PRÁCE 🧰

Zajímavá místa v Polsku, která stojí za to navštívit

19. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska Cestování autem po Polsku

Polsko je velká země a nabízí spoustu skvělých míst k návštěvě. Ať už toužíte po historii, přírodě nebo třeba adrenalinových atrakcích, vybrali jsme ta nejzajímavější.

Co navštívit v Polsku

Energylandia

Zábavný park je ne úplně daleko od našich hranic u obce Zátor. Z Ostravy jste tam za necelé dvě hodiny, ale užijete si skutečně kopec zábavy. Zábavní park je rozdělený na zóny podle zaměření a především podle věku. Je tu část pro malé děti, pro rodiny, vodní, ale také extrémní část, kde jsou tu nejvíce adrenalinové atrakce. Těch je tu celkem 123 a na ty s nejdelšími frontami si můžete rezervovat vstup na určitý čas. Vstupné vás nezruinuje, pro dospělého vyjde na 199 zlotých 1072 korun), dítě do 140 cm to má za 149 zlotých (802 korun).

Zámek Moszna

Zámek Moszna

Tento zámek je hodnocený jako jeden z nejkrásnějších v Evropě, které navíc leží jen pár desítek kilometrů od hranic, jižně od Opole. Moszna má celkem 99 věžiček a věží, k tomu 365 místností a vizuálně jako by vypadl z nějaké pohádky od Disneyho. Stavba začala v 17. století a je řešena do tvaru písmene U. Mísí se tu neogotika s romantismem a žije to tu i kulturně, pořádají se tu například koncerty.

Náš tip: Ať už se vydáte do Polska za kulturou nebo do přírody, nespoléhejte na štěstí a vždy si pro jistotu sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, spolehlivý nástroj, který za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru.

  Sjednat cestovní pojištění do Itálie

Bělověžský prales

Bělověžský prales

Na hranicích Polska a Běloruska je přírodní oblast s obrovskou hodnotou, která je chráněna už od roku 1932. Nachází se tu rašeliniště a netknutý les s majestátními duby. Do nejpřísněji chráněného centra parku můžete jenom s průvodcem, návštěva však stojí za to, protože se dostanete do lesa, kde vás na první pohled upoutají staré stromy popadané na zem.

To je normální, protože přesně takto to v lese chodí, když se o něj nikdo nestará a ponechá ho svému osudu. Hnilobné procesy však přírodě prospívají, navíc kmeny tvoří optimální podmínky pro život různých živočichů, hmyzu a hub. Bělověžský prales je domovem asi tisícovky zubrů, část z nich je ohrazeném prostoru, což poskytuje turistům záruku, že nějaké z těchto majestátních savců spatří.

Naleziště Biskupin

Naleziště Biskupin

Na místě archeologického naleziště, kousek od města Żnin, se dnes nachází skanzen, který ukazuje, jak mohlo místo v pozdní době bronzové vypadat. Původně se jednalo o pevnost obehnanou vodou, což zároveň umožnilo datovat dobu, ze které pocházela stavba původní. Voda totiž dřevo zakonzervovala, takže archeologové zjistili, že místo bylo osídleno v 8. století před naším letopočtem. Skanzen je národní kulturní památkou a že jde o historicky zajímavé místo, se ví už od roku 1933. V průběhu druhé světové války se Německo neúspěšně pokoušelo prokázat, že šlo o osídlení germánskými kmeny, což vyústilo až v zaplavení areálu a pokus o jeho zničení.

Rada na závěr: Pokud se do Polska vydáte autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně využijte alespoň krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: mosznazamek.pl, tripadvisor.
Zdroj médií: mosznazamek.pl, depositphotos, facebook.com/moszna, facebook.com/biskupin.
Šárka, 23. 7. 2023 11:42
Krásný je i poloostrov Hel s bílými plážemi, kde je například vojenské muzeum opevnění pobřeží. Některé prvky vojenského opevnění jsou i volně přístupné v přírodě. Známé je i Fokarium, což je záchranná stanice pro tuleně z Baltu. Bohužel jsme tuto atrakci nenavštívili kvůli šíleně dlouhé frontě. Příště se pokusíme navštívit hned zrána a mimo sezónu.
Jinak mi přijde, že Poláci jsou dost podnikaví a vymýšlejí nejrůznější aktivity pro turisty - např. muzea voskových figurín, domy vzhůru nohama, parky miniatur, Motylarnia (hala plná exotických motýlů), lanové parky, bludiště v kukuřici,...
Jana Bočková, 20. 7. 2023 21:01
Tipy hezké. Přidala bych i hrad Malborg.

Vstupné do Energylandie není 199 korun, ale 199 Zlotých. Pro vícečlennou rodinu je to už pořádný rozdíl... Trocha kontroly informací by neuškodila :(
Jakub Mokříš, 21. 7. 2023 10:25
Díky za upozornění na chybu, omlouváme se, opraveno.

Podobné články