PRÁCE 🧰

Kolik stojí povinné ručení v letošním roce a proč za něj opět řidiči zaplatí víc?

17. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Již několikátý měsíc v řadě sledujeme rostoucí inflaci, což se projevuje mimo jiné i v cenách povinného ručení. Letošní změny výše pojistného naštěstí nebyly nijak dramatické. Přesto povinné ručení zdražilo. Kolik stojí, a kdo za něj zaplatí nejvíce?

Kolik stojí povinné ručení v roce 2023 a proč za něj zase platíme víc?

Kolik stojí povinné ručení v roce 2023?

Pojišťovny většinou v letošním roce zvedaly ceny zhruba o šest procent. V lednu letošního roku byla podle Lidovek průměrná cena povinného ručení 6 735 Kč. Oproti loňskému lednu jde o zdražení ve výši 272 Kč. Meziměsíčně pak došlo k nárůstu o pouhých 10 Kč. Nejvíce zdražování pocítili řidiči, kteří bydlí ve větším městě, mají starší vůz, jsou v rizikovém věku a vlastní auto s motorem o vyšším objemu.

Co za zdražování povinného ručení může?

Stejně jako v minulých letech jde zdražování povinného ručení ruku v ruce s celkovým hospodářským ochlazením, k němuž od druhé poloviny minulého roku postupně dochází. Důvodem vyšších cen pojistného jsou i přetrvávající nejistoty na trzích a vysoké ceny energií, materiálů ale i lidské práce. Situaci bohužel komplikuje i nedostatek náhradních dílů, které skokově zdražily o 20 – 30 % a dlouhé čekací lhůty.

Povinné ručení zdražuje i vyplácené odškodnění

Zástupci pojišťoven se shodují také na tom, že na vyšší ceny pojistného má vliv také vyplácené pojistné zejména v oblasti odškodnění za zdravotní újmy. Inflace totiž tlačí na růst mezd, a to citelně ovlivňuje odškodnění ztráty na výdělku, náklady na péči v rámci asistencí v domácnosti i celkové náklady na zdravotní péči.

Jak na pojistce ušetřit?

Při výběru povinného ručení vám pomůže online kalkulačka, která za vás na základě vstupních parametrů najde aktuální nabídky, které můžete seřadit nejen podle poměru pojistné ochrany vs. ceny, ale také od nejlevnější po nejdražší.

Při výběru se ale nedívejte pouze na cenu, ale zajímejte se především o rozsah pojistné ochrany a výši limitů. Pojišťovny dnes již nabízí varianty s vyššími limity pojistného plnění až do částky 250 milionů korun při škodě na zdraví a 250 milionů korun při škodě na majetku.

Pozornost věnujte také výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Ušetřit na pojistce můžete díky tomu, že si sjednáte vybraný produkt online. Některé pojišťovny vám v tomto případě dokážou nabídnout slevu ve výši 5 – 20 %.

Důležité je i uplatnění bonusů za předchozí bezeškodnou jízdu. Pokud patříte mezi mladé a rizikové řidiče, můžete si sjednat povinné ručení na staršího sourozence nebo rodiče. Na tomto místě je ale potřeba zmínit, že výše uvedené z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Časem totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly.

Závěrem je také potřeba zmínit, že pojistnou smlouvu byste měli alespoň jednou ročně aktualizovat. A to zhruba dva měsíce před vypršením pojistné smlouvy. Pokud vám pojišťovna pojistné skokově zdraží, můžete pojistku před výročím jejího sjednání bez sankcí ukončit (jak na to, jsme si popsali v dřívějším článku) a uzavřít výhodnější povinné ručení třeba u konkurence.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články