PRÁCE 🧰

Jak vysoké jsou dálniční poplatky v Německu?

24. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Při cestách do Německa řidiče běžných osobáků jistě potěší skutečnost, že zde nepotřebují dálniční známku. Nemusí platit ani drahé mýto, které se letos rozšíří na větší skupinu vozidel. Jak je to v Německu s dálničními poplatky v roce 2024?

Jaké dálniční poplatky je potřeba uhradit v Německu a roce 2024?

Jaké dálniční poplatky je potřeba v Německu uhradit?

Průjezd německými dálnicemi je pro naprostou většinu vozidel do 3,5 tun stále bezplatný. Nepotřebujete zde proto dálniční známku ani mýto, které je potřeba uhradit například v Polsku nebo Chorvatsku. O zpoplatnění německých dálnic se sice jedná zhruba od roku 2020, konkrétní termín, od kterého by bylo potřeba koupit elektronickou dálniční známku, zatím známý není.

Poplatek za dálnice v Německu se hradí pomocí mýta jen ve dvou tunelech

V roce 2024 stále platí, že osobní automobily do 3,5 tun mají průjezd německými dálnicemi zdarma. Výjimkou jsou pouze tunely Herren a Warnow v severní části země. Za průjezd tunelem Herren zaplatíte 2,10 eur, poplatek u tunelu Warnow se pohybuje od 3,70 do 4,70 eur dle ročního období.

Poplatky za tyto úseky dálnic v Německu je možno uhradit buďto na místě prostřednictvím mýtných stanic a terminálů, v případě opakovaných cest se vyplatí pořídit jednotku OBU nainstalovanou do vozidla a platbu provést pomocí ní.

Dálniční poplatky v Německu pro vozidla nad 3,5 tun?

Poplatky za dálnice v Německu jsou v současné době vybírány prostřednictvím mýtného u vozidel nad 7,5 tun. Nově by této povinnosti měla podléhat též vozidla nad 3,5 tun, pro která začne platit povinnost mýtného v Německu od 1. července 2024.

Poplatek za využití dálnic v Německu se citelně zvýšil

Mýtné pro nákladní vozidla bylo v Německu zavedeno v roce 2005. Nejprve byly zpoplatněny dálnice a některé vysoce frekventované silnice, od července 2018 pak došlo i na všechny spolkové silnice. Poplatek za dálnice v Německu se od minulého roku navíc citelně zvýšil. Promítl se do něj totiž příplatek za emise oxidu uhličitého, což v některých případech znamenalo narůst mýtného až o 83 %!

Od čeho se odvíjí poplatek za dálnice v Německu?

Poplatky za dálnice v Německu aktuálně zohledňují nejen ujetou vzdálenost, ale také sazbu mýtného v centech na kilometr, která zahrnuje podíl nákladů za způsobené emise CO2, znečištění ovzduší, nákladů za hlukovou zátěž a nákladů za infrastrukturu. Zjistit konkrétní sazbu mýta, které musíte v Německu v roce 2024 uhradit, pomůže online kalkulátor, který naleznete na webu Toll-collect.de.

Poplatky za německé dálnice je možno uhradit několika způsoby

Řidiči, kterých se poplatky za německé dálnice týkají, je mohou formou mýta uhradit online na webových stránkách Toll Collect, kartou DKV CARD, pomocí aplikace Toll Collect App v chytrém mobilním telefonu nebo tabletu, případně na parkovištích prostřednictvím platebních terminálů. Méně známým způsobem je využití tankovacích nebo některých kreditních karet, či vyúčtování přes tzv. pohledávkové konto nebo inkasní příkaz.

Zdroj info: toll-collect.de, eurowag.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články