PRÁCE 🧰

Teplota Baltského moře a počasí v Polsku

15. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Jaderské moře je daleko více na jihu než moře Baltské. Samozřejmě to má vliv na jeho teplotu, ale i na počasí na pobřeží. Jak moc velký rozdíl je mezi dovolenou v Chorvatsku a dovolenou na Baltu?

Teplota moře a počasí v Polsku

Jak je v Polsku v létě?

Možná jezdíte každý rok do Chorvatska a říkáte si, jestli by to konečně nechtělo nějakou změnu. Za nás je výbornou volbou Polsko, respektive jeho pobřeží, které je skutečně nádherné a v lecčems tato země překonává typické dovolenkové země na jihu Evropy. Pochopitelná je však obava, jestli vůbec takto daleko na severu panují podmínky vhodné k válení se na pláži, nebo dokonce ke koupání v moři.

Červen

Moře v Chorvatsku mívá koncem června teplotu kolem 24-25 stupňů, na sluníčku bývá kolem poledne těžko snesitelné vedro a nejlepší je zalézt do stínu. Ve stejnou dobu bývá v Gdaňsku teplota kolem 23 stupňů a léto zde nastupuje pomaleji než u nás, protože pobřeží je ochlazováno stále dost studeným mořem. Voda má v druhé polovině června 17-19 stupňů. Na dlouhé koupání to tedy úplně pro všechny není, ale popravdě takto studené moře osvěží daleko lépe, než třeba moře v Egyptě.

Na co nezapomenout: Ať už se vydáte do Polska v jakémkoliv ročním období, neponechávejte věci náhodě a vždy si pro jistotu sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru.

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Červenec

V červenci, který je v jižních zemích provázen úmornými vedry, bývá na Baltu nad 30 stupňů jen zřídka. Daleko běžnější jsou teploty kolem pětadvacítky, což je pro spoustu lidí naprosto ideální představa léta. Venku se dá být prakticky celý den jen v plavkách, na noc stačí maximálně mikina. Voda v moři má kolem 20 °C.

Srpen

Ještě o něco tepleji je v srpnu, který je tu nejteplejším měsícem v roce. Přes den bývá velmi podobně jako v červenci, ale ubývá srážek, počasí je stabilnější. Moře je už prohřáté a má 21-22 stupňů. Na koupání ideální.

Září

Závěr sezony přichází v září. Průměrné denní maximum je podle statistik 19 stupňů. Na sluníčku se dá ještě v pohodě pobývat v plavkách, večer však už bude trochu zima. Srážek je ještě méně než v srpnu a velkou výhodou je prohřáté moře, které si ještě drží teplotu naakumulovanou z červencových a srpnových veder. Někdy zhruba v druhé polovině měsíce už znatelně přichází podzim a s ním i konec sezony.

Pro koho je dovolená v Polsku

Všichni ti, kteří nadávají na nesnesitelná vedra a tiše trpí se zbytkem rodiny na lehátku u moře v Itálii, Španělsku nebo Chorvatsku, by měli dát Polsku šanci. Počasí je tu daleko více „středoevropské“ a nedosahuje ani takových extrémů jako u nás, kde rovněž bývá občas trochu problém, přežít poledne venku.

Náš tip: Žádný řidič nechce na dovolené řešit nepříjemnosti jako je porucha, vandalismus nebo odcizení vozu. Abyste se těmto problémům dokázali vyhnout, sjednejte si připojištění, které bude tato i jiná rizika krýt. Zmíněné můžete připojistit v rámci cestovka, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: cestujlevne.com, meteoblue.
Zdroj médií: Depositphotos.
Šárka, 23. 7. 2023 10:41
V Polsku jsou hezké písečné pláže, moře mělo teď v červenci teplotu okolo 20°C. Dá se v tom koupat, ale není to asi pro každého. Třeba já s dcerou se otužujeme, chodíme do sauny (včetně ledového bazénku po saunování), tak pro nás byl Balt v pohodě. Ale pro zimomřivé lidi to tu není. Navíc bych řekla, že v Polsku je i více srážek než ve Středomoří v létě (ale aspoň tu nebývají tak často požáry). Takže jsme o dovolené vytáhli i pláštěnku. Ale to nám až tak moc nevadilo, protože je tu spousta jiných aktivit (lunaparky, aquaparky, muzea, památky,...).
Jana, 16. 7. 2023 19:35
Reagují na komentář nade mnou.Z Polska jsem se vrátila a v moři jsem se koupala doporučuji kdo se nechce smaží jak vajíčka na pánvičce a určitě pojedu zase.
Vít, 16. 7. 2023 13:35
Krasnej tendencni článek! Polsko vychválené do nebe! "Všichni ti, kteří nadávají na nesnesitelná vedra a tiše trpí se zbytkem rodiny na lehátku u moře v Itálii, Španělsku nebo Chorvatsku, by měli dát Polsku šanci." Proto tam do Polska nejedou. I já. A nejsem zvedavej na moře 17 - 19 st C. Zkus se v tom koupat !

Podobné články