PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Rakousku

21. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině

Doba dovolených se pomalu a jistě blíží, a tak každý, kdo vyráží do ciziny by se měl seznámit s dopravními pravidly platnými v zahraničí. Vyhne se tak snadno pokutě.

Dopravní předpisy Rakousko

K našim jižním sousedům se jezdí tak nějak celoročně. V zimě jim okupujeme hory a v létě zase cyklostezky a jezera, ve kterých se dá koupat. Nejblíže to mají Jihočeši, kteří se v parné dny mohou ochladit v ledovcových jezerech už za dvě hodiny cesty. Nám ostatním to trvá o něco déle. Na hranicích nejsou kontroly.

Koronavirus

Do 8. července 2022 platí, že respirátor musí mít lidé nasazený pouze v případech, kdy jdou nakoupit potraviny do obchodu, v hromadných prostředcích nebo při návštěvě nemocnice a lékárny. Doklad 3G není nikde vyžadován a platnost certifikátu byla po třetí dávce prodloužena z 270 na 365 dní. Je vhodné sledovat regionální oblasti, neb se v nich mohou pravidla maličko lišit.

Dokumenty

Řidič, který vyjede za hranice do Rakouska, musí mít v pořádku všechny doklady i automobil. Je tedy nutné mít u sebe řidičák, techničák a zelenou kartu. V případě, že se jedná o půjčené vozidlo, je nutná ještě smlouva o pronájmu.

Pokud cestujete s dražšími vozy, je možné, že vás policisté zastaví, aby si ověřili vlastnictví. Jedná se o rutinní kontrolu, a tak postupujte dle pokynů policistů. Velký pozor si dávejte na technickou stránku vozidla, jestliže nemáte v pořádku technickou kontrolu, tak s takovým vozem nikam nejezděte. V Rakousku byste mohli dostat mastnou pokutu.

Rada pro řidiče: Při cestě do Rakouska se nevyplatí porušovat výše zmíněné dopravní předpisy. Co se vám ale naopak vyplatí je být ochráněn přes cestovní pojištění. Nabídky pojišťoven si navíc můžete jednoduše a rychle srovnat přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Rakouska

Předpisy

Pro jízdu na rakouských dálnicích je nutné mít dálniční známku. Tu lze koupit na 10 dní (9,60 euro), 2 měsíce (27,80 euro) nebo rok (92,50 euro). V Rakouskou mohou řidiči osobních automobilů trochu šlápnout na plyn mimo obec. Povolená rychlost je tady 100 km/h. V obci je to 50 km/h a na dálnici obvyklých 130 km/h.

Rakousko nedovoluje dětem do 14 let sedět na předním sedadle a stejně tak je nutné, aby tyto děti měly homologovanou autosedačku. V obou případech hrozí jinak vysoká pokuta. Dále je zakázáno za jízdy telefonovat nebo držet telefon v ruce a nevěnovat se tak řízení. Benevolenci mají řidiči v případě pití alkoholu. Dejte si ale pozor, aby naměřená hladina alkoholu v krvi nebyla více jak 0,5 promile.

Reflexní vesty přibalte raději pro každého cestujícího a v zimě nezapomeňte jednak na zimní pneumatiky, ale také na sněhové řetězy, které se v některých oblastech budou obzvlášť hodit. Pozor na kameru v autě, její používání je zakázané.

Sankce

  • Překročení rychlosti na dálnici – od 10 euro, při obzvlášť hrubém porušení až 5000 euro
  • Překročení rychlosti v obci – od 50 euro; nad 40 km/h 150 euro + odebrání řidičského oprávnění
  • Jízda pod vlivem návykových látek – 300 až 5000 euro
  • Telefonování za jízdy – 50 euro
  • Špatné parkování – až 90 euro
  • Jízda na červenou – 70 euro
Na co nezapomenout: Vyhrála u vás letos malebná rakouská krajina? Chtěli byste jet autem ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Od toho je tu připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci klasického cestovka, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autoklub, ÚAMK, Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články