PRÁCE 🧰

Benzín E10 vašemu autu „nevoní“? Problém pomůže vyřešit asistenční služba pojišťovny

11. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (5) Tipy a rady

Česko, stejně jako ostatní země EU, musí do roku 2030 dosáhnout cíle ve snižování emisí v dopravě a zvýšení podílu z obnovitelných zdrojů energie. Jednou z možností je zavedení paliva E10, které se s novým rokem začalo objevovat na čerpacích stanicích. Co když ale máte starší vůz, kterému benzin E10 lidově řečeno „nevoní“ nebo nové palivo jednoduše natankujete omylem?

Jak je to s asistenční službou, když natankujete špatné palivo?

Články na téma benzín E10:

  1. Palivo E10 – pro jaká auta je to problém?
  2. Je mé auto kompatibilní s benzínem E10?
  3. Dočkáme se v Česku benzínu E20?
  4. Jak je to s asistenční službou, když natankujete špatné palivo? - právě čtete
  5. Benzín E10 a motorky – je to problém?

Specifika benzinu E10

Palivo E10 je automobilovým benzínem, který má vyšší obsah biosložky a vyšší obsah kyslíku než doposud prodávaný benzín E5. Díky tomu snižuje ve výfukových spalinách z motoru podíl látek znečišťujících ovzduší. Je také plně v souladu s normou ČSN EN 228 a poskytuje tak efektivní spalování, což minimalizuje negativní vlivy na motor a související součásti.

U starších aut může být s tankováním benzinu E10 problém

Pokud máte vozidlo vyrobené po roce 2005, nemusíte vůbec řešit, jestli je benzín E10, coby následovník klasického Naturalu 95, pro jeho motor vhodný. V opačném případě je na místě konzultovat vhodnost tankování E10 s výrobcem vozidla, zjistit, zda se váš vůz nachází v seznamu vydaném organizací ACEA nebo kompatibilitu ověřit pomocí nástroje polského Ministerstva klimatu a životního prostředí. Postup, jak na to, jsme si popsali v jednom z předchozích článků.

Co když nový benzin E10 mému autu „nevoní“?

V případě, že vlastníte starší vůz (vyrobený před rokem 2005), který se nenachází ve výše uvedeném seznamu ACEA, je jednou z možností, jak nové palivo bez obav tankovat, jeho dodatečné upravení, což ale příliš nedoporučujeme.

Druhou možností je přidávání aditiva, čehož bychom se ovšem také vyvarovali. Biosložku mohou totiž aditiva stabilizovat, ale její negativní účinky odstraní jenom částečně.

Nejspolehlivějším způsobem, jak si auto neodrovnat, je proto tankovat palivo, které biosložku nemá, tedy prémiový benzín. Sice si za něj připlatíte, na druhou stranu získáte jistotu, že s ním vozidlo nebude mít problém a vy tak nebudete v budoucnu řešit nákladné opravy.

Benzín E10 a asistenční služby pojišťoven

Věděli jste, že operátoři asistenčních služeb tuzemských pojišťoven řeší zhruba 30x za měsíc telefonáty zoufalých řidičů, kteří do svého vozidla natankovali nesprávné palivo? Bohužel se zavedením benzinu E10 se počet telefonátů s největší pravděpodobností ještě navýší.

Pokud po natankování zjistíte, že vozidlo není s nově upraveným benzínem kompatibilní a nechcete riskovat problémy, které může při opakovaném tankování způsobit, neváhejte kontaktovat asistenční službu, kterou jste si sjednali k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění. Operátor vám poradí další postup, případně k vám vyšle odtahovou službu. Případnou opravu ale již pojišťovna v základním balíčku asistenčních služeb neuhradí.

Pokud tedy budete tankovat benzín E10 pravidelně, a to i přesto, že s ním váš vůz není kompatibilní (jednou, či dvakrát se pravděpodobně nic nestane), riskujete nejrůznější poruchy, se kterými vám ale pojišťovna nijak neporadí a náklady na opravy neuhradí. V případě jednorázového natankování špatného paliva ale má smysl pojišťovnu kontaktovat a využít asistenční služby, za které platíte nemalé částky.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
Olda Popek, 14. 2. 2024 15:50
Vážení již jsem se koukal na podobný článek, možná i od Vás a na seznamu aut jsem objevil že Škody fabie by dle EU vyrobené před rokem 2000 by měly problém hlavně 3 válcové obsah 1,3 a Fordy rovněž tak kromě vypsaných. Protože EU moc nevěřím napadlo mě optat se ve specializovaných servisech těchto 2 značek. Odpověď obou byla že to tak mají potvrzeno od výrobců. Tak nevím ale již tomu trochu věřím ale život ukáže skutečnost. Snad to dobře dopadne.
Pavel Jelínek, 14. 2. 2024 23:25
Jestli jim věříš tak sry ale jsi vůl.. Jenom chtěj prodávat nový a nový auta a bohužel se najde nemálo blbů co jim to zbaštěj..
Pavel Jelínek, 14. 2. 2024 11:12
Pěkná kktina aby 10% etanolu vadilo karbcům!!! Dyk já jezdil na E85 a audince moc chutnal!!!
Honza Kolín, 14. 2. 2024 10:54
Vždyť je to nesmysl. Prémiová paliva obsahují úplně stejné procento lihu. Rád si to nechám vysvětlit.
Pavel Jelínek, 14. 2. 2024 11:11
Bioetanol neni to samý co ETBE co se dává do prèmiáků! Gůgli!

Podobné články