PRÁCE 🧰

Chorvatsko vs. Polsko - kam se vyplatí vyrazit?

27. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

K moři se nejčastěji z České republiky vydáváme směrem na jih. Jenže ani na sever to není špatné, ba dokonce je to v lecčems lepší.

Dovolená Chorvatsko vs. Polsko

Cenová náročnost

Abychom měli objektivní srovnání, porovnali jsme ceny v obchodech v Chorvatsku a v Polsku. U potravin jsou ceny někde rozdílné, ale cena za identický nákup bude pravděpodobně nižší v Polsku. Záleží samozřejmě na tom, co budete přesně kupovat.

Další věc jsou služby, které na nás v obou zemích udělaly dojem lepší kvality, než jakou nabízejí třeba naše restaurace. Obsluha příjemná, naprosto profesionální a finální účet nebyl zdaleka tak hrozný, jak by mohl leckdo očekávat. Více jsme se z jedné porce najedli v Polsku.

Stran ubytování samozřejmě bude hodně záležet na tom, co požadujete. Když jsme zadali požadavek na ubytování dvou dospělých a dvou dětí v hotelu poblíž pláže, pak nejlevnější akceptovatelný hotel v Gdaňsku vyšel na 19 423 korun na týden, ve Splitu to vyšlo na  58 977 korun. Je to způsobeno z části i faktem, že chorvatské hotely u pláží mají více hvězdiček, protože míří na bohatší klientelu, kdežto v Polsku v letní sezóně až tolik turistů nebývá.

Rozdílné náklady jsou i na cestu. Do Gdaňsku a zpět jsme dojeli za 3506 korun, do Zadaru v Chorvatsku a zase zpět jsme i přes nižší spotřebu naftového motoru jeli za 4862 korun. Cena cesty do Chorvatska hodně naskáče na nákladech na dálniční známky a následně mýto. Raději než sypat nenažraným Slovincům, kteří jen těží z toho, že jsou tranzitní země, si dopřejeme o jednu večeři v polské restauraci navíc.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Podnebí

Značně subjektivní disciplína – někdo rád vedra, pro toho je tu Chorvatsko, Itálie nebo třeba Španělsko. Jenže ne všichni se vyžívají v teplotách kolem 40 °C na sluníčku a stačí jim příjemných 25 °C. Těm má polské pobřeží rozhodně co nabídnout. Namísto tropů pohoda, ve které se dá dělat i něco jiného, než se jen válet na pláži. Stinnou stránkou je nepříliš teplé moře, které má v letní sezóně 20-22 °C. Procházka centrem města je však realizovatelná klidně i v pravé poledne.

Moře v Polsku

Tip na cestu: Ať už vyberete Polsko nebo Chorvatsko, neriskujte a sjednejte si cestovní pojištění. To vás ochrání před neočekávanými událostmi, které dokážou nejednoho vykolejit. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si čas i nemalé finance. 

  Srovnání nabídek cestovního pojištění

Gastronomie

Nedílnou součástí dovolené bývají i zážitky gastronomického charakteru. Pakliže si vozíte vlastní lančmít, je vám to asi jedno, ale za nás místní kuchyně tvoří nedílnou součást zážitku. V Chorvatsku se navaří špatně, čevapčiči je docela fajn, pašticada taky, ale v konkurenci polských pirogů trochu blednou. U našich severních sousedů je to zkrátka nám bližší – hutné polévky, brambory, omáčky, knedlíky a pirogy na tisíc způsobů. Nicméně kdo se celý rok těší na mořské plody, měl by zamířit spíš na jih, Polsko ho pravděpodobně moc neuspokojí.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Polské pirogy

Cesta a vzdálenost

Z Prahy do Gdaňsku je to 731 kilometrů, Rijeka je 765 kilometrů. Jenže dostat se na jih bývá o prázdninách dost očistec, zejména když si vyberete špatný den v týdnu. Polsko taky není dokonalé, ale rizik, že uvíznete v dopravní zácpě, nebo v koloně před mýtnou bránou, je zde mnohem méně. A jestli chcete opravdu k moři co nejblíže, pak je tu 580 kilometrů vzdálené Ústí nad Svinou. Když si ráno přivstanete, kolem oběda jste tam.

Rada řidičům: Jestliže se chystáte na cestu do zahraničí, mohou vás, tak jako všude jinde, potkat nepředvídatelné události, které mohou řidiče pořádně vykolejit. Sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, tripadvisor.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Šárka, 22. 7. 2023 12:02
Byli jsme teď v Polsku a líbilo se nám tam. Sice počasí se dost měnilo, ale i když začne pršet nebo se ochladí, tak je tu vyžití: aquaparky, lunaparky, ZOO, muzea, zámky,... Jinak co se cesty týče, od 1.7.2023 jsou zdarma úseky na dálnicích A2 Konin-Stryków a A4 Wrocław-Sośnica. A dálnice A1 Rusocin-Nowa Wieś je zdarma v červenci a v srpnu o víkendech (přesněji od pátku 12:00 do pondělí 14:00), což jsme využili na cestu tam i zpět. Dálnice A1 pěkná, všude plno odpočívadel. Jelo se nám dobře.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/prawo/darmowe-autostrady-w-polsce,521298.html
Pavel, 17. 7. 2023 23:26
My byli v PL letos,moc fajn ve všech směrech ...
Jana, 17. 7. 2023 13:16
Doporučuji alespoň jednou zkusit Polsko .Byla jsem a určitě se vrátím.

Podobné články