PRÁCE 🧰

Podívejte se, jak vypadá ceník povinného ručení pro rok 2023

27. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Se zvyšujícími se cenami nových aut, pohonných hmot, materiálů, energií i lidské práce, se na vlně zdražování svezlo rovněž povinné ručení. Jak vypadá aktuální ceník povinného ručení a kdo zdražení pocítí nejvíce?

Ceník povinného ručení pro rok 2023 řidiče příliš nepotěší

Články na téma aktuální ceny povinného ručení:

  1. Ceník povinného ručení pro rok 2023 řidiče příliš nepotěší - právě čtete
  2. Povinné ručení v roce 2023: Velké shrnutí důležitých informací
  3. Na kolik vychází aktuálně nejlevnější povinné ručení?
  4. Jak vypadají aktuální ceny povinného ručení v roce 2024?

Povinné ručení: Ceník 2023 doznal značných změn

Tak jako téměř vše ostatní, i provoz automobilu se nám v roce 2023 nutně prodraží. Kromě vyšších cen v autoservisech je potřeba počítat i s vyššími cenami za povinné ručení a havarijní pojištění. Vyšší růst pojistného bude jen mírně tlumit zlevňování ojetin, klesající zájem o nové automobily a především konkurenční boj pojišťoven.

Větší pojišťovny zpravidla kvůli zvyšující se inflací boj s cenami pojistného vzdaly a už v prvních měsících roku 2023 obeslaly své klienty s novými ceníky povinného ručení. Menší pojišťovny ale naopak představují produktové novinky, zjednodušují postup a snižují cenu pojištění. Proto se při výběru povinného ručení vyplatí využívat nezávislých srovnávačů a kalkulaček víc než doposud.Jia

Měli byste vědět: Pokud pro vás není nový ceník povinného ručení pojišťovny akceptovatelný, můžete stávající smlouvu vypovědět bez sankce. Jak na to jsme vysvětlili v jednom z dřívějších článků.

Zdražení povinného ručení pocítí zejména dvě skupiny řidičů

Průměrná cena za povinné ručení činila v lednu 6 735 korun. V příštích měsících odborníci očekávají, že může dojít k nárůstu cen až o šest procent. A kdo zdražení pocítí nejvíce? Zejména řidiči v rizikovém věku (mladí řidiči a senioři), kteří bydlí ve větších městech a vlastní starší nebo silnější auto. Ti můžou za povinné ručení zaplatit klidně i více než 20 000 Kč.

Co zohledňuje ceník povinného ručení?

Výpočet ceny pojistného se odvíjí od několika důležitých faktorů. Sem spadá například:

  • Věk řidiče: Za povinné ručení si připlatí zejména mladí řidiči a řidiči v seniorském věku. Pro pojišťovny jsou totiž rizikovější. 
  • Typ řidiče: Výslednou cenu pojistného ovlivňuje i to, zda auto patří soukromé osobě, podnikateli, nebo právnické osobě.
  • Bydliště: Pojišťovny určují cenu podle místa bydliště, protože ze statistik nehodovosti vyplývá, že v některých částech ČR se bourá více a v jiných méně.
  • Bonusy a malusy: Bonusy mohou povinné ručení zlevňovat až o 60 %. Skrze malusy pak pojišťovna bourající řidiče trestá vyšším pojistným.
  • Frekvence placení pojistného: Pokud zaplatíte pojistné jednorázově a na celý rok, můžete získat zajímavou slevu nebo výhodnější cenu.
  • Parametry automobilu: Za povinné ručení zaplatí více řidiči ojetých a silnějších aut.

Mohlo by vás zajímat: Co všechno ovlivňuje cenu povinného ručení a jak ji snížit legální cestou?

Ceník: povinné ručení (průměrné ceny) pro rok 2023

Pro výpočet průměrných cen povinného ručení jsme využili nezávislých online kalkulaček a 48 letého řidiče, který bydlí v jihomoravských Jedovnicích a jezdí 10 let bez nehody (maximální bonus).

Ceník povinného ručení pro rok 2023
Objem v cm3Průměrná cena    
do 1 000 cm31 744 Kč
1 001 – 1 2002 101 Kč    
1 201 – 1 4002 174 Kč    
1 401 – 1 6003 121 Kč
1 601 – 1 8003 187 Kč    
1 801 – 2 0004 615 Kč
2 001 – 2 5004 615 Kč    
nad 2 501 cm36 945 Kč

Proč nevybírat to nejlevnější povinné ručení? Ceník může být zrádný

Závěrem opět doplníme, že ačkoliv ceny povinného ručení i havarijního pojištění opět stoupají, nevyplácí se vybírat pojistku pouze na základě ceny. Nejlevnější povinné ručení totiž mívá jen velmi nízké pojistné limity a naopak obsahuje celou řadu výluk, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Proto se při výběru kvalitního povinného ručení zaměřte na jeho limity a rozsah krytí, možnosti výběru připojištění a obsah vybraného produktu.

  Kalkulačka povinného ručení online

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články