PRÁCE 🧰

Jak vybrat povinné ručení na přívěsný vozík a na kolik vás vyjde u jednotlivých pojišťoven?

9. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Povinné ručení dle typu vozidla

Povinné ručení se netýká jenom motorizovaných vozidel, jak by se mohlo na první pohled zdát. Značnou škodu může způsobit i obyčejný přívěsný vozík a to, i přestože žádným motorem nedisponuje. Které pojišťovny povinné ručení na přívěsný vozík nabízejí a na kolik vás vyjde?

Kolik stojí povinné ručení na přívěsný vozík a jak ho vybrat?

Povinné ručení na přívěsný vozík se dělí do dvou kategorií

Ve chvíli, kdy budete vybírat povinné ručení na vozík, je důležité zvolit jeho správnou hmotnost a kategorii. První skupina, pro kterou můžete pojistku sjednat, zahrnuje lehké přívěsné vozíky do 750 kilogramů. Tou druhou jsou pak vozíky těžké s hmotností nad 750 kilo. Při výběru povinného ručení na vozík se můžete setkat také s těmito dvěma pojmy:

  • Návěs: Návěs není konstruovaný k tomu, aby na něm byl náklad rovnoměrně rozložený. Většinu váhy nese tahač, proto na návěsu nejsou kola rozmístěna rovnoměrně podél celé plochy, ale najdeme je spíše v zadní části vozidla.
  • Přívěs: Přívěs naproti tomu nese celou váhu nákladu sám, čemuž je přizpůsobena i konstrukce vozíku, jeho materiál i rozložení kol.

Přečtěte si také: Přívěsný vozík za auto: Podle čeho vybírat?

Kdo u nás povinné ručení na přípojné vozidlo nabízí

Pojistku si můžete sjednat v rámci klasického povinného ručení na auto, které nabízí prakticky všechny pojišťovny na našem trhu. Jak ale zjistit, kde bude cena za povinné ručení na přívěsný vozík nejnižší? S tím vám pomůžou třeba nezávislé kalkulačky a srovnávače.

Nejdůležitější parametry, které ovlivňují cenu povinného ručení na přívěsný vozík, jsou:

  • hmotnost
  • předchozí doba pojištění
  • bezeškodní průběh dosavadního pojištění
  • věk a bydliště řidiče
Jaká bude cena povinného ručení na přívěsný vozík? Cena povinného ručení pro přívěsný vozík je mnohem nižší než u klasického pojištění osobního vozu a průměrně se pohybuje okolo 100 až 300 Kč ročně.

Jak vybrat to nejlepší povinné ručení na přívěs a návěs?

Při výběru vhodného produktu se zajímejte nejen o výslednou cenu pojistného, ale především o rozsah pojistné ochrany a dostatečné pojistné limity. Pamatujte, že vše nad ujednaný limit budete muset uhradit z vlastní kapsy!

Praktický tip závěrem: Povinné ručení na vozík hradí pouze škody, které vzniknou na majetku, zdraví či životě jiných osob. Pokud by vozík poškodil vaše auto, sjednané povinné ručení vám k ničemu nebude.

  Sjednat povinné ručení na přívěsný vozík

Zdroj info: Nezávislé online kalkulačky a srovnávače, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články