PRÁCE 🧰

Výhody a nevýhody nového a ojetého auta

10. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přijde čas, kdy budete potřebovat auto. Možná ale váháte nad tím, zda-li koupit nové nebo ojeté. Přinášíme vám tedy výhody i nevýhody obou možností.

Koupit nové nebo ojeté auto? Poradíme

Články na téma vybíráme nový vůz:

  1. Koupit nové nebo ojeté auto? - právě čtete
  2. Jaký je nejlepší nový hatchback?
  3. Testy nových aut
  4. Vybíráme auto od 15 let
  5. Zánovní vozy: Co si při výběru pohlídat?

Misky vah jsou v tomto ohledu poměrně vyrovnané, ale jedna z možností nákupu auta může být pro některé lidi přeci jen lepší než ta druhá. Přestože nelze určit, která varianta je ta správná. Pro každého člověka to bude vždycky jinak.

Nové auto

Ideální pokud máte dostatečný finanční obnos nebo si chcete vzít spotřebitelský úvěr. Samozřejmostí je, že auto bude vymazlené a bude cítit uvnitř novotou, ale stejně tak je nutné si uvědomit, že nové auto ztrácí rychle na hodnotě. To je daň za to, že se jedná o spotřební věc. Tudíž jestliže koupíte auto za půl milionu, prodáte jej později sotva za půlku. Samozřejmě záleží na značce a modelu.

Vybíráte nové auto? Prohlédněte si naši nabídku

Výhodou je, že první roky provozu by měly být absolutně bezproblémové. O auto se musíte samozřejmě starat, tedy s pravidelnými servisními prohlídkami a výměnou kapalin. Nové auto kupujete v záruce, a tak se většina problémů, které by se případně objevily, řešily na ní. S novým autem také odpadají starosti typu, jestli je auto bourané nebo kradené. Jen si na vysněný stroj dle svých představ budete muset chvíli počkat, než přijde z výroby.

Koupě ojetin

Bezesporu je, že si vyberete auto dle svého za přijatelnou částku, navíc ojetina neztrácí tolik na své ceně. Stejně jako na nové auto si můžete vzít na to ojeté úvěr. Hlavně nepodléhejte tomu, že každé auto musí mít hned stočené kilometry. Nekalé praktiky prodejců se sice objevují, ale neplatí to celoplošně na všechny. V tomto případě prostě stačí, když se budete o stav vozu více zajímat a případné skryté vady objevíte včas před koupí. Pomoci vám může i automechanik, kterého s sebou na prohlídku vozu vezmete.

Největší nevýhodou bohužel je, že nevíte o historii auta. Ano, sice máte servisní knížku, jenže v té se nepíše, jak se majitel k vozu choval a co může mít auto už za sebou. Pokud objevíte nějakou vadu, bude možná problém s jejím dokazováním. Stejně tak některá auta nemusí být v perfektním stavu, a tak se možná porozhlédněte po jiném vozu s lepším a méně opotřebovaným interiérem. Hodí se po koupi provést základní servis.

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Výhodou ale je, že v některých případech můžete nalézt doslova poklad za pár korun. Stejně tak pokud sháníte první auto pro dítko, nevyplatí se kupovat nové auto, ale můžete se raději podívat po ojetině, které nějaké škrábance nebudou vadit. Stejně tak pokud ročně nenajezdíte moc kilometrů, je výhodnější koupit ojetinu, protože nové auto by pro vás bylo neekonomické.

Předváděcí vůz

Samotnou kapitolou jsou tato auta, která si lidé mohou u dealerů také pořídit. Nejde sice o úplně nové auto z výroby, ale i tak je autosalonem opečovávané, takže si můžete být jistí, že je v nejlepší stavu. První kilometry najedou zaměstnanci, kteří vůz připraví na jeho další cestu. Navíc se předváděcí vozy používají pro klienty, tzv. pokud někdo přijde do autosalonu a chce nějaké auto, může si tento vůz vyzkoušet.

Nevýhodou je, že jakmile jde auto do prodeje, má určitou specifikaci výbavy, tudíž si koncový zákazník nemůže nakonfigurovat co by do auta chtěl nebo nechtěl. Na druhou stranu vozy jsou levnější než ty nové a najeto mají maximálně do 10 tisíc kilometrů.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články