PRÁCE 🧰

Přehled nejbizarnějších německých zákonů

24. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Německo, země pořádku a preciznosti, skrývá i bizarní dopravní pravidla. Objevte s námi ty nejzábavnější a neobvyklé předpisy, které vás na německých silnicích můžou překvapit.

Bizarní zákony v Německu

Každá země má své vlastní zvyky a pravidla. A co teprve pravidla silničního provozu? Věděli jste, že některé dopravní předpisy, které známe všude po světě, v Německu neplatí úplně stejně? A že tam existují i takové, které nám na první pohled přijdou zcela absurdní?

Německo je sice známé svou precizností a důrazem na pořádek, ale i tady narazíte na dopravní pravidla, u kterých budete nejspíš kroutit hlavou. Pojeďte se s námi podívat na výběr těch nejbizarnějších, neobvyklých a zároveň nejzábavnějších německých dopravních předpisů!

Vulgárnosti na radar se nevyplácí

Německo je známé pro svůj důraz na pořádek a respekt k autoritám. To platí i v případě policistů, na které byste si nikdy neměli dovolit pokřikovat sprostá slova, ukazovat jim prostředníček nebo dělat jiná urážlivá gesta. Stejné pravidlo platí i u radarů. Za takové chování vám hrozí pokuta, která se v závislosti na závažnosti provinění může vyšplhat až na několik tisíc eur. Pamatujte, že policisté a strážci zákona dělají jen svou práci a zaslouží si respekt. A i když s nimi nesouhlasíte, vždycky se dá situace vyřešit klidnou a civilizovanou cestou.

Zákaz držení telefonu i když stojíte v koloně

V Německu si dejte velký pozor na používání elektroniky v autě. I když stojíte na parkovišti nebo stojíte v koloně, držet v ruce zapnutý mobilní telefon je přestupek a hrozí vám pokuta. Důvod je prostý – i když neřídíte aktivně, stále máte zodpovědnost za bezpečnost a telefonování vás může rozptylovat. Takže ať už chcete zkontrolovat notifikace, pustit si navigaci nebo vyřídit hovor, vždycky nejprve zaparkujte na bezpečném místě a vypněte motor.

Nahý, ale s botami

Milovníci větru ve vlasech a svobody za volantem, zpozorněte! V Německu je vůz považován za "soukromý prostor", a tak je legální řídit klidně i nahý (ale dle zákona s botami). Ovšem pozor, tato svoboda platí jen uvnitř auta. Po vystoupení na veřejnost už své exhibicionistické choutky musíte umírnit a opět se obléct.

V neděli během mše si auto už neumyjete

Mytí auta v neděli? V tomhle se Švýcarsko a Německo liší! Švýcarsko v neděli mytí aut zcela zakazuje. V Německu si auto můžete umýt v neděli, ale až po poledni. Takže pozor, ať nedělní klid nerušíte hlukem! Ať už jste v jedné či druhé zemi, pamatujte, že mytí auta v neděli dopoledne je zakázané, i když se jedná o váš pozemek.

Na dálnici jen s plnou nádrží

V Německu je nezákonné na dálnici (Autobahn) zbytečně zastavovat. Ale co když vám dojde benzín? To snad musí být považováno za nouzovou situaci, ne? V Německu se na nedostatek paliva na dálnici dívají jako na přestupek a dostanete pokutu.

Zdroj info: Caliber, Carwow, Sixt.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články