PRÁCE 🧰

Carsharing a dovolená v Itálii

9. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Carsharing Carsharingem na dovolenou

Existuje mnoho důvodů, proč se nevydat na dovolenou vlastním autem. Může být třeba pro tento účel příliš malé nebo je starší a už nepříliš spolehlivé. Pro takové případy existuje carsharing.

Carsharing na dovolenou a jeho cena

Prostudovali jsme ceník Car4Way, tedy největšího poskytovatele carsharingu u nás. Hledali jsme způsob, jak se dostat k moři co nejrychleji letadlem, pak na 10 dní s rodinou a také na dva týdny v šesti lidech. Pomyslným cílem je italské pobřeží.

Týdenní dovolená ve dvojici letecky

Představme si pár mladých lidí, kteří se spontánně ze dne na den rozhodnou, že poletí k moři. Vyberou si last minute zájezd letecky, sbalí se, připraví a potřebují se dostat na letiště. Následuje však zjištění, že MHD to bude s několika kufry prakticky nemožné, čekat na taxík se jim také nechce. Car4Way má po Praze 1400 aut, takže vždy je nějaké poblíž. Volba nakonec padne na Škodu Scala, do které se kufry bez problémů vejdou. Kufry jsou naložené během 10 minut, na letiště je to půl hodiny cesty. Car4Way má v budově C vyhrazená místa a parkování pro zákazníky zcela zdarma. Cena je 7 korun za minutu, 40minutová zápůjčka tedy vyjde na 280 korun. Po návratu si stačí opět přes aplikaci půjčit auto přímo na letišti, naskládat do něj kufry a dojet zpátky domů. Cena bude velmi podobná. 

Desetidenní rodinná dovolená

Italské Caorle je oblíbeným letoviskem kam se dá dostat autem v rozumném čase. Na 10 dní to už nebude formou klasického carsharingu, ale půjde o formu autopůjčovny, i to totiž Car4Way umí. Zápůjčka se domluví předem, stačí odeslat poptávku přes web. Předání probíhá na pobočce s tím, že vůz je čistý a do plna natankovaný. Pro rodinu už to chce něco většího, klidně SUV Hyundai Tucson, který v případě zapůjčení na 10 dní vyjde na 7230 korun v rámci prázdninové akce. V ceně je i nájezd 100 kilometrů denně, palivo si nicméně hradí klient, stejně jako dálnice mimo Českou republiku. Na 10 tedy vychází půjčení auta na 7230 korun, do Caorle je to 770 kilometrů, počítejme, že 20 kilometrů ještě rodinka najezdí po městě a při cestách na pláž. Celkem bude nájezd 1560 kilometrů, přičemž 1000 už jich je v ceně, každý kilometr navíc vychází na 4,2 koruny. Kompletní cena na 10 dní bude 9582 korun.

Dva týdny u moře se čtyřmi dětmi

Ve chvíli, kdy je potřeba dopravit někam větší rodinu, narážíme na limit většiny osobních aut v podobě pěti míst. V nabídce Car4Way je však i Volkswagen Touran, který je sedmimístný. Navíc má jednu obří výhodu v podobně dvou integrovaných dětských autosedaček. Prostě jednoduše uděláte z klasické ho sedadla sedadlo pro dítě. Vypravíme-li se opět do Caorle, vyjde 14denní zápůjčka na 12 880 korun s limitem 250 kilometrů na den. Během dvou týdnů tedy můžeme najezdit bez obav 3500 kilometrů bez toho, abychom si museli platit kilometry navíc. Ve finále tedy nemusíme jezdit na sever Itálie, ale bez obav se můžeme vypravit třeba do Neapole, která je necelých 1500 kilometrů jízdy z Prahy a ještě máme velmi slušnou rezervu 500 kilometrů navíc.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Car4Way.

Podobné články