PRÁCE 🧰

Chcete si sjednat to nejlevnější povinné ručení? Nedělejte to!

4. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci. Spousta řidičů ale dělá při jeho sjednávání zásadní chybu. Ve snaze ušetřit volí to nejlevnější povinné ručení, které je může vyjít pěkně draho.

Nejlevnější povinné ručení se vám může pěkně prodražit. Víme, proč

Proč se nejlevnější povinné ručení nevyplatí?

Pro pojišťovny, které tento produkt nabízejí, u nás platí minimální zákonem daný limit, který činí 35 mil. Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil. Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené. To se může zdát na první pohled dost. Praxe je ovšem jiná.

Z povinného ručení se totiž poškozenému hradí nejen újmy vzniklé ublížením na zdraví nebo usmrcením, včetně nákladů na léčení zraněných, ale také věcné škody, škody, které mají povahu ušlého zisku nebo účelně vynaložené náklady na právní zastoupení poškozeného v případech stanovených výše uvedeným zákonem.

Navíc nejlevnější povinné ručení na auto často neobsahuje žádné asistenční služby, takže si v případě problému nebo poruchy musíte zajistit pomoc sami. Pokud přece jen levnější pojistka „asistenčku“ obsahuje, budou její služby dosti omezené.

Zajímá vás, jak získat nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče? Sjednejte si pojistku na rodiče nebo starší sourozence a nechte se inspirovat dalšími tipy, které jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Nejlevnější povinné ručení se vám může pěkně prodražit. Víme, proč

Vybírat nejlevnější povinné ručení auta je krátkozraké

V posledních měsících obdržela naprostá většina řidičů dopis od svojí pojišťovny, která je informuje o zvýšení pojistného. Důvodem jsou jednak vyšší škody, ale zejména dražší energie, materiály, ale i lidská práce. Řada řidičů tak ve snaze ušetřit vypovídá současnou smlouvu a hledá nejlevnější povinné ručení auta na internetu.

Nezávislých srovnávačů a kalkulaček, které umožňují najít a porovnat nejlevnější povinné ručení online na základě vstupních parametrů, je nepočítaně. Vybírat ale pojistku pouze na základě ceny je ale dosti krátkozraké. Nejlevnější povinné ručení auta je sice lákavé svou cenou, v případě pojistné události nicméně může řidič nepěkně narazit.

Nejlevnější povinné ručení se vám může pěkně prodražit. Víme, proč

Vše nad rámec pojistného limitu zaplatíte z vlastní kapsy

Řidiči si při výběru nejlevnějšího povinného ručení auta totiž neuvědomují, že sjednaný limit pojistného plnění představuje maximální částku, kterou pojišťovna poškozenému řidiči (případně i posádce nabouraného automobilu) vyplatí. Vše nad sjednaný limit musí uhradit řidič-viník z vlastní kapsy.

Nejlevnější povinné ručení na auto se vám tak může v případě pojistné události nepěkně prodražit. Při výběru je proto vhodné vybírat z nabídek, které nabízejí alespoň pojistnou ochranu ve výši 100 mil. Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 100 mil. Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

Pozornost je potřeba při výběru vhodného povinného ručení věnovat i výlukám, na základě kterých může vybraná pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Výluky jsou vždy popsané v pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny.

Praktický tip závěrem: Spousta řidičů také mylně zaměňuje povinné ručení za havarijní pojištění, ze kterého se kryjí škody na vlastním vozidle. Pokud „havarijko“ uzavírat nechcete, sjednejte si k povinnému ručení připojištění, na základě kterého vám pojišťovna uhradí i škody na vlastním vozidle.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články