PRÁCE 🧰

Do Chorvatska autem co nejlevněji

26. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Snaha dostat se na dovolenou do Chorvatska za co nejnižší cenu je zcela pochopitelná. Současná inflace a nejistá doba vyžaduje šetření, takže spousta lidí zvažuje každou možnost, včetně cesty na chorvatské pobřeží mimo dálnice.

Autem do Chorvatska mimo dálnice

Články na téma cesta do Chorvatska přes Maďarsko:

  1. Cesta do Chorvatska přes Maďarsko (2022)
  2. Cesta přes Maďarsko do Chorvatska
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Brna – srovnání
  4. Autem do Chorvatska mimo dálnice - právě čtete

Bez dálnic jsme to do Chorvatska zkusili v loňském roce a dostali jsme se na skutečně velmi zajímavé náklady za cestu. Do Záhřebu a zpět to vyšlo na 3 561 korun s tím, že tam jsme jeli na LPG, zpět na benzín a Dacia Jogger byla v podstatě v záběhu. Proč jsme jeli jenom do Zábřehu? Protože odtamtud už si je každý průměrně inteligentní člověk schopen spočítat, kolik vyjde prodloužení trasy třeba do Splitu.

Nemůžeme si neodpustit jedno varování – úplně celou trasu bychom asi po okreskách a silnicích prvních tříd absolvovat nechtěli, minimálně v tom Chorvatsku si rychlé cestování po dálnici dopřejte. Směrem k pobřeží je infrastruktura řidší a více spoléhá právě na dálnice a trmácet se třeba 18 hodin opravdu není skvělý zážitek. Rozumný scénář je tedy podle našich zkušeností – ČR až Chorvatsko bez dálnic, v Chorvatsku po dálnicích.

Chorvatské dálnice

Malá vsuvka k dálnicím v Chorvatsku! Cena se zde totiž neodvíjí od nějakého paušálu typu dálniční známka, ale od toho, kolik po nich najezdíte. Pakliže si chcete spočítat, jak drahé to bude. Běžný osobák do 3,5 tuny zaplatí za každých 100 kilometrů zhruba 6 eur, tedy kolem 140 korun. Pro zjednodušení tu máme pár příkladů ceny dálničních poplatků, pokud na dálnici najedete za Záhřebem (do něj se dá ještě v pohodě dojet směrem od Maďarska bez dálnic):

  • Split 24 eur (563 korun)
  • Zadar 16,5 eur (387 korun)
  • Šibenik 20,1 eur (471 korun)

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Za optimální považujeme cestu přes Maďarsko. To lze totiž překonat naprosto v pohodě po hlavních tazích, které z naší zkušenosti bývají málo vytěžované. Lehké negativum této varianty je určitá nudnost trasy, protože se jede dost v podstatě po placce, kde nic zajímavého není. „Východní trasa“ je výhodná jak pro obyvatele Brna, tak i Prahy. U těch se nabízí ještě překonání Rakouska způsobem, že Linec se míjí z východu a Štýrský Hradec ze západu, nicméně i to je delší, než „varianta Maďarsko“. Slovensku bychom se vyhnuli úplně, překonání části trasy přes tuto zemi má smysl zvažovat pouze pokud vyjíždíte třeba z Ostravy.

Portál řidiče doporučuje: Ať už pojedete do Chorvatska po okreskách nebo po dálnici, zbytečně neriskujte a sjednejte si cestovní pojištění, které ochrání vaše nervy i obsah vaší peněženky. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nabídky cestovního pojištění do Chorvatska

To nejhorší na začátek

Nemohu si neodpustit jeden gól do domácí branky a musím konstatovat, že z celé trasy se nejhůře jelo po České republice. Dokodrcat se po rozbitých silnicích na hranice je fakt pruda. Kamion za kamionem – předjedete jeden a zjistíte, že 200 metrů před ním jede jiný, který se bude snažit předjet dalších 20 kilometrů, abyste dojeli kamion další. Je to ubíjející, ale dobrou zprávou je, že za hranicemi s Rakouskem to jako mávnutím proutku pomine.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Silnice jsou širší, řidiči kamionů ochotněji uhýbají, když je předjíždíte a celkově se zkrátka jede mnohem lépe. Druhá polovina Maďarska je úplná topka a trochu náročnější je pak akorát úsek po přejezdu chorvatských hranic. Vesnice jsou tam rozpláclé podél silnic, všude samozřejmě padesátka, což je dost ubíjející tempo. Ale nezoufejte, za Záhřebem už to po dálnici pěkně posviští!

Jeli jste někdy do Chorvatska mimo dálnice? Kudy jste to vzali? Podělte se o zkušenost v komentářích!

Rada na závěr: Chcete letos jet na dovolenou do Chorvatska a rádi byste se vyhnuli případným potížím spojeným s autem? Sjednejte si k němu připojištění, které bude krýt rizika, jež mohou na cestě vzniknout (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně doporučujeme sjednat si krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články