PRÁCE 🧰

Do Polska autem – na co si dát pozor

19. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska Cestování autem po Polsku

Jsou věci, které mohou člověka na cestě do Polska překvapit. Minimálně na pár těch úplně základních odlišností se hodí být dopředu připraven. Namátkou třeba maximální rychlost, se kterou to v této zemi vůbec není jednoduché.

Nástrahy na cestě do Polska autem

Polsko nás překvapilo klidným provozem a ohleduplnými řidiči stereotypům navzdory. Zajímavé je, že u nás se polští řidiči kamionů chovají, jako kdyby byli na silnici sami, kdežto doma jedou jak podle učebnice. S dodržováním rychlostí nemají Poláci obvykle problém, rozhodně tam neplatí, že na dálnici se jezdí maximální povolenou rychlostí +20 km/h.

Odpočívadla

Na toaletu nemusíte automaticky na benzínku, stačí odpočívadlo. Nepředstavujte si posprejovanou a omšelou budovu, kde vás po otevření dveří praští do nosu příšerný zápach. Kdepak, Polsko má velmi solidní odpočívky, kde nechybí tekoucí voda, mýdlo a papírové ručníky. Vše je ne vyloženě čisté, ale použitelné. Na odpočívadlech najdete často i nabíječku pro elektromobily.

Čerpací stanice

Podle dostupných informací je v Polsku síť čerpacích stanic zhruba o poloviční hustotě ve srovnání s Českem. Proto tankování nedoporučujeme úplně odkládat, protože to vychází na zhruba jednu benzínku na 30-40 kilometrů. Zjišťovali jsme i to, jestli platí česká Tankarta Orlen Benzina i na Orlen čerpačkách v Polsku a zatím tomu tak není, ačkoliv by se to v budoucnosti mělo změnit a karta by měla být platná mezinárodně.

Dálnice a rychlostní silnice

Tady fakt pozor. Oni totiž Poláci mají trochu komplikovanější pravidla než my. 100 km/h můžete jezdit mimo obec na dvouproudé rychlostní silnici pro motorová vozidla (pro každý směr jeden pruh). Pokud je pruhů na rychlostní silnici více (pro každý směr dva), můžete si to svištět až 120 km/h. Na ostatních silnicích mimo obec je ale povoleno jezdit maximálně 90 km/h. Pro dálnice platí maximální povolená rychlost 140 km/h. Jestli v tom máte teď trochu zmatek, tak rychlostní silnice jsou značeny písmenem S + číslo na červeném podkladu, dálnice značí písmeno A + číslo na červeném podkladu. Obecné doporučení, pokud nevíte – jeďte tak rychle, jak jede většina ostatních.

Ještě jeden takový líbivý detail! Když pojedete po dálnici s mýtem, vezmete si kartičku, kterou na sjezdu odevzdáte, bude vám vypočtena cena a tu zaplatíte. Na kartičce je schematická mapka, která vám ukáže, jak jdou za sebou chronologicky sjezdy, benzínky a odpočívadla. Dost možná to potřebovat nebudete, ale může se to hodit.

Kartička AmberOne

Náš tip: Pokud se letos chystáte na dovolenou do Polska a máte rádi pocit jistoty, sjednejte si cestovní pojištění. Cestovní pojištění vás ochrání před nepříjemnými událostmi, které mohou na cestě nastat. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si zdlouhavé vyhledávání nabídek. 

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Kde začíná obec?

Když se blížíte k městu nebo vesnici, obvykle prvně minete značku s názvem dané obce. Možná už tady byste chtěli zpomalit na 50 km/h, jenže nemusíte! Ona totiž přijde ještě jedna značka, která značí zastavěné území (přeškrtnutá značka pak značí i konec zastavěného území) a až za ní byste měli jet 50 km/h. Je to sice složitější systém než u nás, ale aspoň řidiče nikdo nenutí jet padesátkou mezi poli půl kilometru od nejbližší zástavby.

Značení obce v Polsku

Semafory a odbočení vpravo

Tohle bychom nejradši viděli i u nás! Vedle zelené barvy na semaforu totiž na křižovatkách najdete obvykle i malou zelenou šipku ukazující doprava. Její rozsvícení značí, že můžete odbočit vpravo, ale musíte přitom dát přednost těm, co vám pojedou z levé strany. Poprvé mě to trochu zmátlo, protože jsem stál první, hned pod semaforem. Pak jsem na další křižovatce viděl, jak to funguje v praxi a skutečně to má něco do sebe.

Zapomněli jsme na nějaké polské specifikum? Dejte nám vědět v komentářích!

Rada závěrem: Další nástrahy, které vás mohou cestou do Polska potkat, jsou různá rizika, jako je například porucha, vandalismus, nebo krádež vozidla.  Pokud si sjednáte připojištění, případná rizika vám pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ec.europa.eu, autoklub.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články