PRÁCE 🧰

Jak uzavřít povinné ručení levně? Praktické rady a tipy pro vás

15. 12. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo, kterému byla přidělena registrační značka nebo technický průkaz, anebo je používáno na veřejných komunikacích. Jak ho sjednat levně a přitom se nespálit?

Poradíme, jak uzavřít povinné ručení levně a nespálit se

Nejlevnější povinné ručení – ceník aktuálních nabídek

Jak se aktuálně pohybují ceny povinného ručení? V následující tabulce najdete nejnižší ceny, na které můžete dosáhnout díky nezávislým online srovnávačům a kalkulačkám. Vždy ovšem pamatujte na to, že ceny jsou pouze orientační a výsledná částka bude potvrzena na základě doplňujících informací o pojistníkovi i vozidle.

Orientační ceny nejlevnějšího povinného ručení na základě údajů z online kalkulaček
Objem v cm3Cena v Kč   
1251 - 1350   1 600
1351 - 1400   1 760
1401 - 1650   1 889
1651 - 1850   1 917
1851 - 20002 229

Nejvýhodnější povinné ručení? Ceny ovlivňuje několik faktorů

Výsledná cena (výše pojistného) je ovlivněna několik důležitými faktory. Ty souvisí nejen s osobou pojistníka (řidiče), ale také jeho bydlištěm i automobilem, pro který chce povinné ručení uzavřít. Mezi základní cenotvorné parametry proto patří:

  • Věk pojistníka
  • Jeho bydliště
  • Bonusy a malusy
  • Parametry automobilu
  • Frekvence placení pojistného

Abyste sjednali povinné ručení levně, je potřeba se na výše uvedené faktory zaměřit a proces výběru povinného ručení jim odpovídajícím způsobem přizpůsobit. S pojišťovaným vozidlem toho zpravidla moc nenaděláte, cenu ale i přesto můžete snížit následujícími způsoby.

Poradíme, jak uzavřít povinné ručení levně a nespálit se

Požádejte o pomoc zkušenějšího řidiče

Nejvíc za povinné ručení už tradičně platí mladí a nezkušení řidiči (obvykle do 21 let) a senioři (pojišťovny zpravidla pracují s věkem nad 75 let). Důvodem dražšího pojistného je u zmíněných skupin řidičů vyšší nehodovost. Levnější povinné ručení proto můžete uzavřít na zkušenějšího řidiče, který nespadá do rizikové skupiny.

Mohlo by vás zajímat: Řidič vozidla nemusí být zároveň pojistníkem. Proto můžete povinné ručení uzavřít třeba na staršího a zkušenějšího sourozence nebo rodiče.

Uzavřete povinné ručení levně na řidiče z menšího města

V jednotlivých krajích ČR se ceny povinného ručení liší i o tisíce korun. Nejdražší jsou už samozřejmě pojistky v Praze a jejím okolí, nejlevnější pojištění auta budou mít řidiči bydlící v menších obcích nebo městech. I v tomto případě lze využít toho, že česká legislativa povoluje, aby byl pojistníkem automobilu jiný subjekt než provozovatel či majitel vozidla. Pokud žije zmíněný řidič v menším městě, bude cena pojistného nižší.

Převeďte si bonusy

Bonusy i malusy nejsou vázány ke konkrétní pojišťovně, ale jsou evidovány u České kanceláře pojistitelů. V případě bezeškodné jízdy navíc zcela zásadním způsobem snižují cenu pojistného. Abyste je mohli u vybrané pojišťovny uplatnit, bude potřeba je vhodným způsobem doložit a to ideálně dokumentací z předchozí pojišťovny.

Věděli jste, že: Některé pojišťovny umožňují uplatnit bonusy i na více vozidel či je přenést na ostatní členy rodiny? Vždy samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách a pojišťovně.

Poradíme, jak uzavřít povinné ručení levně a nespálit se

Nejlevnější pojištění auta sjednáte online

Většina nezávislých online kalkulaček a srovnávačů vám umožní povinné ručení nejen srovnat, ale také sjednat. Za online sjednání vám navíc často pojišťovny nabídnou zajímavou cenu nebo menší slevu. Povinné ručení ale nevybírejte pouze na základě zmíněné ceny. Nejlevnější pojištění auta totiž nemusí být zároveň tím nejvýhodnějším. Kromě ceny se zaměřte na rozsah ochrany a limity pojistného plnění. Pozornost věnujte i výlukám, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Náš tip: Pokud si u vybrané pojišťovny sjednáte tzv. komplexní pojistku sestávající z povinného i havarijního pojištění, dosáhnete na ještě lepší cenu.

Pojistné plaťte jednou ročně a smlouvy aktualizujte

Mějte na paměti, že váš vůz stárne a ztrácí na ceně. A cena pojištění auta se odvíjí od obvyklé ceny vozu. Pojistnou smlouvu tedy minimálně jednou ročně aktualizujte. Pamatujte také, že nejlevnější pojištění auta budou mít ti řidiči, kteří pojistné zaplatí jednou ročně. Rozdíly sice nejsou nikterak závratné, v součtu s výše uvedenými tipy jde ale o další způsob, jak na povinném ručení legálně ušetřit.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články