PRÁCE 🧰

Na dovolenou na sever, nebo na jih Itálie?

26. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Nejlepší cesta do Itálie

Itálie je poměrně rozlehlá země, kde jsou velké rozdíly mezi severem, jihem a střední částí. Kam se vydat a kde je nejlépe?

Sever nebo jih Itálie? Kam se vydat?

Snad žádná jiná evropská země není tak rozmanitá jako Itálie. Když budete mluvit s někým, kdo se vydal na jih, třeba do Neapole, na Gargano, nebo dokonce třeba až do Gallipoli, zjistíte, že měl úplně jiný zážitek, než ten, kdo se rozhodl třeba pro Bibione

Sever Itálie

Severní část je ovlivněna mentalitou okolních zemí, zejména pak Rakouskem a Švýcarskem. Fungují zde víceméně principy, na které jsme zvyklí my Češi, místní nemají problém se na schůzku dostavit včas a spousta lidí mluví více jazyky. Ekonomika je zde velmi rozvinutá a v podstatě táhne zbytek země, která na tom není nikterak slavně a trápí ji především obří zadlužení. Vysoká produktivita práce se projevuje na mzdách, navíc spousta mladých Italů jezdí pracovat za hranice, kam to nemají daleko. Bohužel se to ale odráží i v místních cenách ubytování i restaurací. Sever je zkrátka nejdražší. I kuchyně je zde o něco tučnější a bližší té naší.

Střední Itálie

Pod tímto pojmem si můžeme představit regiony Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise a dále dva samostatné státy San Marino a Vatikán. Z turistického a historického hlediska se jedná asi o nejvděčnější oblast, ve které se nachází Florencie, Pisa, Řím a spoustu dalších míst hodných poznávání. Jedná se o takovou tu „opravdovou Itálii“, kde vše plyne v pomalejším tempu a nikdo nikam nespěchá, prostě pohodička.

Na co nezapomenout: Pokud jste se letos rozhodli pro Itálii, nespoléhejte na štěstí a vždy si pro jistotu sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru.

  Sjednat cestovní pojištění do Itálie

V našich končinách je asi nejpopulárnějším letoviskem Rimini, které těží ze své devadesátkové slávy do dnes. Na západní straně je zase známé Livorno. Pakliže se vydáte do Itálie na jaře nebo začátkem léta, je Toskánsko vizuálně nejpřitažlivější, místy až kýčovité. Ve střední Itálii už se domluvíte anglicky nebo německy jen s někým, starší generace bude rozumět pouze svému rodnému jazyku.

Střední Itálie

Jižní Itálie

Dříve byl jih negativně proslulý mafiánskými praktikami a absurdní mírou korupce. Co se týče regionů, je to Kampánie, Kalábrie, Apulie a Basilicata. I zde dýchá historie, a to i dost katastrofická – nachází se zde Vesuv a Pompeje. V Kalábrii, tedy na úplném jihu, je krásně čisté moře, bohužel místní mentalita je dost uvolněná a obyvatelé této části země si na pořádek příliš nepotrpí.

Pobřeží jižní Itálie je turisticky nejméně zaplněné, ale nádherné, podle mnoha názorů dokonce nejkrásnější v Evropě. Jelikož se oblast nachází blízko Africe, pronikají její vlivy i do gastronomie, například jako příloha je často podáván kuskus. Samostatnou kapitolou je samozřejmě Sicílie, což je Itálie spíš jen administrativně, jinak se jedná o dost svébytný region.

Jižní Itálie

Mohlo by se hodit: Chtěli byste cestu na vytouženou dovolenou absolvovat autem? Sjednejte si k němu připojištění, které bude krýt rizika, (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.) a zajistí vám tak pocit jistoty. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: boundlessroads.com, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články