PRÁCE 🧰

Porovnání letních a celoročních pneumatik

18. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Výběr správných pneumatik je klíčový pro vaši bezpečnost a komfort. V tomto článku se dozvíte srovnání pneumatik letních a celoročních a pomůžeme vám při rozhodování, které pneumatiky jsou pro vás vhodné.

Srovnání letních a celoročních pneumatik

Celoroční pneumatiky se hodí takzvaným „svátečním řidičům“, kteří vyráží pouze do městských ulic. V reálných číslech se bavíme asi o celkovém nájezdu do 10 000 kilometrů za rok. Řidiči s tak nízkým nájezdem nejsou schopni zimní ani letní pláště sjet na zákonný limit dřív, než pneumatiky zestárnou a ztratí své vlastnosti. Na porovnání pneumatik se podíváme v následujících řádcích.

Výhody a nevýhody celoroček a letních pneu

Pneumatiky jsou jediné na autě v neustálém kontaktu s vozovkou a většinou na nich závisí život nejen váš, ale také jiných účastníků silničního provozu. V létě dochází k většímu „sjíždění“ celoročních pneumatik, a to především z důvodu, že jsou tvořeny z měkčí směsi (v porovnání´stejných pneu v zimě vám vydrží naopak déle než zimní pneu). Většina celoroček má směrový dezén. Jedná se o šípový design, který má dobrý záběr po celé své ploše, nevýhodou je však slabší boční vedení, vyšší hlučnost a vyšší valivý odpor, což má negativní vliv na spotřebu paliva.

Levné letní pneumatiky s dopravou zdarma

Letní pneumatiky jsou navrženy tak, aby zajišťovaly dobrý výkon a ovladatelnost při teplotách nad 7°C. Mají větší drážky (avšak méně četné oproti zimním nebo celoročním plášťům), což jim umožňuje odvádět vodu a snižuje riziko aquaplaningu. Tyto pneumatiky však nemají dobrou adhezi na mokrém povrchu a mohou být nebezpečné při jízdě v dešti.

Při výběru mezi letními a celoročními pneumatikami je třeba zohlednit vaše individuální požadavky a jízdní návyky. Pokud jezdíte převážně v teplých obdobích a hledáte co nejlepší výkon a výbornou ovladatelnost, pak je lepší zvolit letní pneumatiky. Na druhou stranu, pokud hledáte praktičtější řešení a nechcete měnit pneumatiky dvakrát ročně, zvažte volbu celoročních pneumatik.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články