PRÁCE 🧰

Placení kartou v Polsku - poradíme, jak na to

14. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska Cestování autem po Polsku

Polsko používá zlotý, což je pro našince možná trochu matoucí. Jsme zvyklí na své koruny, případně v rámci Evropy na eura. Jenže třeba placení platební kartou nebo výběr z bankomatu ukrývá nepěknou past, které je dobré se vyvarovat.

Jak platit kartou v Polsku a na co si dát pozor

V době psaní článku, tedy 31. května 2023, byl kurz zlotého vůči koruně 1 PLN = 5,23 CZK. Ano, zlotý má měnovou zkratku „PLN“. Jeden zlotý je 100 grošů, které tedy fungují podobně, jako naše haléře.

Nevýhodný kurz

Největší fígl obchodníků si ilustrujme na konkrétním příkladu. Na své výpravě do Gdaňsku Dacií Sandero Stepway jsem se zastavil v obchodu Lidl. Nakoupil jsem si nějakou svačinu, pití a dvě stříkací pistole ve slevě. Zkrátka takový běžný nákup za pár stokorun. Prodavačce jsem ohlásil, že budu platit kartou a na terminálu na mě vyskočily dvě možnosti, které jsem si pro jistotu vyfotil.

Terminál, kde lze zvolit měnu

Vidíme dvě možnosti platby. Jednu v PLN a druhou v CZK. Člověka to intuitivně láká, zaplatit v té „svojí“ měně, na kterou je zvyklý. Vidí částku, kterou uhradí, co se může stát, že jo? Jenže právě v tom je ten fígl – daleko lepší obvykle je, platit v měně místní. Proč, to si hned objasníme!

Napřed trocha matematiky. Dne 24. května, kdy platba probíhala, byl kurz PLN/CZK 5,2531. To znamená, že jeden zlotý měl hodnotu 5,2531 koruny. Teď se podívejme na obě varianty, které mi terminál nabídl:

  • 119,88 PLN, což je 629,74 CZK (119,88 x 5,2531)
  • 667,11 CZK
Mohlo by přijít vhod: Než-li vyrazíte do Polska, nezapomeňte si před odjezdem sjednat cestovní pojištění. Cestovko vás ochrání a nestane se tak, že by vás překvapila neočekávaná událost zasahující do vašeho rozpočtu. Pro snadné a rychlé srovnání nabídek využijte kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Polska online

Kurz obchodníka

Jak vidíte, rozdíl je docela značný, a to 37,37 korun. Možná se to nezdá mnoho, ale rozdíl je zhruba 6 %. Pokud budu takto platit celou dovolenou, každý den několikrát, dojedu domů zbytečně klidně o tisícovku i více lehčí, aniž bych si to uvědomil. Je to kvůli tomu, že každý obchodník má v rámci určitých pravidel možnost nastavit si svůj vlastní kurz z domácí měny na měny jiné. Přičemž samozřejmě nastavuje kurz takový, aby na tom netratil, ale spíše vydělal. Přepočet tedy proběhne dle kurzu obchodníka a výsledná suma se vám zobrazí na terminálu ve vaší měně, tedy v CZK.

Kurz mé banky

Druhá (v tomto případě spíše první, tedy ta vlevo), ale výhodnější možnost je, nenechat přepočet na obchodníkovi, ale použít kurz své banky. Finanční ústavy používají kurzy daleko výhodnější – tzv. kurzy středové. Pakliže tedy zaplatíte ve měně té země, kde se nacházíte, bude kurz určen bankou, která peníze podle svého kurzu převede na požadovanou měnu, v tomto případě z korun na zloté, a těmi je platba provedena.

Zbytečně přeplatíte

Má platba v Lidlu tedy proběhla tím „lepším“ způsobem. Nicméně i kdybych zvolil ten méně výhodný, pořád ještě netratím zase tolik, ze 6 % navíc se nezhroutím. Na druhou stranu jsou třeba kavárny a bary, kde může být přepočet nastavený obchodníkem ještě méně výhodný. Když si tam dáte každý den večeři, tak třeba zcela zbytečně přeplatíte, pokud intuitivně zvolíte platbu v korunách.

Platíte v zahraničí kartou, nebo raději hotově? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem!

Rada závěrem: Kromě samotného placení je dalším aspektem, který vás může přijít draho, riskantní chování. Abyste nemuseli řešit různé situace, jako je například porucha, vandalismus, nebo krádež vozidla, sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika pokryje. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo využijte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Komerční banka, Revolut, Wise.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.
moje jméno, 23. 6. 2023 6:05
Všem doporučuji zřídit REVOLUT. Je zdarma s jedním z nejvýhodnějších kurzů ve většině světa a takovéto věci není třeba řešit. Vždy se vyplatí i v tomto případě platit místní měnou.
Valentin Trajanov, 14. 6. 2023 14:05
Dobrý den, děkuji za radu. To samé se mi stává v ČR, ne u Lidlu, ale třeba u Vietnamců. Mám na výběr EUR nebo koruny (platím bulharskou kartu). Žádnou jinou částku nevidím, akorát mám upřesnit měnou. Rozuměl jsem dobře, že je lepší platit v korunách? Děkuji za Váš čas a ochotu.
Jakub Mokříš, 14. 6. 2023 14:07
Dobrý den, ano. Pakliže máte bulharskou kartu, je pro vás lepší, platit v ČR v korunách. Obecně je zkrátka lepší platit vždy v měně dané země.

Podobné články