PRÁCE 🧰

Jak funguje sdílení aut

22. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

V dnešní době už si nemusíte půjčovat auto od rodiny nebo z autopůjčovny. Sdílení aut (carsharing) je velmi oblíbený a praktický způsob cestování.

Jak funguje carsharing

Carsharing je poměrně nový v České republice, ale potenciál má obrovský. I když většina společností sdílí svá auta v Praze, kde je nejširší klientela, neznamená to, že s vozem nemůžete vyrazit přes půl republiky na výlet. Pro lidi co nechtějí cestovat MHD nebo si kupovat vlastní auto plné starostí, je to skvělý způsob dopravy.

Typy carsharingu

První variantou je pronájem aut od soukromníků, kteří mají například v garáži více aut, ale nevyužívají je. Přes carsharingovou společnost HoppyGo si můžete nalézt vozidlo, které se vám zalíbilo nebo je úsporné a zapůjčit si ho na určitou dobu. V nabídce jsou i sportovní vozy. Udělat si krásný výlet v cabrioletu nebo zážitkovou jízdu, není v dnešní době problém.

Další možností je si vypůjčit vozidlo z carsharingové flotily. Firma nakoupí auta, polepí je svými logy a sdílí je přes aplikaci v telefonu. Jedná se o super možnost jak si pronajmout bezkontaktně vozidlo ihned na ulici. Přístup k autům je přes čipovou kartu nebo přímo v aplikaci. Výhodou je, že si můžete rezervovat auto i den dopředu a nebo si ho vypůjčit naprosto spontánně. Nemusíte ho vracet zpět na místo, kde jste si ho vypůjčili, ale zaparkovat můžete prakticky kdekoliv. Tedy ne úplně kdekoliv, ale ve vyhrazených zónách v mapě aplikace dané společnosti. Auto si můžete vypůjčit na pár hodin, ale i na týdny. Sazba se počítá podle tarifu buď za minuty, nebo ujeté kilometry.

Carsharing

Společnosti nabízející carsharing

  • Anytime Carsharing - flotilu tvoří hybridní Toyoty s výrazným polepem na karosérii. Vozidlo si můžete vypůjčit na pár minut, ale i na týdny. Nepožadují žádné registrační poplatky. Můžete parkovat na modrých i fialových zónách. Dálniční známka a benzín jsou zahrnuty v ceně.
  • Car4Way - bílé vozy značky Škoda s neonově zeleným pruhem na boku. Služby podobné jako u společnosti Anytime.
  • HoppyGo - půjčení od soukromých majitelů. Je třeba počítat s různými cenami.

Registrace pro sdílení auta

Stáhnete si aplikaci nebo se budete registrovat na webových stránkách. Vyplníte osobní údaje (jméno, příjmení, e-mail atd.), doplníte fotografie potřebných dokladů a pokud vše proběhne úspěšně, tak si za patnáct minut můžete vypůjčit auto. V carsharingových firmách jsou odlišné podmínky pro registraci. Některé požadují vratnou kauci nebo vstupní poplatek. Je dobré si přečíst všeobecné obchodní podmínky. Jízdu hradíte platební kartou v aplikaci.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články