikovou skupinou řidičů a mají povinné ručení nejlevnější.

Mohlo by vás zajímat: Orientační cena povinného ručení pro vozidlo Škoda KODIAQ a 25letého řidiče z Prahy se v roce 2024 pohybuje okolo 8 000 až 12 000 Kč ročně. Pokud by si pojistku na stejné vozidlo chtěl sjednat 39letý řidič z Opavy, pak bude průměrná cena zhruba poloviční!

Provozovatelé silnějších aut z velkých měst

Na zdražení povinného ručení se musí připravit i provozovatelé silnějších aut, kteří bydlí ve větších městech. V roce 2023 museli hlouběji sáhnout do kapsy hlavně řidiči Praze, kde průměrná cena povinného ručení dosahovala 5 289 korun. Na druhém místě je Karlovarský kraj, v němž povinné ručení stálo řidiče v průměru 4 285 korun.

Cenu povinného ručení dlouhodobě navyšuje zejména vysoká inflace, která jde ruku v ruce s vyššími náklady na opravy vozidel. I to byl jeden z důvodů, proč mimo jiných změn začaly od roku 2024 platit i vyšší zákonné limity. Podle zástupců pojišťoven bude zdražení pojistného pokračovat tempem ve výši okolo 5 %, a to i přestože celková míra inflace postupně klesne zpět pod 5% hranici.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jan Diskutér, 31. 1. 2024 11:28
Pojišťovny by měli zvedat pojistky hlavně těm, kdo způsobí nejvíce nehod a to konkrétně, nikoliv podle smyšlených statistik. Spousta mladých a dokonce seniorů jezdí v pohodě, bez nehod, tak proč je takhle trestat?

Podobné články