PRÁCE 🧰

Carsharing se dá využít i na výlet nebo dovolenou

15. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Carsharingem na dovolenou

Výlety nebo dovolené se nejlépe absolvují autem. Člověk má volnost, může si s sebou vzít dost věcí a auto se dostane do míst, kam vlaky nebo autobusy nejezdí. Navíc je možné klidně změnit cíl nebo trasu.

Carsharing na výlet nebo dovolenou?

Pakliže nemáte vlastní auto, je zde varianta si ho půjčit, klidně přes carsharing. Abychom zjistili, na kolik takové půjčení na denní výlet nebo týdenní dovolenou vyjde, museli jsme začít trochu počítat.

Jednodenní výlet

Z Prahy si chcete zajet řekněme do Liberce, což je z Prahy 110 kilometrů. Počítáme, že vyjíždět se bude v deset hodin dopoledne, návrat v šest hodin večer. Auto tedy potřebujeme na 8 hodin a řekněme 240 kilometrů, pokud zahrneme nějaké pojížďky, například na Ještěd nebo v rámci Liberce.

Počítat budeme s příležitostnou zápůjčkou, tedy například na zkoušku v rámci základního Car4Way tarifu Basic, kde si půjčíme Škodu Fabii. Byla by chyba si auto půjčit slepě na celý den s minutovou sazbou 8,5 korun. To by vyšlo skutečně dost draho, daleko lepší je vybrat z ceníku balíček, který pokryje za cenu 529 korun zápůjčku na 8 hodin s tím, že za každý kilometr zaplatíme 9,5 koruny. Výpočet ceny, kterou zaplatíme, je docela jednoduchý: 529 + (9,5 x 240) = 2809 korun.

Týdenní dovolená

Pakliže jedete do zahraničí a chystáte se do týdne vrátit, pak i zde může carsharing přijít vhod. Vezměme si příklad cesty z Prahy do chorvatského Zadaru a zpět. S Car4Way tarifem Business vyjde týdenní zápůjčka Hyundai i30 Combi na 3 335 korun. Za každý kilometr pak zaplatíme 7,51 korun. Do Zadaru a zpět je to 1858 kilometrů, takže dostat se k celkové ceně zápůjčky nebude složité: 3 335 + (1858 x 7,51) = 13 954 korun.

Týdenní dovolená

Carsharing výhodnější než vlastnictví?

Opticky se někdy ceny zdají vysoké, nicméně náklady na vlastnictví auta popravdě nebývají úplně malé. Spoustě lidí stojí auto 98 % času před domem a jen ztrácí na hodnotě. Zejména při malých nájezdech (do 10 000 kilometrů ročně) je na místě položit si otázku, zda se to vyplatí a zda není lepší si na jednu nebo dvě dovolené ročně opravdu půjčit třeba sdílený vůz. Do zahraničí si u Car4Way zákazníci platí akorát dálniční známky, palivo je v ceně zápůjčky. Kdyby náhodou došlo k nehodě, tak je spoluúčast u všech tarifů 10 %. Drtivá většina aut v nabídce je v maximální výbavě, jsou maximálně rok stará a mají automatické převodovky.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články