PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky v Polsku a roce 2024: Kde a co se platí?

23. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Zhruba 60 % dálnic v Polsku patří státu a jízda po nich není pro vozidla do 3,5 tun zpoplatněná. V některých případech se ale dálničním poplatkům nevyhnete. Systém našich polských sousedů se od našeho způsobu zpoplatnění dálnic ovšem zásadně liší.

Jak je to v roce 2024 s dálničními poplatky v Polsku?

Jak se platí dálniční poplatky v Polsku?

Dálniční známky v Polsku neexistují. Místo toho je potřeba na některých vybraných úsecích dálnic uhradit mýto. Systém jeho výběru ale může být pro našince nebo cestovatele, který vyráží do Polska jen sporadicky, docela zmatečný a zbytečně komplikovaný.

Kde se v Polsku platí dálniční poplatky?

Jak už jsme zmínili výše, 60 % polských dálnic můžete brázdit bez toho, abyste sháněli dálniční známku nebo platili mýto. Pro vozidla do 3,5 tun jsou bezplatné veškeré státní dálnice. Ty, které vlastní níže uvedené společnosti, jsou ovšem zpoplatněné mýtem, na což vás (v naprosté většině případů) upozorní jednotlivé mýtné brány, kde je potřeba uhradit poplatek za průjezd.

Poplatky za dálnice v Polsku je potřeba uhradit na:

  1. Dálnici A1: Dálnice, kterou spojuje společnost AmberOne, spojuje polské Trojměstí s jihem Polska, kde se napojuje na naši dálnici D1. Pro rok 2024 je jízda po této dálnici pro motocykly a osobní auta bezplatná. Zpoplatněn bude do budoucna úsek Rusocin – Nowa Wies na severu Polska. Najdete tady klasické mýtné brány, kde si vyzvednete lístek, na základě kterého provedete při výjezdu ze zpoplatněného úseku platbu. Využít můžete i aplikaci AmberOne, kterou spárujete s platební kartou a mýtnice budete projíždět bez zdržování. Poplatky za tento kousek dálnice v Polsku se vám automaticky stáhnou ze spárované platební karty automaticky.
  2. Dálnici A2: Tato dálnice přetíná Polsko z východu na západ na dvě poloviny. Poplatky za tuto polskou dálnici jsou v tomto případě vybírány pouze na úseku Swiecko – Poznaň Zachód a Poznaň Wschód – Konin. Také zde fungují mýtné brány, kde můžete platit hotově či kartou.
  3. Dálnici A4: Dálnice A4 na jihu Polska spojuje východ a západ a protíná města Krakow, Katowice nebo Wroclaw. Většina dálnice funguje v systému „free flow“, což znamená, že poplatky za tento úsek dálnice v Polsku neplatí motocykly ani vozidla do 3,5 tuny. Zpoplatněná je pouze část Mysłowice – Balice mezi městy Katowice a Krakow. Pokud touto trasou projíždíte často, můžete poplatek za dálnici v této části Polska uhradit pomocí automatické platby A4Go nebo Telepasem. Občasný turista opět využije spíše mýtnice a platbu kartou nebo v hotovosti.
Náš tip: Před cestou do Polska nezapomeňte ověřit, kterými úseky budete projíždět. Zpoplatněné (soukromé) úseky dálnice A2 lze totiž projet i bez toho, abyste vůbec zaregistrovali, že jste na placeném úseku. Pokuta 500 zlotých pak přijde klidně i do Česka.

Poplatky v Polsku za vybrané úseky dálnice mapuje následující tabulka:

🇵🇱  Polsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto Dodávka Motocykl
0,00 PLN
0,00 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
71,00 PLN
413,58 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Motocykl
63,00 PLN
366,98 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto Dodávka
108,00 PLN
629,10 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
181,00 PLN
1 054,32 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Motocykl
14,00 PLN
81,55 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto Dodávka
30,00 PLN
174,75 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
54,00 PLN
314,55 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Pozor na hmotnost!

Nepříjemným překvapením pro některé řidiče dodávek s přívěsem nebo karavanem může být skutečnost, že Poláci sčítají hmotnosti v soupravě. Pokud tedy překročíte 3,5 tuny, musíte platit poplatky i mimo dálnice v Polsku.

V případě, že se vás tato povinnost týká, pak u úseků spravovaných Generálním ředitelstvím státních silnic a dálnic počítejte se systémem e-TOLL, kde můžete mýto zaplatit přes mobilní aplikaci, palubní jednotkou nebo externím lokalizačním systémem. Na soukromých částech dálnic je potřeba využívat platební metody konkrétní společnosti.

Zdroj info: AmberOn, Autostrada Wielkopolska, Autostrada Malopolska.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články