PRÁCE 🧰

Jestli nemáte auto na cestu k moři, zkuste carsharing

3. 8. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Carsharing Carsharingem na dovolenou

Pakliže člověk nemá k dispozici na cestu k moři vlastní auto, může si samozřejmě nějaké půjčit, případně se může do cílové destinace dostat jinak. Auto nicméně vede ve spoustě ohledů.

Carsharing jako možnost dopravy na dovolenou

Cestu na dovolenou sdíleným autem jsme si sami vyzkoušeli. Prostě jsme neměli, jak se dostat do Itálie, tak jsme si od Car4Way půjčili Hyundai i30 Kombi a tím jsme se v pohodě dostali tam i zpět. Nemuseli jsme řešit prakticky nic, naopak jsme těžili z následujících benefitů:

Nezávislost na jízdním řádu

Při cestě autem je jedno, jestli vyrazíte v šest nebo v sedm. Vlak, letadlo nebo autobus na vás čekat nebude, buď to stihnete, nebo ne. Když se rozhodnete autem vyjet ráno, můžete tak učinit, až všichni vstanou a nasnídají se, nikam nespěcháte, nestresujete se.

Doprava na místě

Přiletíte do Dubrovníku, vystoupíte z letadla, počkáte na kufry a pak před letištěm sháníte taxík. Tím se dostanete na ubytování, vyskládáte kufry a chcete na pláž, kam musíte pěšky, MHD nebo zase taxíkem. Do auta naložíte v ČR před domem kufry, vyložíte je v Dubrovníku a máte po celou dobu pobytu k dispozici auto, kterým se dostanete na pláž, do restaurace, ale i k památkám v okolí. Dovolená má být o pohodě, ne o tom, že budete řešit, jak se někam dostanete.

Přepravní kapacita

Půjčíte-li si třeba Škodu Superb v kombíku, naskládáte tam obří množství zavazadel. Navíc za žádné nepřiplácíte a nikdo nebude řešit, jestli není kufr moc těžký a neměli byste za to připlácet, jako je tomu třeba při letecké přepravě. Asi nemusíme dodávat, že většina aut je na tom s místem pro nohy daleko lépe než sedadla v letadlech.

Finanční náročnost

Opticky vyšší cena za půjčení auta na dovolenou se maže s tím, kolik letenek nebo jízdenek potřebuje třeba čtyřčlenná rodina na dopravu k moři. Navíc je potřeba zvážit i další náklady, jako dopravu na místo ubytování, příplatky za nadrozměrná zavazadla a podobně. Auto s sebou tyto nevýhody nenese. Když se podíváme třeba na týden do Zadaru, dáme za jednu letenku u Ryanairu 3 527 korun. Čtyřčlenná rodina tedy zaplatí 14 108 korun jenom za letenky s tím, že si s sebou mohou vzít jen velmi omezený objem zavazadel, jinak budou dále připlácet.

Car4Way nabízí i možnost ne půjčit si klasicky sdílené auto, ale umějí také model klasické autopůjčovny, který je určený pro zápůjčky delší než jeden týden. Pakliže tedy stejná rodina cestuje na desetidenní dovolenou opět do Zadaru, kam je to po pozemních komunikacích zhruba 2000 kilometrů, může zvolit třeba Hyundai i30 Kombi. Získá tím neporovnatelně vyšší komfort, může kufr narvat zavazadly a za deset dní zápůjčky dá ceníkových 6 600 korun. V ceně je sto kilometrů nájezdu na den zápůjčky, což pokryje cestu do Zadaru, cesta zpět bude účtována dle ceníku. Kilometr nad limit vychází na 3,9 koruny, takže za druhou tisícovku kilometrů zaplatí rodinka 3900 korun. Celkem tedy zápůjčka vyjde na 10 500 korun. Započítáme-li palivo a dálniční známky, jsme na ceně 15-16 tisíc korun.

Spolehlivost

Věděli jste, že letecké společnosti schválně svá letadla „přebookovávají“? To znamená, že prodají víc míst, než kolik jich reálně v letadle je a vsázejí na to, že někteří holt spoj nestihnou. Jenže stává se, a ne zrovna výjimečně, že pak opravdu dorazí na letiště víc lidí, než kolik jich letoun pojme. Což je problém a aerolinky to řeší finančním odškodněním. Pak ale nastává další problém – jak se dostat na dovolenou. Tohle se vám s autem nestane.

Jestli považujete za jistotu vlak, tak doporučujeme dát třeba ČD šanci klidně i na vnitrostátní lince. Existuje velmi reálná šance, že se cesta zkomplikuje a zpoždění bude ve výsledku třeba i přes hodinu. Autem se sice taky můžete na dálnici dostat do zácpy, ale většinou navigace dá včas vědět, že je před vámi problém, který se dá objet.

Spontánnost

Když se teď hned rozhodnete, že zítra ráno jedete k moři, stačí otevřít Airbnb nebo Booking, zaplatit si ubytko, sbalit a se můžete frčet. Letenky na prázdniny musíte shánět dopředu, porovnávat ceny a podle toho pak ještě ladit termíny ubytování. S jízdenkami na vlak nebo autobus je to stejné, ty na hlavní sezonu už jsou do značné míry vyprodané, takže na nějakou spontánní koupačku v moři můžete zapomenout. Carsharing umožňuje vybrat nejbližší vyhovující auto, vyrazit a třeba za čtyři dny ho kdekoliv v Praze zase zaparkovat.

Zdroj info: car4way.cz.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články