PRÁCE 🧰

Co znamená zesílená pneumatika XL?

9. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Pneumatiky jsou základním prvkem každého vozidla a hrají důležitou roli v bezpečnosti a pohodlí jízdy. Tento článek se zaměří na zesílené pneumatiky a jejich klíčové vlastnosti, které je odlišují od běžných pneumatik.

Zesílené pneumatiky a jejich vlastnosti

Co znamená XL u pneumatik

Zesílené pneumatiky, označení pneu XL nebo Extra Load mohou znít jako pneumatiky, které najdeme na Monster Trucku, kamionu nebo traktoru. Pneu se vyznačují robustnějším dezénem a můžeme je najít i na dodávkách nebo vozech SUV. Extra Load pneumatiky, také známé jako XL,zesílené“ (RF/RFD – pozor na označení RF, někteří výrobci tak označují dojezdové RunFlat pneumatiky) nebo reinforced (Reinf) pneumatiky, jsou speciálně navrženy pro vozidla, které vyžadují větší nosnost.

Zesílené pneumatiky jsou uvnitř vyztuženy pryžovou kordovou tkaninou tak, aby mohly odolávat vyššímu tlaku a tím zajišťují také lepší stabilitu. Konstrukce XL pneumatiky umožňuje nafoukat pneumatiku větším množstvím vzduchu.

Extra Load pneumatiky výhody a nevýhody

Zesílené pneumatiky XL jsou ideální pro SUV, pick-upy, nákladní vozidla, autobusy, karavany a jiné typy vozidel s vysokou hmotností. Pneumatiky nabízejí větší nosnost než běžné pneumatiky, což je klíčové pro bezpečnou jízdu se zatížením. Tyto pneumatiky jsou dále častokrát vybaveny širším dezénem a větším počtem drážek, což pomáhá zlepšit brzdné vlastnosti a ovladatelnost na mokré vozovce. Proto kromě zvýšené nosnosti zesílené pneumatiky poskytují lepší jízdní vlastnosti, bezpečnost, stabilitu a ovladatelnost na silnici.

Nevýhodou pneu XL  může být vyšší hlučnost a spotřeba. Negativně pneumatiky ovlivňují také komfort z jízdy. Nosnost zesílené pneumatiky se přímo úměrně snižuje s klesajícím tlakem. Nejvyšší možné nosnosti dosáhnete v případě, že plášť nahustíte na nejvyšší možný tlak.

V každém případě je vždy důležité dodržovat výrobcem doporučené specifikace pneumatik pro dané vozidlo, aby byla zajištěna optimální bezpečnost a výkon.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články