PRÁCE 🧰

Do Gdaňsku autem, letecky nebo vlakem?

3. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska

Pakliže toužíte po dovolené u moře v Polsku, nemusíte se omezovat jenom na dopravu autem. Nakonec však vychází tento způsob cestování jako patrně nejlepší a dost možná i nejlevnější.

Dovolená Gdaňsk – možnosti dopravy

Gdaňsk autem

Do Gdaňsku a zpět jsme zvládli dojet z Čáslavi Dacií Sandero za 3506 korun. A to včetně dálničních poplatků, tedy mýta. Cesta samozřejmě nějaký čas zabrala, bylo to něco kolem osmi hodin, pokud nepočítáme přestávky. Je třeba uznat, že silnice vyšších tříd a dálnice mají v Polsku kvalitnější, než jaké najdeme u nás, doprava tam zároveň není tak hustá, takže se jede docela příjemně.

Gdaňsk letecky

U letenek jsme si zadali, že chceme letět 16. 8. a 23. 8. se vracet. Na to nám byla nabídnuta nejlevnější zpáteční letenka za 2234 korun (pro jednoho) od společnosti Ryanair. To znamená, že za každé odbavené zavazadlo si připlatíte, stejně jako za spoustu dalších věcí. Stran ekonomiky bude hodně záležet na tom, kolik vás poletí. Pro jednoho to je jednoznačně úspora, pakliže poletí celá rodina, vychází lépe auto. Ani časově to nevychází kdoví jak, samotný let trvá hodinu a 25 minut, nicméně na letiště je potřeba se nějak dostat a být tam předem kvůli odbavení. Ve finále uspoříte oproti autu možná čtyři hodiny, ale v Gdaňsku si budete muset zařídit dopravu na ubytování taxíkem nebo třeba MHD.

Buďte před cestou připraveni: Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, neponechávejte věci náhodě a sjednejte si cestovní pojištění. Dodá vám pocit jistoty a dokáže vás ochránit před nepříjemnými situacemi, které dokážou při cestě překvapit. Při využití kalkulačky cestovního pojištění dokonce ušetříte čas i nemalý finanční obnos. 

  Kalkulačka cestovního pojištění do Itálie

Gdaňsk autobusem

Ve stejném termínu jako letenku jsme hledali i autobus. Nejlepší nabídku má v tomto směru Flixbus, který nabízí za 849 korun jízdenku tam a za stejnou cenu vás vezme zpátky. Flixbus má ovšem dost chaoticky řešený web, takže si člověk nemůže být moc jistý, jak to ve skutečnosti je. Přímý kontakt na podporu se nám najít nepodařilo, abychom zjistili, jestli je naše domněnka správná. Cesta zabere 12-13 hodin, což je popravdě dost a i když mají moderní dálkové autobusy dost místa pro nohy a umí nabídnout velmi solidní servis, není to něco, co bychom chtěli absolvovat.

Náš tip pro řidiče: Pokud jste zvolili cestu autem nechcete se o něj strachovat, sjednejte si k němu i připojištění, které bude zahrnovat krytí rizik, jež vás mohou nemile překvapit (např. porucha, vandalismus nebo krádež). Rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně využijte služeb krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Gdaňsk vlakem

České dráhy vypravují denně vlak Wydmy, který jezdí z Vídně přes Břeclav a Ostravu do Gdaňsku. Cena jízdenky je od 702 korun. Spoj vyjíždí v 09:27 a v Gdaňsku je v 16:57, což není zase tak strašné a sedm a půl hodiny se to vydržet dá. Navíc vlak poskytuje docela solidní míru komfortu. Otázkou je, jak na tom bude se zpožděním.

Jak se dopravujete na dovolenou vy? Letecky, vlakem nebo autem? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem!

Vyhledat ubytování u Baltského moře

Vyhledat ubytování na Booking.com
Zdroj info: ČD, Ryanair.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články