PRÁCE 🧰

Jaká je výše silniční daně za přívěsný vozík

6. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jste samostatně výdělečně činní a ke své činnosti využíváte osobní automobil nebo přívěsný vozík? Víte, v jakém případě se na vás vztahuje silniční daň a jaká výše?

Sazba silniční daně za přívěsný vozík

Články na téma přívěsné vozíky:

  1. Sazba silniční daně za přívěsný vozík - právě čtete
  2. Kupní smlouva na přívěsný vozík
  3. Přívěsný vozík za auto: Podle čeho vybírat?
  4. Výběr přívěsného vozíku za auto

U motorových vozidel s hmotností vyšší než 3,5 tuny je to jednoduché. U osobních automobilů je to složitější, pojďme si to dnes jednoduše vysvětlit. 

Co je vlastně silniční daň a kdo ji musí odvádět

Silniční daň je poplatek, který musí odvádět Češi, kteří jsou samostatně výdělečně činní a ke svému podnikání využívají osobní automobil nebo přívěsný vozík.

Povinnost platit silniční daň má jak fyzická, tak i právnická osoba a to v momentě, kdy auto nebo přívěsný vozík začnete používat. Pokud majitel zemře, či firma zanikne, musí ten, který auto stále využívá, silniční daň i nadále platit.

Za vozík musíte platit v případě, že:

  • jej využíváte k výdělečné činnosti
  • pokud jste jej zapsal do nákladů (z důvodu uplatnění DPH - vozík je majetkem firmy, dokud jej nevyřadíte)
  • jestliže je vaším soukromým majetkem, ale uplatňujete na něj cestovní náhrady

Přívěsný vozík je obecně velmi nízkým nákladem s malým DPH, ale za to s nepřiměřeně vysokou silniční daní. Pokud nyní řešíte platbu silniční daně, jako fyzická osoba - podnikatel, někteří odborníci doporučují jej do majetku vůbec nezařazovat. Pokud jste jej ale už zařadili a nechcete silniční daň platit, odborníci opět apelují na fakt, jej vyřadit ze soukromého majetku, vrátit "ušetřené" DPH a dělat, že ho k podnikání vůbec nepoužíváte. 

Výpočet silniční daně 2022

24. března 2022 ministr financí informoval dopravce o zrušení záloh na silniční daň (to však neznamená úplné zrušení silniční daně). Důvodem zrušení těchto záloh jsou především přetrvávající vysoké ceny pohonných hmot, kvůli aktuálnímu dění na blízkém východě. V praxi toto znamená, že jsou prominuty zálohy z dubna, července, října a prosince. 

Hromadné "zrušení" těchto záloh je automatické a ministerstvo aktuálně připravuje novelu zákona o silniční dani. Ta by prý měla zrušit silniční daň pro všechny osobní automobil spolu s dodávkami do 12 tun. Novela bude diskutována Senátem nejspíš 11. května 2022. O silniční dani a jejím výpočtu a datu splatnosti píšeme i v předchozím článku.

Zdroj info: Peníze, Zákony.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články