PRÁCE 🧰

Poradíme, kudy se vydat do Itálie

20. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Nejlepší cesta do Itálie

Do Itálie se lze vypravit vícero cestami, logicky ale asi většina řidičů bude hledat tu pro ně nejlepší variantu. Podívali jsme se na jednotlivé možnosti a jejich výhody a nevýhody.

Jakou cestu do Itálie zvolit?

Bez dálnic raději ne

Za cíl jsme si pro příklad vybrali oblíbené letovisko Rimini. Když půjdeme opravdu úplně do extrému, tak se můžeme pokusit dojet tam bez využití dálnic. Netušíme, jestli to někdy někdo zkusil, ale podle navigace to z Prahy vychází na necelých 15 hodiny cesty. Nebudete muset zaplatit za průjezd jediného tunelu a vyhnete se všem dálnicím. 940 kilometrů jízdy po silnicích převážně prvních tříd vyjde při spotřebě 7 litrů na sto a při ceně 38 korun za litr benzínu na 2500 korun. Za pět tisíc se tedy dostaneme tam i zpět, ale nebude to zážitek, po kterém bychom toužili.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Itálie  🇮🇹

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Přes Německo

Trochu jiné to bude v případě, že se nebudeme bát zaplatit za zpoplatněné úseky. V Rakousku to vyřeší jedna dálniční známka a případně „drobný“ poplatek za průjezd tunely. V Itálii mají mýtný systém, který popravdě celou cestu dost prodraží. Docela dobrou variantou je cesta přes Německo, nicméně i ta nás nakonec protáhne Rakouskem. Jak můžeme vidět v kalkulačce nákladů na cestu do Itálie, do Benátek se touto trasou dostaneme za 3 764 korun, 940 kilometrů urazíme za asi 8 hodin a 15 minut. Tam a zpět to vychází na 7 033 korun.

Portál řidiče doporučuje: Ať už si zvolíte trasu přes Rakousko nebo Slovinsko, neměli byste před cestou zapomenout na cestovní pojištění, které vás uchrání před nenadálými výdaji. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nabídky cestovního pojištění do Itálie

Varianta Salzburg

Toto je námi preferovaná trasa, a to nejen do Itálie, ale i třeba při cestě do Chorvatska. Vizuálně je docela atraktivní a výhodou je, že se vyhýbá spojnici Brno-Vídeň, která bývá o prázdninách někdy dost tragicky průjezdná. Čekají nás poplatky za průjezd tunely Tauern a Katschberg, které doporučujeme uhradit předem online, což pak dost zpříjemní a urychlí průjezd přes mýtnou bránu. Úhrada lze mimochodem realizovat při koupi rakouské dálniční známky přes internet. Přes Villach a Udine se dostaneme až do kýžených Benátek, případně lze pokračovat dál. V případě, že se vrátíme do 10 dnů, vyjde cesta na 3 199 korun, tam a zpět je to za 5 843 korun. Vzdálenost touto trasou je 820 kilometrů, časově to vychází na bez pěti minut osm hodin jízdy.

Co přes Slovinsko?

Slovinci mají chytře postavený systém dálničních známek. Kdo se stihne vrátit do týdne, zaplatí „jen“ sedmidenní za 16 eur, kdo jede k moři třeba i jen na 8 dní, vyplázne dvojnásobnou částku za kupon na jeden měsíc. V našem příkladu počítáme s touto dražší variantou. Jenže pak je tu lákadlo v podobě velmi levných paliv. A když si to hodíme do kalkulačky, zjistíme, jestli to opravdu stojí za to, protože náklady na cestu jsou 3 709 korun, tam i zpět se dostaneme za 6 425 korun. Bohužel se to tedy moc nevyplatí, což se ale mění při cestě z Brna, které má pro „variantu Slovinsko“ geograficky lepší polohu. Cesta vyjde na 3 183 korun, tam a zpět za 5 373 korun. Doba jízdy bude šest hodin a 45 minut, ujedeme 750 kilometrů.

Radíme řidičům: Pokud plánujete stejně jako my cestu do Itálie autem, sjednejte si i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách zaskočit (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo si pořiďte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos.
Petr Pavlíček, 20. 7. 2023 17:33
Zajímavá je i trasa při cestě na západ Itálie a dal na Monaco, Francii. Přes Brenner ne, proč? Přes Švýcarsko. Sice 42eur roční dálniční známka. Ale vyjedete kousek nad Milanem, k moři do Janova je to italské mýtné cca 12 Euro. Tam i zpět tedy 50 Euro.Při cestě přes Brenner je to za Rakousko tam a zpět sice jen cca 30 Euro, ale zase více stojí mýtné v Itálii. Brenner - Janov je 30 Euro. Tedy se zpáteční cestou 90euro. Vzdálenostne je to stejné. Těch pár km rakouské dálnice u Bregenz se dá jednoduše objet, zde jsem teď i kupoval benzín jen za 1,60euro.
Bonusem kromě Alp je možno navštívít Lichtenštejnsko (je jen za řekou), ale hlavně klidnější provoz.
Jan Nachtigal, 20. 7. 2023 19:20
Regenz není potřeba objíždět, je to jeden z mála rakouských úseků, kde není potřeba dálniční známka. Jinak souhlasím, cesta přes Švýcarsko je supr.

Podobné články