PRÁCE 🧰

Mezi autopůjčovnou a carsharingem jsou zásadní rozdíly

15. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

Půjčit auto lze dnes dvěma způsoby. Prvním je carsharing a druhým je model klasické autopůjčovny. Jsou mezi nimi dost zásadní rozdíly, které definují i způsob využití.

Carsharing vs. autopůjčovna – co kdy využít

Carsharing

  • Doba zápůjčky je 1-7 dní.
  • Auto si vyberete a vyzvednete zaparkované na ulici v Praze nebo v Brně.
  • Palivo neplatíte, v případě nutnosti natankujete plnou nádrž a úhradu provede tankovací kartou, která je v autě.
  • Vozidlo má českou dálniční známku a můžete s ním i do zahraničí.
  • Odstavení auta provedete na modré nebo fialové parkovací zóně v Praze. V Brně na kterékoliv parkovací zóně.
  • Celý proces zápůjčky probíhá samoobslužně přes aplikaci.

Carsharing je služba, která nahradí třeba taxi nebo MHD. Vše se točí kolem aplikace, kde si vyberete auto, rezervujete ho, sednete do něj a jedete. Po skončení jízdy ho zaparkujete na jakékoliv pražské nebo brněnské parkovací zóně, nafotíte ze všech stran a tím jízda skončila. Jak je z popisu asi patrné, je to velmi pružný způsob přepravy, který lze využít několikrát za den, ale klidně i třeba jednou za čtvrt roku.

Příklad využití carsharingu

Ve středu odpoledne se nechci táhnout přes rozpálenou Prahu přeplněnou MHD. Rozhodnu se proto pro carsharing. V aplikaci si rezervuji třeba Škodu Scala, tedy jedno ze 1400 aut, která v Praze Car4Way má. Bude s velkou pravděpodobností někde poblíž, maximálně pár stovek metrů daleko. Dorazím k autu, obejdu ho, abych zkontroloval, jestli není poškozené, odemknu ho, sednu dovnitř a vyrážím. Dojedu kam potřebuji, cesta mi zabere 20 minut, zaparkuji na modré zóně, obejdu auto a nafotím ho ze všech stran, abych měl důkaz, že jsem ho odstavil v pořádku. Cena? 140 korun. Kilometry i palivo jsou zahrnuté v ceně. Přeprava mě tak vyšla levněji než třeba taxíkem.

Autopůjčovna

  • Doba zápůjčky je od 8 dní.
  • Platba za zápůjčku se hradí předem.
  • Auto si vyzvednete na pobočce v Praze nebo Brně.
  • Palivo hradí klient.
  • Vozidlo má českou dálniční známku, je možné s ním vyjet i do zahraničí.
  • Po skončení zápůjčky vracíte auto na pobočce, na které jste ho převzali. S plnou nádrží a čisté.

Pakliže chcete jet na delší dobu než 7 dní, je tu autopůjčovna. Vůz si rezervujete přes web Car4Way, platba probíhá předem, stejně jako je nutné si přes formulář na webu prvně vůz rezervovat. Služba se hodí spíš pro využití na cestu na dovolenou, ale auto může posloužit i na zápůjčku firmě na služební cestu, zkrátka na jakoukoliv příležitost delší než jeden týden. Vůz vám předá pracovník firmy, a to na vybrané pobočce.

Příklad využití autopůjčovny

Příklad využití autopůjčovny

Spontánní rozhodnutí – jedeme na dovolenou k moři na 10 dní. Abych naložil rodinu a zavazadla, volím SUV, třeba Hyundai Tucson. Za tři minuty vyplním formulář na webu, auto si rezervuji. Vyčkám na hovor z callcentra, kde si domluvím dobu převzetí auta, následně si pro vůz sjedu na pobočku. Uhradím zápůjčku a jedu s autem domů. S rodinou naskládáme zavazadla, usadíme se a frčíme směr Chorvatsko, netrvá dlouho a válíme se na pláži v Zadaru. Desátý den jedeme zpět, po vyložení zavazadel doma vracím auto na pobočce. Cestou ho dotankuji, zastavím na myčce, opláchnu ho a vysaji. Nejezdili jsme zhruba 2000 kilometrů a celá zápůjčka s využitím letní akce vyšla na 11 430 korun.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články