PRÁCE 🧰

Víte, na co si dát pozor při půjčení dodávky?

14. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Vypůjčení vozidla na cestu

Půjčení jakéhokoli stroje má svá pravidla, která byste měli dodržovat. Především si ale dát také na určité věci pozor, snadno tak předejdete zbytečným problémům, které byste museli po vrácení vozu řešit.

Co si pohlídat při půjčení dodávky

Články na téma pronájem auta:

  1. Co si pohlídat při půjčení dodávky - právě čtete
  2. Půjčení auta na víkend: Jaké máte možnosti?
  3. Dlouhodobý pronájem auta
  4. Krátkodobý pronájem auta

Ať už potřebujete odstěhovat nábytek, obytnou dodávku do zahraničí nebo si z obchodu přivést hromadu rostlin do nové zimní zahrady, budete k tomu potřebovat prostorný automobil. Do cabria to nedáte, a tak se zřejmě uchýlíte k půjčení si dodávky.

Firem, které dodávky půjčují, je nespočet. Stačí jednu takovou najít v internetovém vyhledávači. Nicméně dávejte si pozor na příliš nízké ceny půjčovného, v takovém případě lze očekávat horší kvalita služeb i obecně domluva.

Na řízení dodávky nebudete potřebovat ani rozšíření řidičského oprávnění. Pokud půjde o auto do 3,5 tuny, pak si bohatě vystačíte s řidičskou skupinou B.

Podmínky půjčení dodávky

Většina takových společností bude mít daný denní režim nájezdu kilometrů, a tak není od věci si zjistit, kolik peněz se platí za jeho překročení. Narazit se ale dá i na takové, které nabízejí neomezený denní limit, stačí jen hledat. Každá zápůjčka probíhá vždy v režimu, že je vám předáno auto s plnou nádrží a vy jej stejně tak s plnou vracíte. To je neměnné, a tak si na to dejte pozor, za porušení smluvních podmínek byste totiž mohli zaplatit pokutu.

Doporučení Portálu řidiče: Plánujete cestu do zahraničí nebo naopak cestu zpátky domů? Nepodceňte své zdraví, vyhněte se risku a sjednejte si pro jistotu cestovní pojištění. Nudné a zdlouhavé vybírání z jednotlivých nabídek vám ulehčí online kalkulačka.

  Srovnání nejlepších nabídek cestovního pojištění

V ceně každého vozu je zahrnut poplatek ze silniční daně, dále je součástí zápůjčky dálniční známka, povinné ručení a v některých případech i asistenční služba. Samozřejmě i v případě zapůjčení dodávky je nutné skládat vratnou kauci, která se zpravidla pohybuje od pěti do čtyřiceti tisíc korun (v závislosti na velikosti dodávky a podmínkách firmy) a většinou je také nutné ji zaplatit v hotovosti. O tom se informujte dopředu.

Na co rozhodně nezapomenout

Jestliže jste se rozhodli pro půjčení dodávky, pak už zbývá jediné, podepsat smlouvu a v daný den si auto vyzvednout. Ale pozor. Smlouvu si vždy dobře pročtěte, pokud něčemu nerozumíte nebo jsou v ní nějaké nejasnosti, ozvěte se. Zaměřte se i na část, která pojednává o výši spoluúčasti – aby nebyla příliš vysoká (obvykle je to 5 až 10 %). Před předáním auta si jej zkontrolujte a případně i zdokumentujte. Pokud jsou na něm nějaké odřeniny nebo škrábance, sdělte to obsluze, aby to po vrácení nebylo na vás. Vyfoťte si i vnitřní prostor, ať máte případné důkazy u sebe, ačkoli všechna poškození by správně měla být zapsaná už v předávacím protokolu.

Kontrola vozu by měla proběhnout ještě před podpisem předávacího protokolu. Vyzkoušejte si tedy i základní věci jako jsou brzdy, světla nebo funkce stěračů. Jistě nechcete, abyste za prudkého deště zjistili, že vlastně nefungují. Hodí se zkontrolovat i to, jestli je povinná výbava v pořádku. A ačkoli se tak nějak očekává, že tyto dokumenty budou v pořádku, přeci jen se podívejte, zda-li je platná zelená karta i dálniční známka.

Mohlo by se vám hodit: Ať už vyrážíte do zahraničí jakýmkoliv vozem, nezapomeňte ho připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí. Touto cestou se vyhnete řešení nepříjemných situací jako je porucha, krádež vozu nebo vandalismus.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články