PRÁCE 🧰

Šetřete na ceně, ale ne na kvalitě! Tady jsou tipy na levnou dovolenou v Chorvatsku

7. 8. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Cena cesty

Nechcete si letos dovolenou v Chorvatsku odepřít, ale zároveň bojujete s napjatým rozpočtem? Máme pro vás jedenáct rad, díky kterým ušetříte a užijete si dovolenou doslova „za pár kaček“.

Jak na dovolenou v Chorvatsku s napjatým rozpočtem?

Počkejte si na super last minute

Pokud jste flexibilní, cestujete v páru a můžete si dovolenou v práci vyřídit na poslední chvíli, vyplatí se pohlídat tzv. „last minute“ zájezdy. Nejlevnější nabídky, zpravidla s odletem během následujícího dne, můžete sehnat od necelých sedmi tisíc na osobu!

Spočítejte si, jestli vás nevyjde výhodně cesta autem

Cestujete do Chorvatska ve víceru lidech? V takovém případě se už vyplatí zvážit možnost dopravy do vybrané destinace autem. Pomocí naší online kalkulačky si jednoduše spočítáte, kolik zaplatíte za cestu, a to včetně paliva, dálničních poplatků i pojištění.

Vyrazte tzv. na blind

Pokud se rozhodnete vyrazit letos do Chorvatska autem, můžete si samozřejmě ubytování zajistit s předstihem pomocí nejrůznějších prostředníků typu Booking nebo Airbnb. Hledáte-li ale levné ubytování v Chorvatsku, můžete ho sehnat přímo u místních po příjezdu. Jazykové bariéry se zpravidla bát nemusíte, Chorvati česky poměrně obstojně rozumí. Lepší cenu pochopitelně získáte u delších pobytů.

Plaťte kartou a pořiďte si „revolutku“

Pro cesty do Chorvatska vyměňte jen minimální objem hotovosti. V oblíbených letoviscích totiž můžete prakticky všude platit kartou. Pozor byste si měli dávat jen na směnný kurz, případné poplatky za výběr, které si můžou některé banky účtovat. Vyhnout se jim můžete pomocí Revolut karty, kterou si snadno nahrajete třeba do telefonu, kde vám zaručí lepší kurzy, aniž byste ji museli fyzicky vyřizovat a aktivovat v bance.

Zkuste „nízkonákladovky“ nebo zahraniční cestovky

Pokud vás kromě napjatého rozpočtu tlačí i čas a počet dovolenkových dnů, asi se budete chtít na místo dopravit co nejdříve letadlem. Využít můžete akčních letenek nízkonákladových společností, a pokud se přece jen rozhodnete pro zájezd s cestovní kanceláří, prozkoumejte nabídky německých nebo polských cestovek. Ubytování v Chorvatsku s výhledem na moře je u Němců prakticky samozřejmostí a obvyklé jsou i další nadstandardní služby v ceně.

Vyměňte si bydlení

Jste dobrodružné povahy a chcete zjistit, jak žijí místní? Vyzkoušejte couchsurfing, kdy se ubytujete přímo u hostitele doma. Levná dovolená v Chorvatsku vás čeká i díky službě Home Exchange, kdy v době dovolené jednoduše nabídnete své bydlení cestovatelům, kteří přijíždějí do Česka, a na oplátku bydlíte pár dní u někoho jiného.

Jezte tam, kde místní

I na první pohled levná dovolená v Chorvatsku se vám může pekelně prodražit, pokud se budete pravidelně stravovat v přímořských restauracích. Jídlo na pár dnů proto nakupte ve velkých marketech, případně si na něj zajděte tam, kam chodí místní. Tyhle podniky najdete dále od centra v bočních uličkách. Ceny tady mohou být klidně i o 10 až 40 % nižší!

Na cestu autem se pojistěte

Pokud do Chorvatska cestujete autem, nezapomeňte si kromě cestovního pojištění vyřídit i pojistku pro váš vůz, která bude obsahovat rozšířenou asistenci. Pokud vás totiž potká porucha nebo se dokonce vozidlo stane nepojízdným, stane se odtah zpátky do Česka záležitostí několika desetitisíců. Pokud toto riziko nebudete mít pojištěné, budete ho muset uhradit z vlastní kapsy.

Za lehátka zbytečně neplaťte

Cena pronájmu lehátek a slunečníků se letos pohybuje v řádech několika (desítek) eur, což se vám může u vícedenní dovolené nehezky prodražit. Pokud si sem nechcete nosit vlastní karimatku nebo ručník, hledejte lehátka u restaurací. Za konzumaci (klidně si stačí objednat vodu nebo kávu) si můžete na lehátku lebedit klidně celý den.

Stáhněte si chytré aplikace

Dovolenou v Chorvatsku můžete strávit levně i za předpokladu, že si tady půjčíte auto nebo jiný dopravní prostředek. Rezervaci ale vyřiďte s dostatečným předstihem, protože v hlavní sezóně bývají ceny mnohem vyšší. Abyste věděli, kde nejlevněji natankovat, stáhněte si aplikaci Fuelio, která zobrazí ty nejlevnější pumpy v okolí. Navíc je v češtině a můžete si s ní evidovat již realizované jízdy. Další „appkou“, která vám pomůže ušetřit peníze i mobilní data, je WiFi Map. Aplikace má ve své databázi více než 100 miliónů hotspotů, které dohledáte společně s názvem sítě i hesly.

Vytvořte si denní rozpočet a držte se ho

Naplánujte si předem, kolik peněz můžete na dovolené celkem utratit. Na základě tohoto rozpočtu si pak vytvořte denní limit výdajů a pak se ho držte. Nebudete bezmyšlenkovitě utrácet za hlouposti a neustále budete mít přehled o tom, kolik peněz vám ještě do konce pobytu zbývá.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články