PRÁCE 🧰

Carsharing, sdílení aut - co to je a jak to funguje

28. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

Doby, kdy jste potřebovali nutně půjčit auto a museli jste jít s prosbou za kamarády nebo rodinou, jsou už dávno pryč. Sdílení automobilů je jednou z možností, jak si půjčit auto prakticky ihned na ulici. Stačí na internetu vyhledat carsharingovou agenturu, která sdílená auta provozuje.

carsharing

Sdílení aut se stalo zejména ve velkých městech oblíbenou variantou pro všechny, kteří nechtějí cestovat autobusem nebo vlakem, případně městskou hromadnou dopravou a zároveň mají řidičský průkaz, jen jim ke štěstí chybí auto. Nač si jej kupovat, když můžete využít právě tuto službu, že? Navíc čím více se budou auta sdílet, tím méně jich na silnicích bude a zároveň to pomůže i životnímu prostředí.

Druhy carsharingu

Existují prakticky dvě varianty sdílení automobilů s tím, že ta jedna se dá uchopit dvěma způsoby. Jedním z nich je například to, že carsharingová firma nakoupí auta, ty polepí svým logem a následně tyto vozy nabízí zájemcům skrz web nebo aplikaci. Přístup k autům je zajištěn buď pomocí čipové karty, nebo se vůz otevírá v aplikaci, kterou musí mít uživatel staženou v telefonu. Výhodou je, že si půjčení auta můžete plánovat i dlouho dopředu, například když víte, že potřebujete zavést maminku do nemocnice a chcete mít jistotu, že auto bude volné.

Další možností je podobný systém, ale v tomto případě je možné si vůz najít v aplikaci - tedy najít auto, které je k vám nejblíže a následně jej můžete zaparkovat prakticky kdekoliv. Většinou jsou na to ale vyhrazené zóny přímo v mapě aplikace dané carsharingové společnosti. Auta si můžete půjčit jak na pár minut, tak klidně na celý den. Taxa se většinou počítá právě za jednu minutu nebo ujetý kilometr.

Poslední možností, která získává na oblibě poslední roky, je půjčování aut od soukromých osob. Jedná se o takové vlastníky, kteří sice auto mají, ale nevyužívají ho moc často. Mohou vůz nabídnou na "trhu sdílených aut". Nevýhodou může být, že pravděpodobnost, že si někdo půjčí vaše auto je celkem malá, hlavně ve velkých městech. Zde je větší konkurence, ale je to i dobrá možnost, jak si přivydělat nějakou korunu navíc. Bohužel při takovém sdílený je v 99 % nutný osobní kontakt, což v dnešní korona době není taky zrovna hitparáda.

Carsharing v Česku

Samozřejmě, že se obliba sdílení aut dostala i sem k nám do tuzemska a největší slávu zažívala zhruba v roce 2013. Od té doby vzniklo hned několik firem, které se soustředí na sdílení aut, avšak většina z nich působí především v Praze. V nabídkách společností můžete nalézt velké množství aut, takže pokud si zrovna potřebujete odstěhovat nábytek do nového bytu, pak to není problém. Výjimkou není ani půjčení elektromobilů.

Společnosti nabízející carsharing

  • Anytime (ve flotile jsou převážně Toyoty a mají nezaměnitelné polepy na karoserii; společnost nemá vstupní poplatky)
  • Autonapůl (působí ve velkých městech po celé České republice)
  • HoppyGo (jedná se o P2P - tedy půjčení od soukromých vlastníků; je třeba počítat s různými cenami dle majitelů)
  • Re.volt (mimo elektroaut nabízejí i elektromotorky a skútry)
  • Car4way (především vozy Škoda - poznávací znamení bílá karoserie se zeleným neonovým pruhem)

Co je nutné pro úspěšné sdílení auta

Ve většině případů se budete registrovat do aplikace nebo vyplňovat formulář na webu. Tam uvedete své jméno, telefon a e-mail. Jakmile se zaregistrujete a přijde vám potvrzovací e-mail, pak bude nutné ještě doplnit - naskenovat/vyfotit - svůj občanský a řidičský průkaz. Platba za jízdu pak probíhá stržením částky z platební karty.

U některých firem musíte složit nejprve vratnou kauci a teprve pak auto používat. Jinde zase musíte zaplatit vstupní poplatek. Ještě než začnete využívat carsharingové služby, podívejte se na vybranou společnost a zjistěte si, za jakých podmínek je půjčení a placení možné - každá to má totiž jinak, tak ať nejste překvapení. Každopádně cena za ujetý kilometr vychází zhruba od 4 do 6 korun dle platformy.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články