PRÁCE 🧰

Traktorové pneu

1. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Vybrat správné pneumatiky pro traktor, případně jinou zemědělskou techniku, není úplně snadné. Jak se tedy v nabídce vyznat a podle čeho vybírat?

Traktorové pneu

Rozměr - tady je to asi jasné, je třeba dodržet rozměry uvedené v technickém průkazu a doporučené výrobcem. Nemá smysl experimentovat, jak na přední, tak i na zadní nápravě budou nejlépe fungovat pláště, se kterými je technika vyzkoušená.

Radiální/diagonální pneumatiky - jeden z důležitých rozcestníků při samotném výběru. Není to tak jednoznačné, jako u automobilů, protože u traktorů mají své opodstatnění i radiálky.

  • Radiální pneumatiky - s ohledem na konstrukci sice nejsou radiální pláště tak odolné, jako diagonální, ale mají spoustu jiných výhod, které to bohatě kompenzují. Vzhledem ke konstrukci jsou poddajnější, mají měkčí boční plochy, což znamená větší kontaktní plochu a tím pádem i lepší rozložení zátěže na povrch. Poskytují i lepší komfort a dobře tlumí menší nerovnosti. V neposlední řadě mají stroje osazené radiálkami i menší spotřebu, což je rovněž faktor, na který je třeba brát ohled. Rovněž životnost je obecně lepší.
  • Diagonální pneumatiky - kostra je celkově pevnější, bočnice tvrdší a odolnější. Do drsných podmínek se hodí díky tomu lépe, stejně jako na častější jízdy s vysokou zátěží (diagonální pláště lépe snáší vyšší zatížení). Styčná plocha je menší, takže více zhutňují půdu po koly, je třeba počítat s vyšší spotřebou a nižší životností. Neposkytují tak dobrý komfort, jako radiální pneumatiky.

Důležitý je i hmotnostní index. Ten určuje, jakou maximální zátěž pneumatika spolehlivě snese. Pakliže je zátěž vyšší, dochází k nežádoucím deformacím konstrukce. Krátkodobě to většina plášťů snese (ostatně existuje i dynamické zatížení, při kterém na krátkou chvíli dochází i k násobnému zatížení), ale delší provoz přinese vyšší opotřebení a hrozbu zborcení konstrukce pneumatiky.

Podobně je na tom i rychlostní index, který je negativně ovlivněn hmotnostním indexem. Při pořizování pneumatik je tak často nutné hledat určitý kompromis a zohlednit poměr práce se zátěží a přejezdů po silnicích, kde se vyšší rychlost rozhodně hodí.

Důležitý je také vzorek, kde se zohledňují většinou ty nejhorší podmínky, do kterých se při práci může traktor dostat. Zadní kola jsou prakticky vždy záběrová, takže se na ně nejčastěji používá šípový vzor, který umí stroj vyhrabat i z opravdu nepěkného bahna. U tohoto vzorku je ale nespočet druhů lišících se tvarem a hustotou a tím i zatížením, kterým působí na povrch. Existují i pneumatiky speciálně pro travní porosty, které lépe rozloží hmotnost stroje na větší plochu. S tím souvisí i nahuštění plášťů - některé snesou i trvalý provoz s tlakem pod 0,1 MPa, což přinese snížení zhutnění půdy a lepší záběr.

Přední náprava může být také záběrová, ale i vodicí. To je důležité zohlednit při volbě pneumatik. Jiný vzorek lépe vede a jiný zase zvládne lépe práci ve složitém terénu (obvykle se pro přední záběrovou nápravu používá stejný vzorek jako pro zadní).

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články