PRÁCE 🧰

Víte, jací řidiči spadají u povinného ručení do rizikové skupiny a proč tomu tak je?

7. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Cenu povinného ručení ovlivňuje několik faktorů. Nejčastěji jde o typ a model vozidla, stejně jako účel jeho využití. Pojistné ovlivňují i bonusy a malusy nebo frekvence placení pojistného. Důležitým parametrem je ale zejména věk a bydliště řidiče. Proč některé skupiny platí za pojistku více než jiné?

Rizikové skupiny řidičů si za povinné ručení připlatí. Proč?

Riziková skupina a povinné ručení: Jaký má vliv na cenu pojistného?

Možná jste již v souvislosti s povinným ručením nebo havarijním pojištěním slyšeli o tzv. rizikové skupině. V tomto případě jde o skupinu řidičů, kteří podle pojistných statistik častěji bourají. Pojišťovny jim tudíž vyplácí vyšší odškodné, než v případě řidičů, kteří do těchto rizikových skupin nespadají.

Za rizikové jsou u nás nejčastěji považováni řidiči do 25 let, (u některých pojišťoven jde o řidiče až do 30 let) a poté osoby nad 60, případně 65 let (vždy záleží na podmínkách konkrétní pojišťovny). Naopak řidiči kolem čtyřicítky jsou nejméně rizikovou skupinou řidičů a mají tedy povinné ručení nejlevnější.

Důvodem je dle statistik zejména to, že mladí řidiči jezdí riskantněji, mají méně řidičských zkušeností a způsobují více nehod než „vyježdění“ motoristé. U seniorů nad 65 let pak cena povinného ručení mírně stoupá z důvodu rizik spojených s vyšším věkem a pomalejšími reflexy.

Spadáte do rizikové skupiny? Povinné ručení můžete mít i přesto levnější

Pokud spadáte do rizikové skupiny řidičů a nechcete platit drahé pojištění, existuje způsob, jak pojistné legální cestou zlevnit. Prvním krokem je online kalkulačka, která za vás na základě vstupních parametrů najde aktuální nabídky. Ty si můžete seřadit podle nejlepšího poměru ceny vs. pojistné ochrany, případně podle výše pojistného.

Vaše pojistka může být levnější, pokud v kalkulačce jako pojistníka uvedete třeba staršího sourozence nebo rodiče. Senioři nad 65 let věku pak mohou uzavřít povinné ručení třeba na děti nebo vnoučata. Tato cesta je sice legální, z dlouhodobého hlediska ale nic moc neřeší. Časem totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly a vyššímu pojistnému se jednoduše nevyhnete.

Nejvíce za pojistku zaplatí mladí řidiči z Prahy

A jak se pohybuje aktuální cena povinného ručení v roce 2023? Obecně nejvíce za pojistku zaplatí mladí řidiči v Praze. Pokud je navíc pražský řidič nejen mladý, ale navíc si sjednává svou první pojistku, bude cena pojistného závratná. Pojišťovna totiž nemůže nahlédnout do jeho historie nehodovosti a započítat bonusy, které mohou pojistku zlevnit až o 60 %.

Obecně se nicméně dá říct, že nejlépe jsou na tom řidiči ve středním věku (okolo 40 let) z malých obcí, kteří za povinné ručení platí nejméně. Vždy se ovšem vyplatí porovnat aktuální nabídky a kromě ceny vybrané pojistky zohlednit také rozsah pojistné ochrany a limity pojistného plnění. Pokud si s něčím nevíte rady, není problém na sebe zanechat kontakt, na základě kterého vás bude kontaktovat zkušený pojišťovací specialista.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Karel Flieger, 19. 2. 2024 16:38
Je mi 73 let, stále pracuji jako řidič autobusu. 15 let jsem jezdil v zahraničí a mám ujeto více jak 3 milióny km. Do dnešních dnů nepotřebuji brýle a podstupuji každoročně lékařské prohlídky, mé psychotesty jsou bezchybné a přesto spadám do rizikové skupiny! Proč se k těmto kritériím nepřihlíží? Protože by pojišťovny na tom prodělávaly! Je to diskriminační přístup k seniorům!
Jiří Černý, 1. 2. 2024 7:27
Ať žije princip kolektivní viny. Hurá!

Podobné články