PRÁCE 🧰

Spotřeba cestou do Chorvatska a tipy na její snížení

2. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Cena cesty

Čím delší cestu jede auto, tím více se zvedá vliv spotřeby na to, kolik cesta bude stát. Na cestě do Chorvatska proto stojí za to spotřebu držet v nějakých rozumných mezích.

Spotřeba cestou do Chorvatska

Podívejme se, jaký vliv má spotřeba na celkové náklady na cestu. Pro příklad si vezměme jako výchozí hodnotu 6,5 litrů na sto, což je reálná dálniční spotřeba naftového vozu, který bude plně obsazený a naložený nákladem. Pokud budeme vycházet z ceny nafty 35 korun za litr, pak na cestě dlouhé 1000 kilometrů dostaneme náklady 2275 korun.

Pokud se nám povede snížit apetit motoru o litr paliva na sto kilometrů a pojedeme tedy za 5,5 litrů na sto, jsme na nákladech 1925 korun, což je o 350 korun méně. Když úsporu vynásobíme dvěma, protože jedeme tam a zpět, pak jsme ušetřili 700 korun.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Jak snížit spotřebu?

Se zatížením auta, což je opět zcela zásadní pro spotřebu, těžko něco uděláte, když jedete na dovolenou celá rodina, nicméně zde jsou další tipy, které mohou apetit motoru snížit:

  • Rychlost – spotřeba auta funguje tak, že motor holt musí vykonat práci potřebnou pro přesun určité hmotnosti nějakou rychlostí na určité dráze. S tím jsou spojeny ztráty, které z pozice řidiče ovlivnit nemůžete, například termální účinnost, která je u starších motorů kolem 30 %, novější ji mají zpravidla vyšší a může dosahovat ke 40 %. Faktorem, který ale ovlivníte velmi snadno, je rychlost. Ta totiž zásadně mění odpor, jaký klade autu vzduch. Neroste lineárně, ale s druhou mocninou rychlosti. Je dobré na to myslet a sem tam se podívat na hodnoty, jaké ukazuje palubní počítač a rychlost tomu přizpůsobit.
  • Aerodynamický odpor – souvisí to s předchozím bodem. Obtékání vzduchu kolem karoserie je dané návrhem jejího tvaru, který toto samozřejmě zohledňuje. U SUV je čelní plocha vyšší, stejně jako u terénních aut. Běžné rodinné kombi však umí „krájet vzduch“ docela efektivně. Horší to je třeba se spodním plastovým krytem motoru, plandajícím pod autem, čímž totálně zhatí snahy konstruktérů, aby i v této oblasti byly odpory minimální. Podobný efekt mají různé úpravy, včetně spoilerů, příčníků a podobně. Co na autě nemusí být, to odstraňte a čas od času se podívejte, jak vám lícují plastové díly. I špatně uchycený a nedoléhající podběh má na spotřebu vliv. Sice minimální, ale když se takových vlivů sečte třeba pět, už to může být znát.
  • Nahuštění pneumatik – spousta řidičů nafouká pláště po přezutí na jaře a dále to neřeší. Přitom podhuštěné pneumatiky umí zvednout spotřebu o 20, nebo dokonce i 30 %. Každé auto má typicky buď na spodní polovině B sloupku nebo na nádrži tabulku, kde jsou hodnoty tlaků předních i zadních pneu, a to pro různá zatížení nebo rozměry. Pokud se budete držet horní hranice, tedy vyššího tlaku, budou se pláště lépe a snadněji odvalovat, tudíž bude nižší spotřeba. Vědí o tom i automobilky, proto u vozů plnících normy EURO 6 často předepisují vyšší hodnoty tlaků, čímž si pomáhají k nižší spotřebě.
  • Klimatizace – jakmile ji zapnete, spotřeba se o něco zvedne. U menších agregátů má spuštění klimatizace dramatický dopad a řidič po jejím vypnutí může pocítit, jak auto „ožije“. V případě objemnějších motorů, které mají větší rezervu výkonu i krouticího momentu, tento efekt zaznamenatelný není. Výhodu mají majitelé aut s klimatizací automatickou, která podle testu ADAC zvedne spotřebu jenom asi o 6 %, přičemž u manuální se bavíme o průměrném 10% zvýšení spotřeby.

Jak jste na tom se spotřebou na cestě do Chorvatska vy? Jaká je hodnota, se kterou tam dojedete? Dejte nám vědět v komentářích!

Vyhledat ubytování v Chortavsku

Vyhledat ubytování na Booking.com
Tip redakce: Pokud byste se letos rádi podívali s autem do Chorvatska a máte rádi pocit jistoty, sjednejte si cestovní pojištění. Cestovní pojištění vás ochrání před nepříjemnými incidenty, které dokážou nejednoho řidiče nemile překvapit. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si čas i finance.

  Srovnání nabídek pojištění pro Chorvatsko

Zdroj info: mobil, evanshalshaw.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články