PRÁCE 🧰

Kolik stojí nejlevnější povinné ručení na motorku a jak si ho sjednat online?

5. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinnost platit si povinné ručení se u nás netýká jenom provozovatelů automobilů, ale taky motorek. Plánujete-li koupi motocyklu, měli byste počítat i s touto povinnou „investicí“. Kolik zaplatíte za to nejlevnější povinné ručení na motorku, a jak si ho sjednat online?

Víte, kolik zaplatíte za nejlevnější povinné ručení na motorku?

Co povinné ručení na motocykl kryje?

Někteří majitelé motocyklů se mylně domnívají, že povinné ručení kryje škody na jejich vlastním stroji. K tomuto účelu však slouží havarijní pojištění, které může motorku ochránit před řáděním vandalů, odcizením nebo třeba přírodními živly.

Škody způsobené motorovým vozidlem na majetku, zdraví či životě dalších účastníků silničního provozu pak kryje povinné ručení, bez kterého na silnice nesmíte.

Tato povinnost se vztahuje nejen na dvoustopá motorová vozidla (osobní a nákladní automobily, autobusy, apod.), ale také na jednostopá motorová vozidla (skútry, mopedy, motocykly apod.), která jsou provozovaná na veřejných komunikacích.

Kategorie motocyklů zahrnuje:

  • motorky
  • skútry
  • tříkolky a čtyřkolky
  • motorové koloběžky
  • motorová kola

Mohlo by vás zajímat: Jak správně nastavit limit pojistného plnění u povinného ručení?

Jaký je rozdíl mezi pojištěním auta a motorky?

Rozsah povinného ručení motorky je v zásadě velmi podobný jako u automobilu. Základní povinné ručení na motorku kryje škody (hmotné i nehmotné) ostatním účastníkům silničního provozu, které jste provozem motorky způsobili. A to až do výše limitu pojistného plnění ujednaného ve smlouvě.

Stejně jako u povinného ručení automobilu stanovuje zákon také u motorek minimální hranici pojistného limitu částkou 35 mil. Kč na majetkových škodách a 35 mil. Kč na škodách na zdraví a životě. Všeobecně je ale doporučováno vybírat z pojistek, u nichž limit činí alespoň 50/50 milionů.

Náš tip: Základní povinné ručení na motorku můžete rozšířit o celou řadu připojištění, která budou chránit nejen stroj, ale také jeho řidiče. Navolená připojištění samozřejmě navyšují výslednou cenu pojistného, proto je potřeba vybírat pouze ta rizika, která vám na silnici reálně hrozí.

Kolik stojí to nejlevnější povinné ručení motocyklu?

Abychom si udělali lepší přehled v aktuálních cenách povinného ručení na motocykl, pro naši modelovou kalkulaci zvolme osmačtyřicetiletého řidiče z Broumova, který provozuje Hondu CB 650 R (650 ccm/70 kW) s rokem výroby 2019. Zmíněný řidič má maximální bonusy a je nejen provozovatelem, ale také majitelem motorky.

Nejlevnější povinné ručení na motorku bude v tomto případě vycházet na 684 Kč (57 Kč měsíčně) a to při limitech 70/70 milionů Kč. U této nabídky je ovšem zohledněn počet najetých kilometrů ročně, který bude činit 3 000 km. U větších nájezdů bude cena pojistného pochopitelně vyšší.

Součástí pojistky je i základní asistence, kterou využijete v případě nehody nebo poruchy. Za 1 068 Kč si pak můžete dokoupit rozšířenou asistenci, která zajistí širší rozsah poskytovaných technických služeb a vyšší pojistné limity.

Jak najít to nejlevnější povinné ručení na motorku?

Protože povinné ručení na motorku nabízí rovnou několik pojišťoven na našem trhu, je dobré jednotlivé nabídky porovnat pomocí nezávislé online kalkulačky. Na základě vstupních údajů za vás tento online nástroj najde aktuální nabídky, které si můžete snadno seřadit podle ceny. Nejlevnější povinné ručení na motocykl tak odhalíte během několika mála vteřin!

U každé nabídky vidíte nejen výši pojistných limitů, ale také rozsah krytých rizik, případně možnosti jejich rozšíření. Vybranou pojistku si můžete sjednat online a pojistné zaplatit kartou. Nezapomeňte uplatnit také bonusy za bezeškodnou jízdu, které mohou pojistné zlevnit o několik desítek procent.

Pokud si jejich výší nejste jistí, stačí na sebe zanechat telefonní číslo, na základě kterého vás bude kontaktovat pojišťovací specialista, se kterým aktuální výši bonusů ověříte skrze rodné číslo a SPZ vozidla. Pojišťovací specialisté jsou také připraveni poradit vám s výběrem konkrétní pojistky, případně odpovědět na nejrůznější dotazy týkající se povinného ručení na motorku.

Praktický tip závěrem: Pokud nechcete platit celoroční pojištění, prozkoumejte nabídku pojišťoven, které nabízí sezónní povinné ručení motorky. Pojistné totiž v tomto případě hradíte jen za dohodnuté období, během něhož vyrážíte na silnice.

  Nejvýhodnější povinné ručení na motorku

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články