PRÁCE 🧰

Víte, jak získat to nejlevnější povinné ručení? Máme pro vás několik osvědčených triků!

16. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení je rok od roku dražší. I když nejde o nijak výrazné změny, spousta řidičů hledá cesty, jak na pojistce ušetřit. Návod na to, jak získat nejlevnější povinné ručení, vám přinášíme na následujících řádcích.

Jak sjednat to nejlevnější povinné ručení? S těmito triky!

Nejlevnější povinné ručení sjednáte online

Už dávno nemusíte sjednávat pojistku jen na kamenné pobočce vybrané pojišťovny. Díky online nástroji v podobě kalkulačky se obratem dozvíte o aktuální nabídce napříč trhem. Z té si vyberete produkt, který vám nejlépe sedne pojistnou ochranou nebo cenou, který sjednáte a zaplatíte online. Za to, že si povinné ručení vyřídíte přes internet, vám pojišťovny nabídnou slevu ve výši 5 až 20 %.

Online kalkulačka najde nejlevnější povinné ručení auta

Když jsme zmínili praktický nástroj v podobě online kalkulačky, musíme také doplnit, že vám pomůže s objevením té aktuálně nejlevnější pojistky na trhu. Jakmile vyplníte vstupní údaje, otevře se před vámi nabídka odpovídající vašim preferencím. Jednotlivé produkty můžete řadit nejen podle nejlepšího poměru ceny vs. pojistné ochrany, ale také dle výše pojistného. Během několika mála kliků tak najdete nejlevnější povinné ručení auta napříč trhem i nabídkami jednotlivých pojišťoven.

Nezapomeňte na bonus za bezeškodnou jízdu

O problematice bonusů a malusů se detailněji rozepisujeme v jednom z dřívějších článků. Spousta řidičů i přesto netuší, že bonusy za bezeškodnou jízdu jim mohou zlevnit pojistku až o 60 %. Navíc jsou mezi pojišťovnami převoditelné. Ověříte je skrze zmíněnou kalkulačku, případně v kooperaci s pojišťovacím specialistou, který vás bude kontaktovat telefonicky, pokud mu na sebe zanecháte svoje číslo.

Zkuste trik s jiným řidičem

Najít to nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče může být docela problém. Mladí řidiči, totiž podobně jako řidiči ve vyšším věku (obvykle 65+ let) spadají do rizikové skupiny, takže mají pojistku výrazně dražší. Patříte-li mezi začínající řidiče nebo ty v seniorním věku, přesto můžete na povinném ručení ušetřit.

Stačí si pojistku sjednat na rodiče, nebo dokonce prarodiče, kteří jsou starší, mají nasbírané bonusy za bezeškodní průběh, případně žijí na vesnici nebo v menším městě. Tento způsob je samozřejmě legální. Z dlouhodobého hlediska ale nic moc neřeší. Zmínění řidiči totiž jen oddalují okamžik, kdy začnou sbírat bonusy od nuly a hradit drahé pojištění.

Zvažte možnost flotilového pojištění

I když je flotilové pojištění stále ještě doménou spíše firem a podnikatelů, některé pojišťovny ho dokážou nabídnout i fyzickým osobám. V praxi nejde o nic jiného než o hromadné pojištění více aut v rámci jedné pojistné smlouvy. Podmínkou většinou bývá, aby vozový park zahrnoval alespoň 5 vozidel. Flotilové pojištění tak můžete sjednat prakticky pro celou rodinu. Výhodou je skutečnost, že všechna vozidla máte přehledně na jedné pojistné smlouvě. Nevýhodou pak to, že bonusy sbírá pouze pojistník.

Vyberte tu nejvýhodnější frekvenci placení pojistného

Nejlevnější povinné ručení na auto vám dokáže najít online kalkulačka. Díky ní máte také možnost zvolit si způsob placení pojistného. Uhradit povinné ručení můžete jednorázově (na celý rok), případně si platbu rozložit na vícero splátek (měsíční, čtvrtletní nebo půlroční platba pojistného).

Dříve se jednoznačně vyplatila roční platba pojistného, dnes už jsou některé pojišťovny vstřícnější a nabízí rozložení do více splátek bez navýšení ceny. Vždy je ale dobré mezi sebou nabídky porovnat a zvolit tu nejvýhodnější frekvenci placení pojistného.

Nevyplatí se vám komplexní pojistka?

Pokud plánujete sjednat si k povinnému ručení také to havarijní, řešte tuto situaci u jedné pojišťovny. Některé z nich vám totiž při současném sjednání obou produktů nabídnou slevu, která se pohybuje nejčastěji ve výši 5 až 10 %. Sjednání komplexní pojistky je nicméně velmi individuální záležitostí a vždy záleží na konkrétní pojišťovně a jejích podmínkách.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články