PRÁCE 🧰

Cestování se psem do Polska - tipy na pohodlnou jízdu

8. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska

Spoustu českých domácností obývají krom lidí i pejsci. Často jsou to plnohodnotní členové rodiny, takže je logické, že jezdí se svojí „smečkou“ i na dovolené. Jak je to v Polsku? Co vše je potřeba zařídit a mohou tam psi na pláže?

Do Polska se psem

Cestování se psem do Polska

K tomu, abyste mohli převézt pejska z ČR do Polska, musíte splnit následující:

  • Pes musí mít svůj pas, který vystavuje veterinář. Doprovod psa je buď majitel uvedený v pasu, nebo majitelem zplnomocněná osoba.
  • Jestliže je zvíře starší 12 týdnů, musí být očkované proti vzteklině. Myslete na to, že očkování je platné 21 dnů po aplikaci, přeočkování je platné ihned.
  • Pes musí být označen mikročipem. U starších zvířat je akceptováno i označení tetováním, pakliže je toto čitelné a provedené před 3. červencem 2011.
  • S jedním člověkem může cestovat maximálně pět psů.

Vzhledem k tomu, že kontroly na hranicích s Polskem už nějakou dobu nejsou, může se stát, že omylem do země dojedete bez výše uvedených náležitostí. Na to pozor, protože jednak riskujete pokutu a pak také i samotné zvíře, které vám bude třeba při absenci očkování zabaveno a půjde do karantény. Je tedy lepší si vše dopředu zařídit, než se vracet domů bez psa.

Praktický tip: Rozhodli jste se letos pro Polsko? Buďte předem připraveni na všechny náhlé situace sjednáním cestovního pojištění. Pokud si nevíte rady, jak správně vybrat cestovko a nevyznáte se v nabídkách, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění, která ušetří čas a peníze.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Na pláž se psem?

Poláci jsou obecně k psům přátelští a nemají tendence je z pláží vyhánět, nicméně bude samozřejmě záležet na tom, jak je dané zvíře vychované a poslušné. Pokud na nějakou pláž psi nesmí, je to vždy zřetelně označeno. Slušností je, nenechat pejska pobíhat bezprizorně mezi ostatními rekreanty, nikdy totiž nevíte, jaký má kdo ke zvířatům vztah a někoho může i jen blízkost šelmy obtěžovat. Docela dobrou fintou je, nejezdit se psem do Polska v letní sezoně, ale počkat klidně až na září. Moře je pořád teplé, sluníčko ještě dostatečně hřeje, ale na plážích je daleko méně lidí a i pro psy je klima koncem léta lepší.

Co se týče možných nebezpečí, tak největším je asi horko. Přes poledne mohou huňatější plemena dost trpět, takže se s nimi raději ukliďte do stínu a zajistěte dostatek vody. Pakliže bude mít pes tendence občas pít vodu mořskou, snažte se mu v tom zabránit. Dobrou prevencí je podávání živočišného uhlí s krmením, čímž, předejdete průjmům, které právě mořská voda způsobuje. Vždy však platí, že na pláži je nutnost, aby mělo zvíře celý den přístup k pitné vodě, takže misku s sebou!

Ubytování v Polsku se psem

Naprostá většina vyhledávačů umožňuje vyfiltrovat si „dog friendly“ poskytovatele ubytování, kterých v Polsku není málo. Ať už jde o hotely, apartmány nebo kempy, budete mít z čeho vybírat. Vždy je však dobré si předem pročíst pravidla daného zařízení, kde by mělo být napsáno, kam je možno s pejsky jít a kam naopak ne. Často třeba do hotelové restaurace nemohou, stejně jako do bazénu, což je naprosto pochopitelné.

Na co nezapomenout: Pokud chcete ochránit svoje nervy i vozidlo, pořiďte si před cestou do zahraničí připojištění, které pokryje potenciální rizika (např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.) Využít můžete připojištění v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: booking, wetgiw.gov.pl.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články