PRÁCE 🧰

Jak funguje ENC krabička v Chorvatsku a kde ji pořídit?

30. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Cena cesty

Chystáte se letos do Chorvatska a už teď se děsíte zbytečného čekání u mýtných bran? Pokud na Jadran vyrážíte pravidelně a opakovaně, má smysl zapřemýšlet, zda se vám před další cestou do Chorvatska nevyplatí pořídit ENC krabičku.

Víte, jak při cestě ušetřit peníze i čas? Pořiďte si ENC krabičku!

Jak ENC krabička v Chorvatsku vlastně funguje?

Pro pohodlnější cestování po Chorvatsku je vhodné použít mýtnou (tzv. ENC = Elektronička naplata cestarine) krabičku. Ta vám usnadní a zásadně urychlí průjezd mýtnicemi v době největší turistické sezóny. Pro majitele ENC krabičky jsou totiž u mýtných bran vyčleněny speciální pruhy, které bývají většinou zcela prázdné a zrychlují tak průjezd. Navíc díky ní získáte slevu ve výši necelých 22 % z ceny běžného mýtného.

Komu se ENC krabička vyplatí?

  1. Řidičům, kteří cestují do Chorvatska opakovaně
  2. Těm, kteří nechtějí čekat u mýtných bran
  3. Cestovatelům, kteří chtějí při opakovaných cestách ušetřit pětinu mýtných nákladů

Kde koupit ENC krabičku při cestě do Chorvatska?

ENC krabičku si můžete v Chorvatsku koupit u dvou provozovatelů – HAC nebo ARZ. Při nákupu je potřeba prokázat se dokladem totožnosti a podepsat jednoduchou smlouvu. Nabíjet pak můžete ENC čtečku přímo na prodejních místech obou provozovatelů nebo pohodlněji a na dálku prostřednictvím jejich webových stránek nebo mobilní aplikace, či SMS.

Praktický tip: Pokud se letos chystáte vypravit do zahraničních luhů a hájů, vždy si sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru a dokáže vám, stejně jako ENC krabička, ušetřit čas i peníze.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Jak na půjčení ENC krabičky před cestou do Chorvatska?

Krabičku si ale můžete také půjčit. A to klidně už rovnou v Česku. Cena za pronájem krabičky ale nedává (vzhledem k úspoře) příliš smysl. Proto je vždy lepší cestu do Chorvatska naplánovat tak, abyste čtečku zakoupili přímo na mýtné bráně Zagreb Lučko nebo na některém z dalších čtrnácti míst, které najdete na tomto odkazu.

Náš tip: Chcete si spočítat, na kolik vás letošní cesta do Chorvatska vyjde? Vyzkoušejte naši novou kalkulačku nákladů!

Jaká je cena ENC krabičky pro hladší průjezd Chorvatskem?

Jak už jsme zmínili výše, krabičku ENC si můžete buď zakoupit, nebo jednoduše vypůjčit už u nás v Česku. Finančně nejvýhodnější je koupit ENC jednotku až v Chorvatsku na začátku dálnice (na mýtných branách, trafikách apod.), kde si prodejci účtují 15 eur. V Česku zakoupíte ENC zařízení v řádech tisíců. Cena za vypůjčení pak činí přibližně 60 korun/den.

Kam umístit ENC krabičku při průjezdu Chorvatskem

Pokud se rozhodnete brázdit chorvatské dálnice s ENC krabičkou, nezapomeňte ji po pořízení a dobití připevnit na přední sklo. Pamatujte ale, že zařízení musí na sklo dobře přilnout, proto zkontroluje, jestli je povrch suchý a čistý. Až sundáte průhledný film chránící lepicí pásku držadla na ENC krabičce, přitlačte držák ke sklu alespoň na několik vteřin. Pokud nechcete krabičku nikam lepit, můžete ji před průjezdem mýtnou branou položit na palubní desku.

Jak platit v Chorvatsku s ENC krabičkou?

Celá akce v praxi proběhne tak, že najedete k mýtné bráně s označením ENC (většinou bývá úplně vpravo), zastavíte před závorou, která si přečte signál z vaší jednotky na předním skle, načež z ní odečte kredit v příslušné výši a uvolní vám průjezd. Pokud máte ENC krabičku delší dobu (zhruba 8 let), může se stát, že její signál začne slábnout. Pokud nepomůže ani to, když ji vyndáte z okýnka a namíříte na čtečku, je nejvyšší čas pořídit novou.

Portál řidiče radí: Jak říká známé přísloví, kdo je připraven, není překvapen. Proto ani vy při cestách v zahraničí zbytečně neriskujte a sjednejte si připojištění, které pokryje potenciální rizika, (např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.) Buď se můžete nechat připojistit v rámci cestovky, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: enc-hr.com.
Zdroj médií: Depositphotos.
[email protected], 31. 7. 2023 14:46
Upřímě, ty krabičky jsou na nic, jelikož stejně musím vystát kolonu aut k bránám. Teprve až se to před bránami rozšíří tak těch pár vozidel co je přede mnou už mě nezabije.
Jiří, 30. 7. 2023 17:12
Chorvatsko chce mít od příštího roku již jiný systém vybírání mýta a krabička ENC vám bude asi na ....

Podobné články