PRÁCE 🧰

Pronájem auta na víkend - možnosti a postup

8. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Vypůjčení vozidla na cestu

Půjčit auto na jeden nebo pár dní se hodí pro lidi, kteří sice své auto mají, ale rádi by vyzkoušeli něco nového, případně aby jejich dcera zazářila v luxusním voze, který ji odveze k oltáři. Nebo v opačném případě pro lidi, kteří auto potřebují, ale nemají. Kde tedy půjčit a jaké jsou možnosti?

Půjčení auta na víkend

Články na téma pronájem auta:

  1. Co si pohlídat při půjčení dodávky
  2. Půjčení auta na víkend: Jaké máte možnosti? - právě čtete
  3. Dlouhodobý pronájem auta
  4. Krátkodobý pronájem auta

V dnešní době je už celkem jednoduché najít si společnost, která půjčuje auta na pár dní. Ostatně internet jich je plný a každá z půjčoven nabízí širokou škálu modelů, které si můžete vybrat. Hlavní je samozřejmě také cena a délka pronájmu.

Carsharing aneb sdílení automobilů

Někdy se může jako lepší volbou zdát sdílení automobilů. V tomto případě si můžete pronajmout auto i na pár desítek minut, kdy se potřebujete přesunout jen z bodu A do bodu B. V cíli auto zanecháte - pokud se tam nachází vyhrazená zóna (to zjistíte v aplikaci). Půjčení a vrácení auta závisí jen na vás a za přesný čas zaplatíte. Navíc si snadno v příslušné aplikaci vyhledáte, kde se nachází nejbližší vůz k půjčení. Nevýhodou carsharingu ale je, že musíte vždy myslet na to, abyste auto vrátili do vymezené zóny a nezapomněli ukončit pronájem auta, protože pokud tak neučiníte, budou vám minuty nabíhat a ty budete muset následně také zaplatit.

Některé společnosti ale zajišťují půjčení auta na víked od druhé osoby. Tedy, že takový člověk nabídne carsharingové společnosti své auto a čeká, až si jej někdo bude chtít půjčit na pár dní. Mezi takové patří třeba HoppyGo. Společnost si za zprostředkování auta bere provizi.

Náš tip: Ať už jedete autem vlastním, nebo cizím, je na místě být obezřetný a zodpovědný. To samé platí i pro cestovní pojištění, které je jistotou na cestách do zahraničí. Nechte si dle vašich požadavků vypočítat nejvýhodnější cestovní pojištění přes online kalkulačku.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Pronájem auta na víkend od autopůjčovny

Pokud nechcete tento způsob, pak lze zvolit klasickou autopůjčovnu, kterých na internetu naleznete nespočet. Jako nejlevější na trhu se objevuje například společnost Sixt renting. V nabídce mají jak normální vozy, pak i luxusní auta nebo karavany.

Výhodou krátkodobých zápůjček je to, že si sami můžete říct, kdy auto chcete a na jak dlouho. Chcete se vydat na víkend do Alp? Není problém, prostě si půjčte auto na tři dny a vyrazte za dobrodružstvím. Navíc některé společnosti půjčují vozy třeba právě na jeden den. Ať už se jedná o svatbu, firemní akci nebo důležitou schůzku, na které potřebujete zazářit.

Půjčení auta na víkend, vytvoření poptávky

První, co musíte udělat, je si vybrat auto, které si chcete pronajmout na víkend. Většina autopůjčoven má na svých stránkách online formulář. Stačí tedy pár kliknutí a máte auto na předem domluvený termín rezervované. Jakmile vyplníte formulář, někdo ze společnosti se vám ozve.

K uzavření smlouvy budete potřebovat doklady - tedy občanský průkaz, řidičský průkaz a finance, které bude nutné složit na vratnou kauci. Pokud si auto bere právnická osoba, bude muset uvést ještě IČO a kontaktní údaje.

Některé autopůjčovny nabízejí, že vůz přistaví na zadanou adresu, u jiných si pro auto budete muset dojít sami. Ostatně lepší je druhá varianta, protože si auto můžete ještě před podpisem smlouvy pořádně prohlédnout, tedy zaznamenat oděrky a jiné problémy na voze, které by mohly znamenat při vrácení problém, kdyby nebyly zaznamenané v protokolu.

Na co nezapomenout: Pokud jste se přeci jenom rozhodli vsadit na jistotu a zajet si do zahraničí vlastním autem, sjednejte si připojištění, jež vám pokryje případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.)   Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články