PRÁCE 🧰

Jak vysoké mýtné v Chorvatsku musíte zaplatit v roce 2024?

14. 3. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cesta do Chorvatska Dálniční poplatky

Chystáte se v letošním roce do Chorvatska autem? Pak vás určitě bude zajímat, na kolik vás sem vyjde cesta po místních dálnicích. Je potřeba koupit dálniční známku nebo uhradit chorvatské mýto?

Jak zaplatit mýtné v Chorvatsku a kolik vás to bude stát?

Známka není potřeba. V Chorvatsku se platí mýtné

Na rozdíl od Česka, Maďarska nebo třeba Švýcarska není průjezd chorvatskými dálnicemi zpoplatněn známkou v klasické nalepovací nebo elektronické podobě, nýbrž mýtem. Na dálnicích se platí mýto prostřednictvím mýtných bran, které jsou většinou umístěny u sjezdů. Zpoplatněné úseky jsou poměrně přehledně uvedené na oficiálním webu hac.hr v sekci „Highways“.

Měli byste vědět: Mýtné v Chorvatsku se až do roku 2020 vztahovalo též na Krčki most, který spojuje pevninské Chorvatsko s ostrovem Krk. Od zmíněného roku je průjezd tímto mostem bezplatný.

Pro lepší přehlednost uvádíme výčet zpoplatněných chorvatských úseků v roce 2024:

  • A1 Zagreb - Split - Dubrovnik
  • A2 Zagreb - Macelj
  • A3 Bregana - Zagreb - Lipovac
  • A4 Zagreb - Goričan
  • A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj
  • A6 Rijeka - Zagreb
  • A7 Rupa - Križišće
  • A8 Istarski ipsilon
  • A9 Istarski ipsilon
  • A10 Granica BiH - Ploče
  • A11 Zagreb – Sisak

Jak vysoké mýto musíte v Chorvatsku zaplatit?

Mýtné v Chorvatsku se odvíjí od kategorie vozidla (IA, I, II, III, IV) a výšky nad přední nápravou (do 1,9 metru, případně více). Většina osobních, ale i SUV aut spadá do kategorie I. Problémem ovšem může být třeba přívěsný vozík nebo karavan, který běžný osobák posouvá z kategorie I do kategorie II.

Jaká vozidla spadají do jednotlivých kategorií pro platbu chorvatského mýtného?

  • Kategorie IA: Motocykly, čtyřkolky, tříkolky
  • Kategorie I: Osobní vozy, dodávky a jiná vozidla do 3,5 t a do výšky 1,9 m
  • Kategorie II: Automobily s přívěsy a karavany do 3,5 t s výškou nad 1,9 m
  • Kategorie III: Autobusy, dodávky nad 3,5 t s výškou nad 1,9 m
  • Kategorie IV: Nákladní vozy a TIR
Měli byste vědět: Může se stát, že vás automatický systém vyhodnotí jako vozidlo vyšší třídy, pro které platí dražší mýtné. Proto si vždy schovávejte účtenky. Zpětná reklamace se dá vyřídit během chvilky, nicméně bez účtenky to půjde těžko.

Průměrnou cenu mýtného pro jednotlivé kategorie vozidel pak přehledně mapuje následující tabulka:

🇭🇷  Chorvatsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Chorvatsko - mýtné za 100 km
Motocykl
3,77 €
94,87 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto
6,22 €
156,53 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Osobní auto s přívěsem Dodávka
9,81 €
246,87 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník
Chorvatsko - mýtné za 100 km
Dodávka s přívěsem
14,32 €
360,36 Kč
Zobrazit ceník
Zobrazit ceník

Jak si spočítat, na kolik vás vyjde mýto v Chorvatsku?

Cena za průjezd úseky chorvatských dálnic činí v průměru 6 eur/100 km. Orientační cenu mýtného si můžete spočítat na webu hac.hr kliknutím na sekci „Toll calculation“ v levé části stránky. Kalkulátor mýtného v Chorvatsku je sice v angličtině, je ale velmi intuitivní.

Pro výpočet mýtného do Chorvatska nejprve zadáte, odkud, a kam pojedete, tedy startovní bod v horní kolonce, cílový v prostřední a v té spodní pak nastavíte kategorii vozidla.

Pokud netušíte, jak se jmenuje nájezd nebo sjezd z dálnice, kterým budete projíždět, můžete si mapku přiblížit a konkrétní název snadno opsat. Níže uvidíte cenu v eurech, vzdálenost, kterou po dálnici urazíte a přibližný čas, za který úsek projedete.

Jak fungují mýtné brány v Chorvatsku?

Chorvatské dálnice spravují tři různé společnosti:

  • HAC - Hrvatske autoceste (dálnice A1, A3, A4, A5, A6, A7)
  • Bina Istra (spravuje tzv. Istrijský ypsilon, tj. dálnice A8 a A9)
  • AZM - Autocesta Zagreb Macelj (dálnice A2)

Výběr mýtného probíhá prostřednictvím mýtných bran nebo pomocí ENC krabičky. V praxi to vypadá tak, že si řidič při vjezdu na dálnici vyzvedne z turniketu lístek a při výjezdu z dálnice projeté úseky zaplatí v hotovosti nebo kartou. Úhradu mýta pomocí ENC krabičky zmiňujeme níže.

Jak platit mýto v Chorvatsku v roce 2024?

Vybrat si můžete ze dvou možností. Buďto zaplatíte mýto standardně nebo vyberete elektronické mýto a platbu pomocí přístroje ENC. Zvolíte-li klasickou cestu, pak mýto zaplatíte buďto platební kartou nebo v hotovosti (eura). Mýtné brány v Chorvatsku berou pro platby kartou např. Master Card, Maestro, Visa, Diners apod. Platba probíhá prakticky okamžitě a bez zbytečného zdržení.

Cestujete-li do Chorvatska během roku opakovaně, vyplatí se zvážit pořízení ENC krabičky. V případě, že jste zvolili tuto možnost, pak při příjezdu k mýtnici zvolte bránu s označením ENC (většinou bývá úplně vpravo), zastavte před ní a nechte načíst signál z vaší jednotky na předním skle, načež z ní brána odečte kredit v příslušné výši a uvolní vám průjezd.

Náš tip: Pokud vlastníte starší krabičku (cca osm a více let), pak se může stát, že její signál začne slábnout. Pokud nepomůže ani to, když ji vyndáte z okýnka a namíříte na čtečku, je nejvyšší čas pořídit novou.

Zdroj info: hac.hr.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články