PRÁCE 🧰

Carsharing není vůbec drahý. Vychází levněji než taxi

6. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Základní info ke carsharingu

Pod pojmem carsharing si spousta lidí asi představí něco drahého a nedostupného. Půjčit si auto ale zdaleka není tak nákladné, jak se může zdát. Carsharing se totiž dá využívat velice chytře!

Carsharing – jak to funguje?

Zeptali jsme se u největších

Abychom se dozvěděli více o službách sdílení aut, spojili jsme se se zástupci služby Car4Way, tedy s tou největší u nás. Car4Way má pokrytá dvě největší česká města, tedy Prahu a Brno. V hlavním městě má 1300 aut, v moravské metropoli zatím 100. Přiznávám, že minimálně v Praze jsem čekal o řád menší číslo, nicméně čím více sdílených aut ve městě je, tím lepší je logicky jejich dostupnost. A ta je jedním z klíčových faktorů pro praktickou využitelnost – když potřebujete vůz a musíte se k němu půl hodiny probojovávat, pak se pravděpodobně vydáte raději MHD nebo taxíkem.

V topu a s automatem

Další přiznání musím udělat stran aut samotných. Měl jsem za to, že budou v nejnižších výbavách, vybydlená a obušená ze všech stran. Není tomu tak, je to přesně naopak. Většina jich je s automatickou převodovkou, k dispozici jsou jak kombi, tak i SUV, ale třeba i užitková verze VW Caddy. Jen málokteré auto je starší než jeden rok. Stran výbavy je to většinou ta nejvyšší a každé poškození se řeší, vozidla jsou pojištěna, řidič platí spoluúčast 10 % (minimální spoluúčast je 10 tisíc korun). Před půjčením a po něm zákazník nafotí auto ze všech stran, cvakne i interiér. Dělá to především pro sebe, je totiž krytý pro případ, že by třeba mezi zápůjčkami někdo vůz škrábnul nebo jinak poškodil.

Klidně po celé EU

Všechny vozy mají českou dálniční známku a můžete s nimi cestovat po celé EU (v zahraničí už si ale samozřejmě musíte pořídit dálniční známku místní). Parkovat lze v rámci Prahy a Brna i v placených zónách, respektive jízdu tam lze ukončit. Pakliže si jen odskočíte na nákup, musíte za parkování zaplatit. Ukončení jízdy nesmí být v podzemní garáži, na soukromém parkovišti a podobně, zkrátka v místech, která nejsou přístupná 24/7.

Palivo nehradíte

Možná si říkáte, jak je to vlastně s palivem? I mě to zajímalo a dozvěděl jsem se, že u auta přes aplikaci na dálku zjistíte, kolik je v něm aktuálně benzínu nebo nafty. Nesmíte ho vrátit s nádrží naplněnou pod 25 %, takže sem tam holt někdo musí dotankovat. K tomu slouží v každém sdíleném autě tankovací karta. Za tankování jsou samozřejmě minuty zdarma (konkrétně 10), takže škodný na tom zákazník není. Cena paliva je mimochodem započítána v ceně zápůjčky, zákazník hradí čas. Kilometry se řeší až při delších zápůjčkách.

Na závěr několik zajímavých faktů:

  • Doprava autem je obvykle rychlejší než MHD.
  • Průměrná doba jízdy uživatele Car4Way je 25 minut a cena se pohybuje mezi 200 a 250 korunami.
  • Jízda sdíleným autem vychází levněji než taxík, což má i svoji logiku. Ve sdíleném autě jedete sami, v taxíku platíte jak auto, tak i řidiče.
  • Car4Way má desetitisíce uživatelů a denně využije jeho služby několik tisíc lidí.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články