PRÁCE 🧰

Pneumatiky na přívěsný vozík - které jsou vhodné?

29. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Víte, že existuje rozdíl v pneumatikách, které jsou určeny pro osobní automobily a pro jejich vozíky? Tento rozdíl začíná u konstrukce bočnice, přes vložku až po konstrukci samotné pneumatiky.

Pneu na přívěsný vozík - víte, které vybrat?

Pneumatiky na přívěsný vozík nejsou až tak častým tématem probírání. Pneu na přívěsném vozíku většinou měníme až kvůli stáří. Sjetý vzorek nebo defekt zde tak často nehrozí. Jak se dá ale poznat stáří pneumatiky?

Každá pneumatika má na své bočnici takzvaný DOT kód, díky kterému zjistíte, ve kterém roce a týdnu byla guma vyrobena. Kód je tvořen 4 číslicemi, kdy první dvě uvádí týden výroby a druhé dvě rok. Pokud je DOT kód tvořen pouze třemi číslicemi, znamená to, že je plášť ještě z minulého tisíciletí (před rokem 1999). Pokud takový třímístný kód objevíte na svém plášti, rozhodně doporučujeme jeho okamžitou výměnu.

DOT kód

Příkladem takových DOT kódů můžou být například: 248 - 24. týden roku 1998, 0120 - 1. týden roku 2020, 3117 - 31. týden roku 2017, 1103 - 11. týden roku 2003.

Mnoho výrobců tvrdí, že při správné údržbě mohou jejich gumy vydržet celou dekádu. Pro vás je ale důležité sledovat, zda se na pláštích neobjevují prasklinky, buď na bočnici nebo na běhounu, či zda na nich není bublina. Pokud se pneumatice objeví jakákoliv známka opotřebování, rozhodně ji doporučujeme vyměnit - nebudete pak muset řešit zbytečné starosti, jako je například nehoda způsobená přívěsným vozíkem.

Užitkové pneumatiky s dopravou zdarma

Jaké jsou zimní pneumatiky na přívěsný vozík?

Zákony v České republice udávají, že povinnost obutí zimních pneumatik mají motorová vozidla kategorie M nebo N. Do kategorie M spadají motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu osob. Do kategorie N patří motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu nákladů. Tudíž povinnost přezouvání u přívěsného vozíku odpadá.

Podle čeho pneu vybírat

Nejčastěji hledanými pneu na přívěsný vozík jsou R13. Při výběru nových plášťů postupujte úplně stejně, jako v případě výběru gum pro váš osobní automobil. Všechny informace a povolené rozměry najdete v technickém průkazu vozíku.

Zdroj info: Tyre review, Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články