PRÁCE 🧰

Zákonné pojištění zdražuje. Kolik zaplatíte za aktuálně nejlevnější povinné ručení?

12. 2. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Podle prognóz pojišťovacích expertů a finančních specialistů letos povinné ručení opět podraží. Hovoří se o pětiprocentní hranici, která by měla v závěru roku kopírovat inflaci. Za kolik si můžete sjednat aktuálně nejlevnější povinné ručení? Máme pro vás několik modelových případů včetně cen.

Na kolik vychází aktuálně nejlevnější povinné ručení?

Články na téma aktuální ceny povinného ručení:

  1. Ceník povinného ručení pro rok 2023 řidiče příliš nepotěší
  2. Povinné ručení v roce 2023: Velké shrnutí důležitých informací
  3. Na kolik vychází aktuálně nejlevnější povinné ručení? - právě čtete
  4. Jak vypadají aktuální ceny povinného ručení v roce 2024?

Modelový případ č. 1: Povinné ručení (řidič 33 let) pro Škodu Rapid (66 kW, rok výroby 2015)

Pro tento modelový případ jsme zvolili devět let starou Škodu Rapid (benzin, 66 kW, objem motoru 1197 cm3), kterou řídí 33 letý řidič z Berouna. Zmíněný řidič má maximální bonusy, což znamená, že v minulosti zatím s vozidlem neboural (resp. s pojišťovnou neřešil pojistnou událost).

Nejlevnější povinné ručení na auto ho v současné chvíli (informace ke 12. 2. 2024 – pozn. redakce) vyjde na 1 668 Kč (139 Kč měsíčně). Součástí této pojistky jsou limity 70 milionů na škody na zdraví/životě a 70 milionů při škodách na majetku. Pojistka obsahuje pouze základní asistenci, což může být komplikace třeba při cestách na hory nebo do zahraničí.

Plusy: Nízká cena pojistného, možnost platit pojistné pololetně (882 Kč)

Mínusy: Limity mohou být v některých případech nedostatečné, v případě pololetní platby se cena navyšuje na 1 764 Kč, pouze základní asistence, pojistné se vypočítává na základě ujetých kilometrů.

Modelový případ č. 2: Povinné ručení (řidič 22 let) pro Škodu Kodiaq (140 kW, rok výroby 2019)

V tomto případě se podíváme, jak vypadají ceny aktuálně nejlevnějšího povinného ručení pro mladé řidiče. Řidičkou Škody Kodiaq (diesel, 140 kW, objem motoru 1968 cm3) je 22 letá žena z Prahy, která si sjednává svou první pojistku, takže nemůže uplatnit bonusy za předešlou bezeškodní jízdu.

Vzhledem k výše uvedeným informacím bude nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče více než dvakrát dražší (3 792 Kč), než pojistka v případě prvního modelového případu, jehož řidič nespadal do rizikové skupiny. I v tomto případě jde o pojistku, jejíž pojistné je počítáno dle skutečného počtu ujetých kilometrů. Pojistka obsahuje jen základní asistenci a limity jako ve výše uvedeném případu (70/70).

Plusy: Nízká cena pojistného, možnost platit pojistné pololetně (2 004 Kč) nebo čtvrtletně (1 026 Kč).

Mínusy: Limity mohou být v některých případech nedostatečné, v případě plateb rozložených na více částí, se cena pojistného navyšuje (4 008 Kč u pololetní platby, 4 104 Kč u čtvrtletních plateb), pouze základní asistence, pojistné se vypočítává na základě ujetých kilometrů.

Modelový případ č. 3: Povinné ručení (řidič 70 let) pro Dacii Duster (84 kW, rok výroby 2019)

Poslední modelový případ věnujeme 70letému řidiči z Ostravy, který vlastní Dacii Duster (benzin, 84 kW, objem motoru 1598 cm3), má maximální bonusy a hledá aktuálně nejlevnější pojistku na českém trhu. Pojistné za nejlevnější povinné ručení auta bude v tomto případě začínat na 2 496 Kč (208 Kč měsíčně).

Opět půjde o pojistku se základní asistencí a limity 70 milionů na škody na zdraví/životě a 70 milionů při škodách na majetku. Výše pojistného se opět vypočítává na základě ujetých kilometrů (modelový případ pracuje s nájezdem 10 000 km/rok – pozn. redakce) a pojistné je možno platit nejen jednorázově, ale také pololetně nebo čtvrtletně.

Plusy: Nízká cena pojistného, možnost platit pojistné pololetně (1 320 Kč) nebo čtvrtletně (675 Kč).

Mínusy: Limity mohou být v některých případech nedostatečné, v případě plateb rozložených na více částí, se cena pojistného navyšuje (2 640 Kč u pololetní platby, 2 700 Kč u čtvrtletních plateb), pouze základní asistence, pojistné se vypočítává na základě ujetých kilometrů.

Proč nevybírat to nejlevnější povinné ručení?

Při výběru povinného ručení by vás neměla zajímat pouze cena pojistného, ale především rozsah pojistné ochrany (krytá rizika), asistence (volte raději tu rozšířenou, protože se vám může hodit v rozmanitých případech a výše pojistných limitů.

V případě hromadných nehod nebo nehod, u kterých dojde ke škodě na zdraví, či životě, mohou být levnější pojistky s nižšími limity nedostatečné. Řidič tak bude muset vše nad ujednaný limit hradit z vlastní kapsy.

Levnější pojistky jsou navíc často spojené s určitým ročním nájezdem. Pokud tedy cestujete autem často a rádi se vydáváte také do zahraničí, nejlevnějším pojistkám se raději vyhněte.

Praktický tip závěrem: Pokud zvažujete také havarijní pojištění, sjednejte si ho u stejné pojišťovny, u které si platíte povinné ručení. Získat můžete nižší cenu nebo zajímavou slevu.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Nezávislé online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články