PRÁCE 🧰

Mýto v Chorvatsku a cena – jak si ji spočítat?

6. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Dálniční poplatky

Cestou do Chorvatska, pakliže budete využívat dálnice, musíte zaplatit hned několik dálničních známek. V Chorvatsku ale nic takového nefunguje, mají tam totiž systém mýtných bran.

Chorvatsko a cena mýta – jak si ji spočítat?

Jak funguje mýto v Chorvatsku?

Systém mýtného v Chorvatsku funguje tak, že při nájezdu na dálnici projedete mýtnou branou, vezmete si lísteček a ten na sjezdu dáte buď obsluze, nebo do automatu a zaplatíte. Žádná věda, nedá se na tom nic zkazit. Platba se provádí buď kartou, nebo hotově. Vozidla jsou rozdělena do několika kategorií, od kterých se odvíjí výše mýta. Zde si vypůjčíme tabulku přímo z webu Hrvatske autoceste.

Mohlo by se vám hodit: Cestovat autem do Chorvatska bez cestovního pojištění hraničí s riskem a nezodpovědností. Buďte proto na cestu připraveni a sjednejte si cestovní pojištění online. Praktickým pomocníkem, který dokáže ušetřit obsah vaší peněženky, je online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Výška nad přední nápravou rozhoduje

Pro automobily osobní dopravy je důležité, zda mají výšku nad přední nápravou do 1,9 metru, nebo více. Většina osobních, ale i SUV vozidel se do tohoto limitu bez problémů vejde. Výši mýta určuje i třeba přívěsný vozík nebo karavan, který běžný osobák posouvá z kategorie 1 do kategorie 2. Pozor na to, aby vás automatický systém nevyhodnotil jako třeba autobus, což se stálo nám. Pro všechny případy si berte účtenky, zpětná reklamace se dá vyřídit během chvilky, nicméně bez účtenky to půjde těžko.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Interaktivní mapa na mýto v Chorvatsku

K tomu, abyste spočítali, jaké budete platit mýto, musíte vědět, kde budete na dálnici najíždět a kde z ní budete sjíždět. Tyto informace pak stačí zadat na webu hac.hr, tedy v interaktivní mapě. Mapku lze přibližovat a oddalovat, v levé části je nabídka „Toll calculation“. Zde zadáte odkud kam pojedete, tedy startovní bod v horní kolonce, cílový v prostřední a v té spodní pak nastavíte kategorii vozidla (viz. tabulka). Pakliže netušíte, jak se jmenuje nájezd nebo sjezd z dálnice, který potřebujete, můžete si mapku přiblížit, je to tam vždy napsané. Dole potom uvidíte cenu v eurech, případně v kunách, stejně jako vzdálenost, kterou po dálnici urazíte a přibližný čas, za který úsek projedete.

🇭🇷  Chorvatsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Chorvatsko - mýtné za 100 km
Motocykl
3,77 €
94,87 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto
6,22 €
156,53 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto s přívěsem Dodávka
9,81 €
246,87 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Dodávka s přívěsem
14,32 €
360,36 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník

Mimo výpočtu mýta umí mapka ještě jednu věc – ukazuje, kde jsou problémy na cestě, a to pomocí symbolů buď žlutého trojúhleníčku s vykřičníkem, nebo bílého vykřičníku na červeném podkladu. I to se může na cestách hodit.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Krabička ETC

Pakliže jezdíte do Chorvatska častěji, můžete si pořídit šikovnou krabičku ETC. Tu máte v autě a stačí si ji přednabít a pak můžete na dálnicích projíždět mýtnými branami určenými právě pro vozidla s ETC. Platby se strhávají samy, navíc dostanete slevu ve výši asi 20-30 %. Největší výhodu poskytuje ETC v turistické sezoně, kdy se před mýtnými branami tvoří dlouhé fronty na placení. Průjezd přes speciální bránu určenou pro ETC je rychlejší a často s daleko menším zdržením.

Máte pro cestu do Chorvatska krabičku ETC? Nebo platíte mýto klasicky? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem!

Na co nezapomenout: Pokud máte v plánu cestu na Jadran, doporučujeme pořídit si připojištění. Zvládne totiž pokrýt rizika, která nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: hrvatskeautoceste.
Zdroj médií: Depositphotos, Hrvatske autoceste.

Podobné články